Dansk Magisterforening

De kommunale arbejdsgivere siger nej: Ikke flere barn-sygedage

"Ved OK-forhandlingerne vil vi hellere bruge penge på at forbedre løn og pension end på at give ret til flere barn-sygedage", siger Kristian Heunicke, direktør i KL

Kommunerne Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Mere end 350.000 ansatte i kommunerne skal ikke sætte næsen op efter ret til flere barn-sygedage. Systemet er robust, som det er i dag, lyder det fra KL.

Når småbørnsforældre har syge børn, har de som hovedregel ret til fri på barnet første og anden sygedag.

Hvis de er ansat i det offentlige med overenskomst vel at mærke. Og sådan skal det forblive, i hvert fald hvis det står til Kommunernes Landsforening (KL), der repræsenterer kommunerne som arbejdsgivere for mere end 350.000 ansatte. Her ønsker man ikke at give ret til flere barn-sygedage.

”De nærmere omstændigheder omkring sygdom under corona vil jeg egentlig ikke gå nærmere ind i, for det er en kortsigtet udvikling og ekstraordinære forhold. Måske er folk blevet mere presset under corona, men der er også kommet mere fleksible arbejdsforhold, der i højere grad gør det muligt at balancere hjemmearbejde med sygdom og sygebørn. Så det går begge veje”, siger direktør Kristian Heunicke.

Flere fagforeninger - herunder senest DM og pædagogernes fagforbund BUPL - har i halen på corona ellers endnu engang talt for at udvide reglerne for fri ved barn-syg, fordi en til to dage ofte slet ikke er nok.  

Otte ud af ti forældre oplever, at de kun i nogen grad, i mindre grad eller slet ikke har mulighed for selv at passe deres syge børn, til de er raske. Det viste en Epinion-undersøgelse blandt 1000 danskere med børn i alderen 0-6 år lavet for BUPL og Forældrenes Landsorganisation (FOLA) i slutningen af september måned, skrev Politiken

Ved OK-forhandlingerne vil vi hellere bruge penge på at forbedre løn og pension end på at give ret til flere barn-sygedage

Kristian Heunicke, direktør, KL

Ikke den store lyst til at give flere rettigheder

DM-formand Camilla Gregersen har fortalt, hvordan arbejdstagernes ønsker om at udvide retten til at være hjemme med sygt barn har været lagt på forhandlingsbordet med arbejdsgiverne tidligere, men uden resultat.

”Jeg oplever både hos en del offentlige og private arbejdsgivere, at der ikke er den store lyst til at give børnefamilier flere rettigheder, når det gælder retten til at være hjemme med sit syge barn. Derfor vil vi fortsætte med at sætte det på dagsordenen. Man svigter jo småbørnsforældrene og efterlader dem i en supervanskelig situation”, siger Camilla Gregersen.

Kristian Heunicke genkender da også, at KL har fået overenskomstkrav om muligheden for at udvide muligheden for barn-sygedage. Men han understreger, at arbejdsgiverne ved OK-forhandlingerne med arbejdstagerne har prioriteret noget andet.

”Det er korrekt, at vi har fået henvendelser om dette. Men ved OK-forhandlingerne har vi hellere villet bruge penge på at forbedre løn og pension end på at give ret til flere barn-sygedage. Det er jo en prioritering”, siger Kristian Heunicke.

Han påpeger, at kommunerne og regionerne allerede i 2008 gik foran resten af arbejdsmarkedet ved at give mulighed for fri på børns første sygedage.

”Vi synes, at den eksisterende ordning er en god ordning, som har vist sig at kunne løse langt de fleste problemer. Under corona har der været helt særlige forhold. Men over en længere periode har vi set, at udviklingen for barn-sygedage er ret stabil, og det giver grundlæggende et indtryk af, at vi har et rimelig fornuftigt system”, siger Kristian Heunicke.

En svensk model i Danmark vil være skæv

Ifølge Epinion-undersøgelsen vælger næsten hver tredje forælder selv at melde sig syg for at kunne være hos barnet, til det er rask.

BUPL og FOLA efterspørger en svensk model, hvor man har ret til at være hjemme med sit barn, så længe det er sygt, men Kristian Heunicke mener ikke, at man bare kan indføre en ny model efter svensk forbillede i Danmark.

”Det vil være skævt. Der er helt andre regler i Sverige omkring pasning, betaling og orlov. Man kan jo ikke bare plukke de smukkeste blomster derfra og lægge dem i vores buket. Det danske system er rimelig robust, og det synes vi, også tallene viser”, siger han.

Han understreger, at der ud over retten til fri på barnets to første sygedage desuden er omsorgsdage og sjette ferieuge, som man må bringe i spil, hvis det bliver nødvendigt.

”Når det er sagt, så er det da bøvlet at have syge børn. Det har vi fuld forståelse for. Men så må man prøve at få hjælp fra sin nabo, bedsteforældre eller anden familie. Man kan vælge at anskue dette som besværligt eller som noget smukt, at ikke alt skal og kan løses af samfundet”, siger Kristian Heunicke.

}