Dansk Magisterforening

Nordiske studerende er vilde med Danmark

26-årige svenske Jesper Thunström læser på CBS og er en af de mange hundrede svenskere, som studerer i Danmark, som ifølge ny opgørelse er det mest populærere land blandt alle de nordiske lande at læse i. © Foto: privat

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Danmark er det land i Norden, som modtager klart flest nordiske studerende, viser ny opgørelse.

”Jeg havde lyst til at udforske noget nyt og prøve at læse i et andet land. Så faldt jeg over programmet på CBS, som var ganske unikt og lokkede mig med sin blanding af økonomi og politik”.

Sådan siger 26-årige Jesper Thunström fra Malmø i Sverige. Han flyttede til Danmark i 2016 for at læse International Business and Politics på CBS i København.

Den rejse er han langt fra alene om at tage. Nordiske studerende kan nemlig godt lide at læse i Danmark. Faktisk er Danmark det land i Norden, som tiltrækker klart fleste nordiske studerende. Det viser en ny opgørelse fra Nordisk Ministerråd.

 

I 2020 læste 5605 studerende fra de andre nordiske lande i Danmark, viser opgørelsen. Det placerer Danmark langt foran de andre nordiske lande, som det klart mest populære land at studere i.

Danmark havde i 2020 således 34 procent flere nordiske studerende end andenpladsen Sverige med 4186 studerende. 

Danmarks popularitet overrasker ikke Jesper Thunström.

”København er en tillokkende storby, og mange svenskere ser det som en spændende udfordring at flytte hertil. Lund Universitet er jo også stort og har et godt udbud med mange lignende uddannelser og linjer. Men når mange svenskere alligevel vælger København, så er det nok, fordi, de ønsker noget mere internationalt eller vil leve i en storby”, siger han.

De fleste svenskere, der kommer til Danmark for at læse, og som han kender, kommer fra det sydlige Sverige.

Stort norsk fællesskab i Danmark

Samme opfattelse har 25-årige Marie Fløystad Dahl fra Norge. Også hun læser på CBS og kom til Danmark i efteråret 2020 efter at have taget sin bachelor i statskundskab på Universitetet i Bergen.

”Jeg ville læse min kandidat i udlandet, og efter lidt research fandt jeg CBS og søgte ind på Politisk Kommunikation og Ledelse. Jeg synes, at det var perfekt at flytte til København for at få noget udlandserfaring. Her kender jeg også flere nordmænd. Det er ikke helt så langt væk, så man kan nemt få besøg af venner og familie”, siger Marie Fløystad Dahl.

Særligt blandt norske studerende er Danmark et ønsket studiemål. Norge var med 2258 studerende i 2020 det land, som havde flest studerende i Danmark.

Derefter kommer Færøerne (1397) og Sverige (953).

Ifølge Marie er der en lang tradition for, at nordmænd tager til København for at læse.

Hun bor da også sammen med tre andre norske piger i et bofællesskab og fortæller, at der i det hele taget et stort sammenhold mellem norske studerende i København.

”Når det gælder CBS, er det fordi, mange nordmænd ønsker at læse økonomi, og det er svært at komme ind på et økonomistudie i Norge", siger Marie Fløystad Dahl.

Mange nordmænd ænsker ifølge hende ønsker også at komme ud i Europa og læse i et mere internationalt miljø.

Den 25-årige norske studerende Marie Fløystad Dahl flyttede i efteråret 2020 fra Bergen i Norge til København for at læse sin kandidat på CBS. Særligt blandt norske studerende er Danmark populært land at studere i. © Foto: privat

"København er langt mere international end Oslo. Jeg kendte byen fra tidligere ferier, så for mig handlede det meget om at komme til en storby og læse i et internationalt studiemiljø”, siger Marie Fløystad Dahl.

Nordiske studerende giver rabat på 58 mio.

At Danmark er det mest populære land blandt de nordiske studerende betyder dog også, at Danmark får en ganske stor rabat på sine indbetalinger til Nordisk Ministerråd.

De årlige indbetalinger er nemlig styret af hver enkelt lands BNP det enkelte år. Men Danmark, Sverige, Norge og Finland har forhandlet en overenskomstaftale, der giver rabat på indbetalingerne for de udenlandske nordiske studerende, der kommer for at studere. Det modtager især Danmark.  

I år udgør den rabat 32.141 danske kroner per studerende. Det betyder, at Danmark samlet set får rabat på 58 mio. kroner i år. Dermed betaler Danmark 120 mio. mindre til Nordisk Ministerråd end fx Sverige og bare knap halvdelen af, hvad Norge med i alt 313 mio. kr. betaler.

Bliver gerne boende

Jesper Thunström er nu i gang med sit sidste semester på CBS og skriver speciale om Danmark og CCS-teknologi (Carbon, Capture and Storage – lagring af kuldioxid).

Han har desuden fået en kæreste, som han mødte på CBS, og er faldet så godt til, at han kan godt forestille sig at blive boende.

”Jeg vil meget gerne blive i Danmark. Min erfaring er dog, at mange danske, især offentlige arbejdsgivere, kræver, at man kan dansk. Det har jeg ikke rigtig taget til mig endnu, fordi jeg har klaret mig fint på svensk i hverdagen, og studierne har været på engelsk. Derfor sigter jeg nok på at forsøge at finde et job i det private, hvor mulighederne for mig er større”, siger han.

Marie Flyøstad Dahl afleverer sin kandidatopgave i juni. Hun har fået en dansk kæreste, så nu søger hun job i både København og Oslo.

”Plan A er at blive i København nogle år, men så måske flytte til Oslo senere. Det er min kæreste i hvert fald åben over for at prøve af”, siger hun.

}