Dansk Magisterforening

Flere jobsamtaler på samme tid? Spil spillet!

© Illustration: Mohamed Hassan.

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Flere jobsøgende medlemmer hos DM ved ikke, hvordan de skal tackle en proces med mange samtaler og jobtilbud. ”Lad nu være med at spænde ben for dig selv”, siger konsulent.

Mia er indkaldt til tre jobsamtaler. En mandag, en tirsdag og en onsdag. Mandag efter første jobsamtale ringer hun til karriererådgivningen i DM.

Hvad nu hvis, de ringer i aften og tilbyder mig jobbet, spørger hun. Jeg ved jo ikke, hvad jeg helst vil - og jeg mangler stadig to jobsamtaler.  

”Noget, jeg tit siger er, at man ikke skal boykotte sig selv. Sådan er gamet, så spil spillet”, råder Cecilie Cohrt, konsulent hos DM, der til dagligt karriererådgiver medlemmer.

Flere jobsøgende ringer ind, og er i tvivl om, hvad de skal gøre, når de er indkaldt til flere jobsamtaler tæt på hinanden, fortæller hun. Mange har ikke stået i sådan en situation før og er derfor i vildrede over, hvordan man bedst reagerer.

Det første råd, som Cecilie giver de jobsøgende er, at du skal blive helt klar over, hvad du ønsker fra din nye arbejdsplads. Hvilken rolle vil du gerne have? Hvilke opgaver vil du gerne have? Hvor meget betyder god løn for dig?

”Hvis du står og skal vælge mellem to jobs, så har du et godt sammenligningsgrundlag”, siger hun og tilføjer, at man skal huske og spørge ind til sine ønsker under samtalen.

”Vi er så vant til at tænke jobsamtale som en eksamen. Vi glemmer ofte, at vi også skal sige ja til dem”, siger Cecilie Cohrt.

Hjælp til karrieren

DM tilbyder personlig og professionel sparring om karriere, arbejdsliv og kompetenceudvikling. Se mere på dm.dk. 

Din spildte tid

Det er blevet mandag aften. Mia er blevet tilbudt jobbet fra første samtale. Skal hun bare sige ja uden at kende sine egne muligheder?

”Tag situationen et mikroskridt ad gangen. Det handler ikke om, at du skal vælge a, b eller c. Det handler om et ja eller nej til det ene jobtilbud og ikke de to andre”, siger Cecilie Cohrt.

Så sig ja. Sig endelig ja, hvis det er et job, du kan se dig selv i.

”Det er supergodt, at du gerne vil være et godt menneske, men du skal ikke spænde ben for dig selv”, siger hun og understreger, at det er en helt legitim tanke at gå med, at man ikke ved, hvad man skal gøre i en situation med flere jobsamtaler og tilbud.

”Prøv og tænk over, hvor mange jobsamtaler du har søgt uden at kommer til samtale. Hele jobsøgningsprocessen spilder helt vildt mange menneskers tid", siger konsulent Cecilie Cohrt.

Hvis du bliver tilbudt næste job, som er drømmejobbet, så overlever arbejdsgiveren fra mandagens møde nok, at du takker pænt nej. De ringer bare til nummer to på listen.

”Mit bedste råd er: Sådan er gamet”.

}