Dansk Magisterforening

Derfor skriver du 'Hej' i stedet for 'Kære' i din arbejdsmail

Det blev en større debat, end hvad Thorleif Gotved havde forestillet sig, da han spurgte sit netværk, om de skriver 'Hej' eller 'Kære' i arbejdsmails. © Foto: DM Akademikerbladet

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Din alder og arbejdsplads har indflydelse på, om du skriver 'Hej' eller 'Kære' som starthilsen. Det viser resultatet af en LinkedIn-meningsmåling, som fik mere end 4000 brugere til tasterne.

”Jeg har helt konkret stået med kunder, der har været i et dilemma om de skulle skrive ’Hej’ eller ’Kære’. Men helt lavpraktisk har jeg også selv været i tvivl”, siger Thorleif Gotved, der rådgiver i professionel relationsskabelse.

Derfor spurgte han sit netværk på LinkedIn, hvordan starthilsen i deres arbejdsmails lyder. Det blev til 4242 respondenter og flere hundrede kommentarer.

Halvdelen svarede, at de primært skriver 'Hej'. En fjerdedel 'Kære'. Og de sidste er enten ligeglade eller skifter mellem de to.  

En stikprøve på de 100 første henholdsvis 'Hej'- og 'Kære'-skrivere, viste Thorleif Gotved, hvem der skriver hvad.

”Jo mere formel ens arbejdsplads er, jo mere bliver 'Kære' brugt. Undersøgelsen indikerer, at hvis du arbejder inde for det offentlige, så bruger du 'Kære' som starthilsen”, forklarer han, der så samme tendens hos ansatte i større virksomheder.

Undersøgelsens resultater. © Foto: Fra Thorleif Gotveds LinkedIn

Alder viste sig at være en vigtig indikator, når det kommer til valget af hilsen.  

”Flere skrev i kommentarerne, at fordi de var ældre, så skrev de selvfølgelig 'Kære', fortæller Thorleif Gotved, og tilføjer: ”Noget tyder dog på, at der sker et skifte: Yngre tager 'Kære' mere bogstaveligt, så derfor tror jeg, at 'Hej' vil vinde mere indpas i fremtiden."

Undersøgelsen på LinkedIn er ikke repræsentativ, men resultaterne følger Dansk Sprognævns egen undersøgelse af brugen af starthilsener i mails. 

Den finder også 'Hej' som en ungdomsmarkør, og 'Kære' som en ældremarkør. Blandt unge opfattes 'Kære' ofte i ordets oprindelige betydning - noget dyrebart eller nogen man har kær, og ikke som en professionel starthilsen.

Gør hvad du føler for

Det overraskede Thorleif Gotved, at så mange i hans netværk havde en holdning til spørgsmålet.

”Der var en, der skrev i en kommentar, at hun for nylig havde modtaget en mail fra en mulig samarbejdspartner i Kina, som havde skrevet ”Hey bro” som starthilsen. Efter det genovervejede hun, om det nu også var dem, de skulle samarbejde med”, siger Thorleif Gotved.

Han har selv beskæftiget sig en del med håndtrykkets betydning i professionel sammenhæng.

”Undersøgelsen bekræfter, hvor vigtigt førstehåndsindtrykket er. Det kan vi se, når mange har så relativt stærke holdninger til mine spørgsmål”, siger han.

Det var både en professionel og personlig undren, der fik Thorleif Gotved til at stille spørgsmålet om 'Hej' eller 'Kære' på sin LinkedIn. © Foto: Thomas Tolstrup

Thorleif Gotved rådgiver ikke i hvilken starthilsen, der er bedst, men han har alligevel et råd til andre angående den skriftlige etikette.

”Man skal gøre det, man har det bedst med. Du kan ikke gøre alle tilfredse, men du kan skrive det, du vil, på et oplyst grundlag”, siger han.

Han er selv en udpræget 'Hej'-skriver, men kan finde på at afvige, hvis det passer situationen.

”Jeg skriver generelt 'Hej', men i mit nyhedsbrev skriver jeg 'Kære'. Det gør jeg, fordi det er en autogeneret mail, hvor jeg ikke selv skriver hvert navn. 'Kære' har i min optik lidt mere distance”, siger han.

Dansk Sprognævns anbefalinger

  • Brug ”hej uden fornavn” til private modtagere såsom venner. Hilsenen kan også generelt bruges til yngre modtagere, men vær opmærksom på at nogle modtagere, især dem der er over 30 år, kan finde det uhøfligt, at man bruger denne hilsen uden navn.
  • Brug ”kære + fornavn” i uformelle sammenhænge til private modtagere, som du har kær. Du kan også bruge denne starthilsen i formelle sammenhænge, hvor du dog skal vide, at det på nogle modtagere virker gammeldags eller for intimt at bruge kære.
  • Brug ”hej + fornavn” til både private og ikke-private modtagere. Dette er nok den mest neutrale hilsen i dag, selvom man kan komme ud for at nogle (ældre) modtagere synes, den er for ungdommelig og uformel.

Kilde: Dansk Sprognævn

}