Dansk Magisterforening

Statsministeren lovede grundigt lovarbejde, men nu bliver udflytning hastet igennem

Gang på gang oplever vi en uheldig spiral af enkeltsager og forhastet lovgivning, som stjæler opmærksomheden fra det, vi er her for – at løse rigtige problemer til gavn for borgerne", sagde Mette Frederiksen i sin åbningstale i Folketinget 5. oktober 2021. © Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Statsminister Mette Frederiksen (S) bebudede et opgør med forhastet lovgivning. Nu flytter regeringen rundt på hele uddannelsesdanmark efter en hurtigt indgået aftale, som møder hård kritik fra både uddannelser og studerende.

Statsminister Mette Frederiksen (S) varslede et særligt opgør med dårligt gennemarbejdede forslag og forhastet lovgivning, da hun sidste år holdt tale i anledning af Folketingets åbning.

Men i dag torsdag mødes en kreds af ordførere i Uddannelses- og Forskningsministeriet for at drøfte de sidste brikker i en vidtrækkende aftale, som ifølge kritikere netop repræsenterer det, som Mette Frederiksen vil gøre op med.

”Det er et skrækeksempel på, hvad der sker, når man haster ting igennem uden at inddrage dem, det handler om. Det kan ikke være uddannelsespolitik anno 2022 at gennemføre massive nedlukninger af uddannelser og studiepladser og skabe færre muligheder for de unge, men det er virkelighed”, siger Katrine Robsøe, uddannelsesordfører for Radikale Venstre.

Aftalen pålægger de videregående uddannelser at udflytte eller alternativt nedlægge hver tiende studieplads i landets største byer.

Aftalen skal skabe ”flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark”, men undersøgelser har sat spørgsmålstegn ved, om de unge reelt vil efterspørge flere lokale uddannelsesmuligheder. Lige nu ser aftalen ud til at føre til lukning af studiepladser i tusindvis på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet skriger efter kvalificeret arbejdskraft.

Alle partier undtagen Radikale Venstre, Liberal Alliance og Frie Grønne er med i aftalen.

Tusindvis af studiepladser nedlægges

Samlet set har universiteterne foreslået at nedlægge 4.521 studiepladser i de store byer, svarende til mellem 5 og 6 pct. af de samlede pladser, viser en opgørelse fra Danske Universiteter ifølge Jyllands-Posten. Halvdelen af disse er udflyttede pladser, mens den anden halvdel udgør lukninger.  

I alt flytter universiteterne 1.348 studiepladser fra de store byer, mens de opretter 1.157 nye studiepladser, skriver avisen.

Ifølge Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteter, er der ikke noget godt at sige om den proces, der har ledt frem til de konkrete planer fra institutionerne, som uddannelsesministeriet ventes at offentliggøre i dag.

”Det har været en forfærdelig og meget lidt konstruktiv måde at bruge samfundets ressourcer på. Man har undladt at tale med dem, det handlede om; de studerende, universiteterne og læreransanstalterne. Der er ingen økonomisk klar model, men til gengæld en perlerække af enormt store udfordringer, fx pædagogiske. Der tages ingen hensyn til fagområder eller samfundets behov”, siger han.

Ingen, der vidste noget om emnet, blev inddraget, og alle forsøgte at råbe op

Katrine Robsøe, De Radikales uddannelsesordfører

Hastværk

Ifølge Radikale Venstres Katrine Robsøe ville regeringen for enhver pris indgå et forlig før sommerferien.

”Alle råbte op, studerende, uddannelsesinstitutioner, arbejdsgiverorganisationer, men der blev ikke lyttet, og aftalen skulle bare lukkes i en fart. Og lad os være ærlige. Den er ikke finansieret, og derfor skal så mange pladser nu nedlægges. Stik modsat, hvad der egentlig er behov for. Men det er selvfølgelig aldrig for sent at blive klogere, så lad os håbe at de kommer på bedre tanker. Jeg synes, de skulle trække i håndbremsen og genoverveje det”, siger hun.

Ifølge Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er det stærkt bekymrende, at tusindvis af studiepladser nu ser ud til at blive nedlagt i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

”Vi er ikke imod et Danmark i balance, men flere uddannelsesmuligheder skal ikke ske på bekostning af de eksisterende. Det er præcist det, vi nu ser, for pengene følger ikke med", siger Julie Lindmann, der er organisatorisk ansvarlig og kommende formand i DSF, og fortsætter:

"Det advarede vi om, da forslaget kom, at det var et nyt omprioriteringsbidrag, men det hele skulle gå så hurtigt, pludselig skulle der være tre forhandlinger på én uge, og så var aftalen i hus”.

Enhedslisten er skeptisk 

Og det er langt fra kun uddannelser og studerende, der er kritiske.

Selv blandt de partier, der er med i aftalen, har der været kritik af processen. Enhedslisten har fx kritiseret uddannelsesministeriet for at fejludlægge aftalen i sin udmelding af krav til uddannelsesinstitutionerne.

Samtidig har partiet også kritiseret KU’s opfølgning på aftalen.

Universitetet har tidligere meldt ud at aftalen koster universitet 1.590 studiepladser, og at hele 40 pct. af alle humanistiske studiepladser bliver nedlagt.

”Jeg har meget svært ved at se, hvordan KU's bud skulle blive realiseret, for det er i konflikt med aftalen. Vi har blandt andet aftalt, at der fortsat skal være diversitet og spredning i uddannelsestilbud, ikke kun rigid fokus på beskæftigelse. Det hænger ikke sammen, for KU's udspil slagter i praksis humaniora", har Victoria Velásquez tidligere sagt til Akademikerbladet

}