Dansk Magisterforening

Rådhuse lukker om fredagen for at spare: Medarbejdere uenige om påbudt hjemmearbejde

De ansatte i Næstved kommune har på et MED-møde spurgt ledelsen, om den obligatoriske hjemmearbejdsdag er indledningen til en firedages arbejdsuge. © Christian Lindgren/Ritzau Scanpix (modelfoto)

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Er det i orden at sende de ansatte hjem om fredagen for at spare på varmen? Ja, siger tillidsrepræsentant i én kommune, mens der er skepsis i en anden.

Kulden er over os, og flere kommuner har taget usædvanlige metoder i brug for at begrænse varmeregningerne. I Næstved og Egedal er det en gammel kending fra coronatiden: hjemmearbejdsdage.

I Næstved blev medarbejderne varslet hjemsendt 6. oktober med virkning fra 1. november, og rådhuset i Teatergade har siden været lukket fra fredag til søndag.

”Vi håber, vi kan spare på energien hen over vinteren, hvor vi ved, vi kan blive udfordret på vores energiforsyning. Det er et forsøg på at vise rettidig omhu og ikke varme nogle store, dyre bygninger op for forholdsvis få medarbejdere, der er der om fredagen”, har kommunaldirektør Rie Perry sagt til DR Nyheder.

Gribskov kommune har haft lignende overvejelser. Men en undersøgelse af den potentielle besparelse konkluderede, at tiltaget kun ville medføre et begrænset mindreforbrug.

”Administrationen kan af hensyn til organisationens opgavevaretagelse og service til kommunens borgere og virksomheder ikke anbefale et tiltag om obligatorisk hjemmearbejde for det administrative personale på fredage”, hed det i en indstilling, som blev fulgt af politikerne.

Dermed blev det kun til en lukning af saunaen i Gribskov Svømmehal.

Vil ikke flytte forbruget.

Gribskovs borgmester, Bent Hansen (V), har desuden sagt, at det gælder om at spare på energiforbruget – og ikke blot flytte det.

”Hvis medarbejderne skal bruge deres egen strøm til computer, lys og kaffemaskine, fordi de arbejder hjemmefra, så bruger man jo den samme strøm, som oppe på rådhuset”, lyder hans argument.

Vi har ikke set beregninger af besparelsen

June Ladegaard Løvskjold, tillidsrepræsentant i Næstved Kommune

I Næstved Kommune erkender Rie Perry, at det er svært at vide med sikkerhed, hvor stor besparelsen er.

”Det er svært på forhånd at sige, hvor meget vi præcist kan spare på energien med dette tiltag, men vi ved, at vi i dag bruger 50 procent mindre strøm og energi på en lørdag set i forhold til en almindelig fredag. Det er vores udgangspunkt for beslutningen”, udtaler hun på kommunens hjemmeside.

Optakt til 4-dagesuge?

At besparelsespotentialet er uklart, ærgrer DM-tillidsrepræsentant June Ladegaard Løvskjold. Hun peger på, at temperaturen på kontorerne allerede er sænket til 19 grader.

”Det er besluttet med en meget kort frist på 19-20 dage, og vi har ikke set beregninger af besparelsen. Det hedder, at man sparer 50 procent på en lørdag.  Men på mit kontor sidder vi otte personer med lys i loftet, og det skal vel holdes op imod, at vi i stedet for har otte gange lys og kaffemaskiner tændt derhjemme”, siger hun.

Officielt lyder udmeldingen, at kommunen på grund af energikrisen skal spare på energiforbruget, men June Ladegaard Løvskjold frygter, at tiltaget i realiteten har karakter af symbolpolitik.

”Det kører i fem måneder indtil marts, hvis man så vil evaluere det. Det bliver interessant at se, om der faktisk vil være en besparelse, og om der i så fald er en øget udgift et andet sted, fx i medarbejderens private forbrug”, siger June Ladegaard Løvskjold.

Men ifølge tillidsrepræsentanten bliver det også godt at få afklaret, hvad kommunen mener, der skal ske med hjemmearbejdet fremadrettet.       

”Før november kunne vi få en hjemmearbejdsdag efter aftale. Nu er det så blevet obligatorisk at arbejde at hjemme om fredagen. Det er jo noget mere firkantet, og det er ikke nødvendigvis alle, der oplever det som en forbedring af fleksibiliteten. Vi derfor også spurgt, om det her er en optakt til en firedages arbejdsuge, og der lød svaret bare, at det vil blive evalueret til marts”, siger hun.

Hvis energikrisen ikke varer ved, så ophæver man vel fredagslukningen igen

Carsten Nøhr, miljømedarbejder og TR, Egedal Kommune

"Der skal være højt til loftet"

I Egedal Kommune er lysstyrken på alle kommunale veje sænket med ti procent, ligesom al unødvendig udendørs belysning ved offentlige bygninger er slukket. Samtidig er rådhuset lukket helt ned om fredagen og de ca. 400 ansatte sendt hjem for at fortsætte arbejdet.

Carsten Nøhr, miljømedarbejder og tillidsrepræsentant for DM’ere i Egedal, hæfter sig ved, at den midlertidige ordning ophører efter nytår.

”I forvejen har vi udbredt fleksibilitet, og i den nuværende situation synes jeg, der skal være højt til loftet. Det betyder selvfølgelig samtidig, at det ikke skal være ligesom i Frederiksberg Kommune, hvor nogle ansatte fik at vide, at de ikke måtte oplade deres private mobiler på kontoret”, siger han.

Carsten Nøhr oplever heller ikke at kommunen med tiltaget har flyttet en energiregning over på de ansatte.

”Nu er energipriserne jo faldet igen, og det har tiltag som vores måske bidraget til. Desuden er vores hjem jo i forvejen opvarmede, også når vi er på arbejde, så det er vel et argument for, at det er en reel energibesparelse. Og hvis energikrisen ikke varer ved, så ophæver man vel fredagslukningen igen”, siger han.

Ligesom i Næstved har Egedal kommune ikke offentliggjort beregninger de potentielle energibesparelser. Energi- Klima og forsyningsministeriet anslår, at effekten af at sænke temperaturen i til maksimalt 19 grader i offentlige bygninger svarer til et mindreforbrug på 5-18 procent. 

}