Dansk Magisterforening

AkademikerPensions nye formandskab er overraskede over deres indflydelse

Arbejdslivsforsker Janne Gleerup og sociolog Tobias Bornakke er det nye formandskab i AkademikerPensions bestyrelse. © Foto: AkademikerPension

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

For første gang står to DM'ere i spidsen for AkademikerPensions hovedbestyrelse. De vil arbejde tæt sammen om at føre kassens grønne linje videre.

AkademikerPension har fået nyt formandskab. Arbejdslivsforsker Janne Gleerup og sociolog Tobias Bornakke er nu hhv. ny forkvinde og næstformand for pensionskassen. De har nu, sammen med den øvrige bestyrelse, ansvaret for de 150.000 medlemmers pensionsopsparinger.

Det nye formandskab vil føre den tidligere bestyrelses kurs videre og arbejde tæt sammen om formandskabet. Derved går de væk fra den mere traditionalistiske tilgang, hvor næstformand kun tiltræder, hvis forkvinden ikke er til stede.

”Vi er interesserede i at etablere et tæt samarbejde i formandskabet, fordi vi kan nogle forskellige ting. Ved at lave et samarbejde får vi brugt vores kompetencer bedst, og på den måde får vi det største udbytte af det vi kan tilsammen”, siger Janne Gleerup, der til daglig er arbejdslivsforsker på RUC.

Tobias Bornakke tilføjer:

”Jeg har det grundlæggende sådan, at det er et levn fra fortiden, at der sidder én alene på toppen af organisationen. Jeg tror, at den model er for ineffektiv og risikabel”, siger han. Han arbejder til daglig i analysebureauet Analyse&Tal, hvorfra han har gode erfaringer med en samarbejdende ledelsesstruktur.

Mere samarbejde og grønt fokus

Både Janne Glerup og Tobias Bornakke har siddet i AkademikerPensions bestyrelse og kender hinanden derfra. De har samme visioner om at blive ved med at presse på for en grøn profil, fortæller Tobias Bornakke

”Da jeg blev valgt ind i bestyrelsen for fire år siden, blev jeg set som en ekstrem klimaaktivist.  I dag er stort set alle pensionskasser med på den dagsorden”.

Udover at være ny forkvinde for AkademikerPension er Janne Gleerup også medlem af DM's hovedbestyrelse og næstformand i sektoren DM Universitet: Forskning og Uddannelse © Foto: AkademikerPension

Janne Gleerup tilføjer:

”Vi er enige om, at vi er nødt til at tage del i den grønne omstilling. Vi har en meget engageret medlemsmasse, der er interesserede i, hvad deres penge bliver brugt til. Det synes vi, er enormt spændende, fordi det demokratiserer hele diskussionen om pension”. 

Jeg er positivt overrasket over den rolle, vi som pensionskasse er endt med at indtage internationalt

Tobias Bornakke, ny næstformand for AkademikerPension

Tobias Bornakke er medstifter af analysebureauet Analyse&Tal, der analysere mere komplejse emner som fx frivillighed og spredning af fake news på sociale medier. © Foto: Privat

De vil fortsætte med at presse store virksomheder til grøn omstilling, som AkademikerPension bl.a. gjorde ved den verdensomspændende bilkoncern Toyota i 2021.

Sammen med andre investeringsfonde i verden pressede AkademikerPension her på for, at Toyota skulle nedprioritere deres satsning på benzin.

”Jeg er positivt overrasket over den rolle, vi som pensionskasse er endt med at indtage internationalt. I USA taler man om den danske case, fordi der er mange andre, som er enige i de initiativer, vi fremsætter, men de tør ikke stille forslag. Vi tør sige det højt, og de tør så stemme med os. Dermed ender vi med at bokse langt over, hvad vores størrelse egentlig tilsiger”, siger Tobias Bornakke og fastslår, at man de næste år vil se lignende tiltag og investeringer.

Udover et grønt fokus vil begge arbejde for, at AkademikerPension skal være i større synergi med de forskellige fagorganisationer, som pensionskassen samarbejder med.

”Vi vil styrke og opprioritere vores relationer og løbende samarbejde med de faglige organisationer. Så vi bruger de faglige organisationer til at holde os orienteret om udviklingen på det akademiske arbejdsmarked og bliver bedre til at varetage medlemmernes interesser”, siger Janne Gleerup, der bl.a. nævner pensionsbrevkassen i DM Akademikerbladet som et eksempel på dette. 

AkademikerPension samarbejder med fagforeningerne DM, Dansk Psykologforening og Gymnasieskolernes Lærerforening. Medlemmerne af disse foreninger tæller 85% af AkademikerPensions medlemmer.

Blå bog

 

Janne Gleerup   

48 år
Arbejdslivsforsker på RUC
Lokal tillidsrepræsentant og fællestillidsrepræsentant
Medlem af DM’s hovedbestyrelse
Bosat i Københavns Sydhavn
Har de seneste tre år siddet i AkademikerPensions bestyrelse som DM-udpeget repræsentant
Nyder at sejle og at slappe af i familiens sommerhus på Samsø

Tobias Bornakke

36 år
Partner og medstifter, Analyse & Tal
Kandidat for klimabevægelsen (AnsvarligFremtid) samt Demokratisk Erhvervsnetværk
Bosat i København
Har siddet i bestyrelsen de sidste fire år
Bruger sin fritid på højskolesang, japansk buddhisme og cykelferier med sine to piger på 8 og 4.

}