Dansk Magisterforening

Hjælp på vej: Sådan arbejder Danmarks 8 største NGO’er i Ukraine

Tyske Røde Kors lastbiler bliver fyldt i Schoenefeld nær Berlin med nødhjælp klar til at køre mod den ukrainske grænse i Polen. © Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

Ukraine Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Landets største nødhjælpsorganisationer har blandt andet sendt ekspertteams til kritiske områder for at vurdere, hvor deres indsats skal sættes ind.

Mange af nødhjælpsorganisationerne i Danmark er internationale, så derfor er indsatsen i Ukraine primært koordineret i udlandet, lyder det fra landets otte største nødhjælpsorganisationer. 

Akademikerbladet har spurgt dem, hvilken hjælp de bidrager med til krigen i Ukraine. Se overblikket og deres indsatser længere nede i artiklen. 

Organisationerne oplyser til Akademikerbladet, at de ikke har behov for at sende massevis af mennesker afsted til Ukraine, eftersom det ukrainske sundhedssystem og nødhjælpsfaciliteter er gode.

Det handler i stedet om at finde ud af, hvor pengene skal sendes hen. Det siger blandt andre Læger uden Grænser. 

”Vi har sendt internationale katastrofeteams afsted til Ukraine, der skal vurdere, hvor vi bedst muligt sætter ind med hjælp. Er det ved at oprette et felthospital, eller skal vi yde støtte til det eksisterende ukrainske sundhedssystem?”, fortæller Signe Damgaard, der er presseansvarlig i Læger uden Grænser.

Folkekirkens Nødhjælp har også krigen i Ukraine meget højt på deres dagsorden. De samarbejder med lokale samarbejdspartnere i Ukraine og nærområderne, bl.a. deres ungarske partner Hungarian InterchurchAid, der i årevis har arbejdet med internt fordrevne i Ukraine. 

"Vi har valgt også at sende en nødhjælpsekspert afsted til Ungarn for at hjælpe med at sætte operationerne op og sikre logistikken omkring den massive hjælp, der nu skal sættes ind for at hjælpe Ukraine", fortæller Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, om organisationens arbejde med den ungarske partner. 

DM'ernes rolle

Meget af nødhjælpsarbejdet finder ikke sted i konfliktzonen, men derimod på NGO’ernes kontorer, hvor de akademiske medarbejdere sidder, fortæller Ida Scheibye-Alsing, der er forperson for DM’s nye sektor, DM Civilsamfund, og som arbejder for Børns Vilkår.

”Det kan blive rigtig travlt, når hele den danske befolkning står i kø for at sende hjælp til nødorganisationerne”, siger hun, og uddyber:  

”Organisationen skal på meget kort tid håndtere den store pengestrøm, der bliver sendt deres vej”.   

DM Civilsamfund har 800 medlemmer, der alle arbejder i NGO-branchen. De typiske akademikerstillinger i de danske NGO’er er i ledelsen eller som projektarbejder. Herefter sidder akademikerne i rådgivnings- og konsulentstillinger og i kommunikationsafdelinger.  

DM har fordømt Ruslands invasion af Ukraine, og det budskab støtter DM Civilsamfund fuldt op om.  

”Jeg vil fremhæve, at den bedste måde at hjælpe på er at hjælpe civilorganisationerne, som har erfaringer det her område. Så send penge!”, siger Ida Scheibye-Alsing. Her kan du sehvordan du støtter Ukraine.

Hvordan hjælper de forskellige nødhjælpsorganisationer Ukraine?

© Ukrinform/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Unicef

Unicefs danske kontor sender ikke ansatte afsted til Ukraine. Det står det internationale kontor for. Lige nu har de 130 medarbejdere i Ukraine som leverer nødhjælp på begge sider af den ukrainske grænse. Unicef har arbejdet i Ukraine før krigen, men efter invasionen har de opskaleret deres tilstedeværelse i landet.  På billedet ses Unicefs nødhjælpsleverancer, der er ankommet til den ukrainske by Kharkiv.

© Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Flygtningehjælp

Et særligt eksperthold fra Dansk Flygtningehjælp er sendt til grænselandene Polen, Moldova, Rumænien og Italien, da de forventer, at store flygtningestrømme finder den vej.  Holdet er i kontakt med lokale samarbejdspartnere i de forskellige lande, for at finde ud af den bedst mulige indsats. Dansk Flygtningehjælp har også meddelt det danske Udenrigsministerie, at de står klar til at hjælpe, hvis ukrainske flygtninge kommer til Danmark. På billedet ses udenrigsminister Jeppe Kofoed på besøg hos Dansk Flygtningehjælp ukrainske kontor i januar i år. 

© Foto: Miriam Nielsen/Røde Kors

Røde Kors

Røde Kors sender ikke frivillige til Ukraine, eftersom den ukrainske afdeling af Røde Kors står for uddeling af nødhjælp. Den danske afdeling støtter med penge, der bla. skal gå til mad, medicin, vand og tæpper. Et par af medarbejderne fra dansk Røde Kors er lige nu taget til Ukraine, for at finde ud af, hvor de skal sende pengene hen.  

© Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Folkekirkens Nødhjælp

Organisationen Folkekirkens Nødhjælp arbejder gennem deres globale netværk ACTAlliance med lokale partnere i Ukraine og nærområderne. De forskellige lokale partnere i Ukraine hjælper med husly, basale fornødenheder og små kontantbeløb. En af deres samarbejdspartnere i nærområderne er ungarske Hungarian InterchurchAid, der har erfaring med internt fordrevne i Ukraine. Folkekirkens Nødhjælp valgt at sende er en nødhjælpsekspert afsted til Ungarn for at hjælpe logistikken omkring den hjælp, der nu skal sættes ind i og omkring Ukraine.  

© Foto: Michaela Rihova/AP/Ritzau Scanpix

Amnesty International

Amnesty oplyser til Akademikerbladet, at de ikke sender nødhjælp, da det ikke er deres måde at arbejde på. De registrerer og formidler menneskerettighedskrænkelser. Deres lokale kontor i Ukraine er blevet evakueret, og de følger krigen tæt via droneoptagelser og lokale samarbejdspartnere. Amnesty International har organiseret flere demonstrationer for at vise støtte til det ukrainske folk, på billedet er det fra deres demonstration i Prag. 

© Foto: SOS Børnebyerne

SOS Børnebyerne

SOS Børnebyerne sender ikke personale fra Danmark til Ukraine, da det er organisationens lokale afdeling, som yder nødhjælpen. De har sat en større hjælpeindsats i gang for udsatte børn og unge og sårbare børnefamilier. Deres målsætninger er at hjælpe 15.000 børn og børnefamilier.  

© Foto: Læger uden Grænser

Læger uden Grænser

En dansk læge sendes til Ukraine i slutningen af denne uge, hvor han skal være afsted i to måneder. Hvor han skal sendes hen, og hvad han præcis skal lave, kommer an på de løbende vurderinger, som Læger uden Grænsers katastrofeteam løbende melder om. Katastrofeteamet er et internationalt team, der lige nu befinder sig i Ukraine. De vurderer, hvor organisationens hjælp er bedst brugt. Ukraine har nemlig et fint sundhedssystem, så organisationen skal vurdere om de skal oprette felthospitaler eller hjælpe de ukrainske hospitaler. Deres andre sundhedsprojekter i landet er indtil videre sat på pause pga. sikkerhedsmæssige årsager.  

© Foto: Red Barnet Danmark

Red Barnet

Red Barnet har arbejdet i Ukraine siden 2014, med den russiske invasion har de opskaleret deres indsats meget hurtigt. Flere personer med relevante kompetencer fra organisationen er sendt til kriseområderne. I samarbejde med lokale organisationer støtter Red Barnet med mad, tøj medicin og psykosocial hjælp til børn og deres forældre. I Rumænien har de oprettet 5 modtagecentre, og indsatsen i Polen er også i gang med at blive opskaleret. Fokus er på Ukraine og nabolandene, men de forbereder sig på, at flygtningestrømme kan søge mod Danmark.

Webinar: Sådan ser forskerne på invasionen i Ukraine

Bliv klogere på baggrunden og situationen i Ukraine sammen med nogle af landets mest vidende personer. 

Gratis for medlemmer af DM. Tilmeld dig på dm.dk.

Webinar kl. 8 den 4. marts 2022.

 

Ukraines flag
}