Dansk Magisterforening

Socialdemokratiet klar til at ofre kommunalt ansattes fridage

SF og Enhedslisten vil ikke røre ved ansattes kutymefridage og satser på rødt flertal før budgetforhandlinger. Men Socialdemokratiet flirter med blå partier. © Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

SF tror på rødt flertal, men Socialdemokratiet melder sig enig med blå partier før forhandling om besparelser, der kan ramme de ansatte.

Op til de afgørende forhandlinger i dag onsdag om en stor besparelse på børne- og ungeområdet i Københavns Kommune har SF’s ordfører og medlem af borgerrepræsentationen, Rasmus Steenberger, forsøgt at berolige medarbejderne.

De behøver ifølge SF’eren ikke frygte et forslag fra forvaltningen om at afskaffe de såkaldte kutymefridage – i alt 2,5 fridag som administrative medarbejdere har i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Forslaget – der ifølge forvaltningen vil give en besparelse på 3,4 mio. kr. årligt – indgår i et samlet katalog med besparelser på 74 mio. kr., hvoraf politikerne skal prioritere 53 mio. kr.

Blandt de blå partier er holdningen, at kommunal velfærd kommer før de ansattes fridage. Dermed skal fridagene sammenlignes med forslag som at afskaffe skolemælksordningen i hele kommunen og effektiviseringer af kommunens ungdomsskoler.

Og i sidste ende skal kutymefridagene ifølge de borgerlige partier vejes op mod et forslag om at samle ergo- og fysioterapi til de yngste skolebørn med funktionsnedsættelser på én kommunal adresse - frem for som nu - på seks specialskoler.

SF og Enhedslisten, der sidder på 5 ud af 11 pladser i Børne- og ungdomsudvalget, har dog tilkendegivet tydelig modstand mod besparelser på de ansatte, og Rasmus Steenberger pegede sidste uge på, at der ”ikke er blåt flertal i udvalget”.

”Vi har en god og stille og rolig dialog mellem de røde partier om alternativer, for der er rigtig mange uspiselige forslag”, sagde han til Akademikerbladet.

Blandt de uspiselige forslag er ifølge Rasmus Steenberger også samlingen af ergo- og fysioterapi. Han foreslår i stedet for, at man hæver prisen på fritidsordninger og skolemad.

Der er ingen tvivl om, at det er en besparelse, vi helst vil være foruden, for selvfølgelig spiller arbejdsvilkår sammen med motivation

Sofie Seidenfaden, børne- og ungeordfører, Socialdemokratiet

S er enige med blå partier

Ramus Steenbergers forslag møder dog ikke umiddelbar opbakning hos Sofie Seidenfaden, Socialdemokratiets børne- og ungeordfører.

”Vi er ikke meget for at hæve betalingen på fritidsordninger, for det har vi allerede gjort et par gange inden for de sidste par år, og vi er bekymrede for, hvad en yderligere prisstigning vil betyde for opbakningen. Samtidig skal vi være meget påpasselige med at hæve prisen på skolemad”, siger hun.

Sofie Seidenfaden oplyser, at partiet bakker op om de blå partiers kurs, når det drejer sig om administrative medarbejderes fridage.

”Der er ingen tvivl om, at det er en besparelse, vi helst vil være foruden, for selvfølgelig spiller arbejdsvilkår sammen med motivation, men samtidig står vi overfor en ufattelig vanskelig opgave, hvor det fra vores perspektiv handler om at skade byens børn og unge mindst muligt”, siger hun.

Tillidsrepræsentant: Borgmesters tager fejl

Børne- og ungeborgmester Jakob Næsager har overfor Akademikerbladet og senest i et skriftligt svar til medarbejderrepræsentanter argumenteret for, at en afskaffelse af Akademikernernes og HK’ernes fridage ”bidrager til at skabe ensartede forhold for ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen, idet medarbejderne på skolerne og dagtilbuddene ikke har betalt fri de nævnte dag”.

Men ifølge Tania Karpatschof, fællestillidsrepræsentant for kommunens akademiker, er borgmesterens argument faktuelt forkert. Fx har overenskomstansatte pædagoger og lærere fri både 24. og 31. december.

Hun mener samtidig, at en afskaffelse af fridagene ikke vil give en reel besparelse.

”I et regneark kan det muligvis omregnes til to årsværk, så man dermed kan spare ansættelser, men i praksis kan man jo ikke undlade at ansætte nye medarbejdere, fordi de nuværende medarbejder fratages 2,5 fridag. Så incitamentet for forslaget er der ikke. Der er ikke reelle penge at hente”, siger hun.

}