Dansk Magisterforening

Hjælp på vej til nylige forældre: Hummelgaard ser på barselsfond

Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er embedsmænd gået i gang med at kigge på reglerne i barselsudligningsloven. © Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

11 ugers øremærket barsel, men kun ret til 5 ugers løn. Det er realiteterne i dag. Beskæftigelsesministeren har bedt embedsmænd se på regler, der sætter stor gruppe af nybagte fædre og medmødre i en økonomisk klemme.

Der kan nu være hjælp på vej til fædre og medmødre, der er fanget mellem to sæt regler, når de skal på barsel.

For godt nok har alle danske fædre siden 2. august haft ret til 11 ugers øremærket barsel og barselsdagpenge takket være barselsloven.

Men ifølge barselsudligningsloven, der reguleres af barsel.dk, har fædre i 140.000 virksomheder, der ikke er omfattet af en overenskomst, alene ret til fem uges øremærket løn.

Og det er et problem, lyder det nu fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), efter at Akademikerbladet for mere end 14 dage siden bad ministeren forholde sig til problemstillingen.

”Jeg er enig i, at der er behov for at få set på reglerne i forlængelse af de nye orlovsregler, og det ved jeg, mine embedsmænd er gået i gang med at se på”, skriver han i en mail til bladet.

”Det er korrekt, at refusionsugerne i barsel.dk ikke er ændret endnu. Det skyldes, at der har været fokus på at få gennemført orlovsdirektivet inden for fristen den 2. august 2022”, skriver han desuden.

Valg kan komme i vejen

Camilla Gregersen, formand for DM, kalder forskellen mellem de to love ”helt skæv” og opfordrer ministeren til at finde en løsning hurtigst muligt. 

”Jeg er rigtig glad for at beskæftigelsesministeren nu handler. For de nye regler kan blive en barriere for at fædre og medmødre tager alle de øremærkede barselsuger”, siger hun.

Hvorvidt reglerne kan ændres før det kommende folketingsvalg, er uklart. Dermed kan der opstå en situation, hvor forligspartierne bag barselsudligningsloven – Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, er i mindretal.

Det er ikke lykkes at få svar på, hvad Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for det potentielle regeringsparti Venstre, mener om forskellen i fædres rettigheder i de to lovgivninger.

Venstre ikke en del af forligskredsen om barsel.dk, men har som det eneste borgerlige parti stemt for lovændringen, der giver fædre 11 uges øremærket barsel.

Op imod 15.000 fædre modtog i 2021 refusion fra barsel.dk 

}