Dansk Magisterforening

Advarsel fra tidligere lektor: "Pres ikke stordrifts­tankegangen ned over ny læreruddannelse"

Skaarup Seminarium lukkede med et brag af en fest i 2011: “Vi ville hellere bruge penge på fejring end på psykologhjælp. Vi ude på landet tænker tit lidt anderledes”, siger Carsten Oxenvad. © Foto: Hung Tien Vu

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Det er kun 10 år siden, at Skaarup Seminarium uden for Svendborg lukkede. Nu arbejder UCL og den sydfynske kommune på at få en ny læreruddannelse til området. Men hvordan gøres udbuddet bæredygtigt, når man ikke havde succes i 2011?

Lektor Carsten Oxenvad var en af cirka 10 undervisere, hvis job blev overflyttet til UC Lillebælt i Odense, da seminariet i Skaarup havde afholdt sin sidste eksamen i august 2011.

Udsigten til, at der på ny skal etableres en læreruddannelse på Sydfyn, glæder den nu 63-årige cand.pæd. i religion.

“Jeg har et godt arbejdsliv i Odense, men jeg vil rigtig gerne slutte min karriere herhjemme”, siger Carsten Oxenvad, der stadig bor i Skaarup uden for Svendborg.

Derfor optager det ham også meget, hvordan det prækvalificeringsforslag kommer til at se ud, som UCL skal i gang med at udarbejde for at få ministeriets godkendelse til igen at åbne en filial af læreruddannelsen på Sydfyn.

Med arbejdserfaringer fra både campus i Odense og det lille seminarium i Skaarup ved Carsten Oxenvad en del om, hvad det vil kræve at få Svendborg-filialen til at lykkes. Eller rettere: Hvad man i hvert fald ikke skal gøre:

“Hvis man forsøger at presse stordriftstankegangen ned over en læreruddannelse i Svendborg, går det galt. UCL i Odense har en institutionskultur samt nogle fag og studerende, som er helt anderledes end det, man vil møde på et lille udbudssted”, siger Carsten Oxenvad.

At gøre idræt, udeliv og sejlads til omdrejningspunktet for den nye filial, som der lægges op til, er oplagt:

“Den strategi giver god mening i en by med en stærk maritim profil. Derudover må man ikke forfalde til at tro, at store dele af undervisningen kan klares online. Det vil være tilbud om nærvær og nærhed, som skal trække studerende til byen”, vurderer lektoren.

God kvalitet i praktikken

Henrik Vinther Odgaard, daværende studiechef i UC Lillebælt frem til 2010, oplevede også den gradvise udfasning af Skaarup Seminarium fra første parket. Han forudser at
det bliver et langt sejt træk at få en læreruddannelse op at stå igen i Svendborg.

“Da man lukkede seminariet, havde man ikke tilstrækkelig med kritisk studentermasse til at holde læreruddannelsen kørende. Hvis man toner det nye udbud klogt, har man måske en chance. Det kunne fx handle om at lægge vægt på idræt, da der er en stærk tradition i området for at koble sport, idræt, læring og uddannelse”, siger han.

Rekruttering til uddannelserne kræver et virkeligt stærkt partnerskab mellem kommunerne

Henrik Vinther Odgaard, vicedirektør for videreuddannelse på Københavns Professionshøjskole

I dag er Henrik Vinther Odgaard vicedirektør for videreuddannelse på Københavns Professionshøjskole. Også KP skal til at etablere nye uddannelsesudbud, herunder en mulig læreruddannelse i Hillerød, og udfordringen er den samme i Nordsjælland som på Sydfyn, mener han:

“Lærerfaget kan ikke konkurrere på løn, så attraktionen skal være en anden. Der skal fx være god kvalitet i praktikken, og der skal nogle stærke faglige drivere til, der kan tilføre uddannelsen noget særligt”, siger Henrik Vinther Odgaard.

Det er naivt at tro, at man opnår noget alene ved at flytte en uddannelse fra én by til en anden, så kommunen skal også lægge sig i selen, påpeger han.

“Rekruttering til uddannelserne kræver et virkeligt stærkt partnerskab mellem kommunerne, ungdomsuddannelserne og professionshøjskolen. Og hvis de unge tilmed skal vælge at blive boende efter endt uddannelse og søge job i de lokale skoler, kræver det, at de kan få øje på de gode langtidsperspektiver i lærerjobbet”, siger Henrik Vinther Odgaard.

Undgå stramme tøjler

Skaarup Seminarium lukkede med et brag af en fest, husker lektor Carsten Oxenvad.

“Vi ville hellere bruge penge på fejring end på psykologhjælp. Vi ude på landet tænker tit lidt anderledes”, siger han.

Derfor har han også en appel til det store UCL:

“Undgå at holde Svendborg i alt for stramme tøjler. Underviserne vil gerne bruge kræfter på undervisning frem for administration. Hvis den nye filial får lov til at fungere mere på egne betingelser, så tror jeg på, at det kan blive en succes”.

}