Dansk Magisterforening

Københavns Kommune dropper skolemælk – freder arbejdsmiljøet

Før et budgetmøde i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning lød det på forhånd fra flere partier, at et sparekrav på 100 mio. kr. kunne indebære et valg mellem velfærd til kommunens borgere eller frihed til de ansatte. © Foto: Christian Lindgren / Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Efter speget spil om besparelser i Københavns Kommune kan de ansatte ånde lettet op. I sidste ende var der ikke flertal for at afskaffe deres fridage. Slut med skolemælk og dyrere fritidsordninger skal give plads til ny velfærd.

De administrative ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) i Københavns Kommune kan ånde lettet op.

På et budgetmøde i udvalget onsdag var der ikke flertal for at afskaffe de 2,5 såkaldte kutymefridage, som medarbejderne har juleaften, nytårsaften og grundlovsdag.

Inden mødet, hvor politikerne skulle finde besparelser for op imod 50 mio. kr., havde flere partier – Venstre, Konservative, Socialdemokratiet og Radikale Venstre - ellers lagt op til, at man kunne risikere at skulle vælge mellem at afskaffe fridagene eller spare på fx ungevejledning og ergoterapi til funktionsnedsatte børn.

”Hvis det er alternativet, så vil jeg ikke udelukke, at vi ville kunne finde nogle penge her”, sagde København Kommunes børne- og ungeborgmester Jakob Næsager (K) om fridagene.

Socialdemokratiets børne- og ungeordfører Sofie Seidenfaden oplyste også tirsdag, at partiet bakkede op om de blå partiers kurs, når det drejer sig om administrative medarbejderes fridage.

”Der er ingen tvivl om, at det er en besparelse, vi helst vil være foruden, for selvfølgelig spiller arbejdsvilkår sammen med motivation, men samtidig står vi over for en ufattelig vanskelig opgave, hvor det fra vores perspektiv handler om at skade byens børn og unge mindst muligt”, sagde hun.

Færre fridage - mere ledelse

At der skulle være tale om et valg mellem frihed til de ansatte og velfærd til borgerne var dog ikke det, der fremgik af forvaltningens indstilling.   

Her stod der i stedet, at Børne- og Ungdomsforvaltningen ønskede at bruge 3,5 mio. kr. mere på ledelse. Hele beløbet – på nær 34.000 kr. – kunne ifølge forvaltningens forslag fremskaffes ved at afskaffe kutymefridagene.

Ifølge Akademikerbladets oplysninger var der op til mødet enighed mellem Enhedslisten, SF og de Radikale om en række punkter.

Især SF og Enhedslisten ønskede at frede fridagene, som ikke er sikret i overenskomsterne.

Enhedslistens udvalgsmedlem, Gorm Anker Gunnarsen, hæfter sig ved, at sparekravet på 50 mio. kr. er pålagt BUF af Økonomiforvaltningen - ikke fordi kommunen skal spare penge, men fordi det politisk er blevet prioriteret at finde 100 mio. kr. til ny velfærd.

Forlaget om at afskaffe fridagene skal også ses i det lys, mener han.

”Vi har stået meget klart på, at vores primære udfordring er, at vi skal have et ordentligt arbejdsmiljø og en ordentlig relation til de folk, der arbejder i sektoren. Hvis vi skal kunne rekruttere godt og have de bedste folk ansat, så skal vi også behandle dem med respekt. Så kan vi ikke ekspropriere deres fridage”, siger Gorm Anker Gunnarsen.

Bolden er sendt til tilbage til Sofie Hæstorp

Under udvalgsmødet kom det desuden frem, at de øgede udgifter til ledelse kunne finansieres uden at afskaffe fridagene inden for forvaltningens administrative ramme. Dermed var de Radikale overbevist.

”Vi undgår en afskaffelse af kutymefridagene, og det er et rigtigt fint udfald, som selvfølgelig skaber lettelse blandt medarbejderne. Det er alt i alt et udfald, som Radikale Venstre er tilfredse med”, siger udvalgsmedlem Emil Sloth Andersen.

Nu skal økonomiudvalget med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i spidsen til august tage stilling til resultatet af det sparekrav, som blev pålagt Børne- og Ungeforvaltningen.

Det gælder blandt andet et stop for ordningen med skolemælk til de københavnske skolebørn, dyrere skolemad og en prisstigning på fritidsordninger på 100 kr. om måneden.

Til gengæld lykkedes det udvalget at undgå besparelser på integrationsindsatser, fysio- og ergoterapi og klubber, ligesom der heller ikke skal spares på ungdomsskoler og uddannelsesvejledning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiet til beslutningen på mødet om at frede kutymefridagene.  

}