Dansk Magisterforening

Landets mest citerede kongehusekspert underviser kommende socialrådgivere på Falster

Lars Hovbakke Sørensen kommentere hverken på gallakjoler eller glimtende diademer: "Jeg gør dog en dyd ud af at holde mig strengt til mit fagområde – jeg er historiker med speciale i de europæiske kongehuse".

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

394 gange blev Lars Hovbakke Sørensen citeret i enten radio, TV eller aviser sidste år. Der er ikke så langt fra rollen som kongehusekspert til jobbet som lektor på socialrådgiveruddannelsen, mener den ombejlede historiker.

Mere end én gang hver dag hele sidste år optrådte lektor på Professionshøjskolen Absalon, Lars Hovbakke Sørensen, som ekspertkilde i et af landets medier.

394 gange var der bud efter historikerens analyser i dækningen af blandt andet Dronning Margrethes og Dronning Elizabeths jubilæer som regenter, af anklagerne mod Prince Andrew for at have begået overgreb på mindreårige og af Harry og Meghans exit fra det britiske kongehus.

De mange optrædener som ekspertkilde betyder, at Lars Hovbakke Sørensen som den eneste fra professionshøjskoleverdenen er røget ind på listen over de 50 mest citerede eksperter i 2021.

Han ligger på plads nr 48 i en opgørelse, som Infomedia har lavet for DM Akademikerbladet.

Placeringen kommer ikke bag på lektoren fra Midtsjælland:

”Der har været gang i den. Og der har da nok også været et par royale skandaler, som fik telefonen til at ringe ekstra meget i løbet af 2021”, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Udenlandske medier ringede også

Faktisk tegner opgørelsen fra Infomedia ikke et dækkende billede af hans virke som Kongehusekspert.

”Jeg har opgivet at tælle præcist, men jeg har også været en del gange i udenlandske medier. Der har både været henvendelser fra både svenske og norske journalister, og jeg har været citeret i blandt andet den britiske avis The Daily Telegraph, ligesom det franske nyhedsbureau AFP har brugt mig”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Selv om han ikke kommenterer på hverken gallakjoler eller glimtende diademer, så har både TV2, DR, stort set alle de landsdækkende dagblade og ugebladene i Danmark hyppigt bud efter ham i deres dækning.

”Jeg gør en dyd ud af at holde mig strengt til mit fagområde – jeg er historiker med speciale i de europæiske kongehuse – og jeg kunne ikke finde på at udtale mig om hverken smykker eller om juraen i Prince Andrews sag”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

 

Det, der sker på slottet, fortæller en større historie om hele samfundsstrukturen

Lars Hovbakke Sørensen, lektor på socialrådgiveruddannelsen Absalon

Lektoren underviser kommende socialrådgivere i samfundsvidenskab på Professionshøjskolen Absalons campus i Nykøbing Falster.

Rollen som kongehus-ekspert kommer altid i anden række, pointerer han.

”Jeg bruger en del fritid på at holde foredrag, skrive bøger og tale med journalister. Men det må aldrig stå i vejen for mit underviserjob, som jeg prioriterer højest”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Klasser, ulighed og et udbredt had til nedarvede privilegier

Han har været ansat på Absalon siden 2016 og finder det til stadighed både vigtigt og vildt spændende at sætte socialrådgivernes opgave ind i den store kontekst:

”Jeg beskæftiger mig i mine samfundsfagstimer en del med at tale om den velfærdsstatsmodel, vi har bygget op”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det er samme måde, han anskuer sin opgave på, når han analyserer begivenheder i kongehuset:

”Det, der sker på slottet, fortæller en større historie om hele samfundsstrukturen. I Storbritanien bliver sager Andrew og Harry også til fortællinger om et stærkt splittet klassesamfund, om ulighed og om et udbredt had i dele af befolkningen til nedarvede privilegier".

I Danmark samler kongehuset på en helt anden måde befolkningen.

Lars Hovbakke Sørensen, der er født 1971, er cand.phil. i historie fra Aarhus Universitet 1995. © Foto: Hovbakke.dk

"Til gengæld skal vores kongelige hellere være folkelige end elitære”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Tilfredsstillende at formidle svært tilgængeligt stof

Det er langt fra nyt for lektoren at være en af mediernes absolutte yndlingseksperter.

”I en årrække holdt jeg øje med, hvem der citerede mig for hvad. Jeg stoppede med at lave statistikker i 2016, for det blev uoverskueligt at følge med”, siger han.

Lidt usædvanligt for en forsker var det to fagbøger om Danmarks og Europas historie, der for alvor fik prikket hul igennem til et bredere publikum.

”Jeg kan lide at formidle svært tilgængelige stof i mere populære indpakninger. Det er jo også det, der er så tilfredsstillende ved at undervise kommende socialrådgivere på Falster og grunden til, at jeg altid svarer journalister, der ringer”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han kunne godt ønske sig, at medierne - udover at bruge ham som kongehusekspert og ekspert i nordisk politik - lidt oftere havde bud efter hans analyser om det sociale område:

”Men jeg tror og håber, at det trods alt også indirekte smitter positivt af på min arbejdsplads og på socialrådgiveruddannelsens omdømme, at jeg gør mig umage, når jeg optræder i medierne”.

}