Dansk Magisterforening

Professionshøjskole skal spare 14 mio. og ansætter tre direktører: Ansatte undrer sig

UC Syd skal spare 20 mio. kr. Det kan ikke undgå at medføre afskedigelser, siger rektor Alexander von Oettingen. © UC Syd

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

UC Syd skal spare 14 mio. kr. Medarbejderne undrer sig over, at ledelsen samtidig ansætter tre nye direktører. Der er ingen sammenhæng, siger rektor.

Cirka 800 ansatte på professionshøjskolen UC Syd fik i oktober besked om, at en presset økonomi tvinger ledelsen til at finde besparelser for 20 mio. kr.

Efter at have gennemgået økonomien og indledt drøftelser om frivillige fratrædelser lød meldingen tirsdag, at beløbet nu er reduceret til 14 mio. kr.

Ifølge tillidsrepræsentant på Pædagoguddannelsen i Esbjerg Helle Juel Johansen foregår der forhandlinger om 10-12 frivillige fratrædelser, men budgetudfordringen vil også medføre medføre afskedigelser.

Hun og kollegerne undrer sig over, at professionshøjskolens bestyrelse i en økonomisk presset situation samtidig har valgt at ansætte tre direktører, heraf to i nyoprettede stillinger. Det sker efter, at den hidtidige prorektor, Alexander von Oettingen, er blevet udnævnt til ny rektor.

Tillidsrepræsentant: Hvad med ledelsen?

”Jeg har foreslået, at de i stedet for at afskedige menige medarbejdere, som har kontakten til de studerende, cheflaget under de nye direktører. Men det vil de ikke, hvilket jeg synes er beklageligt. For det kommer jo til at gå ud over de studerendes uddannelse, når det er undervisere og øvrige ansatte med direkte studenterkontakt, der skal afskediges”, siger Helle Juel Johansen.

Vi er fuldt ud bevidste om, at det er noget skidt

Alexander von Oettingen, rektor

Men det er to forskellige ting, at skolen ansætter tre direktører, samtidig med at man afskediger medarbejdere. Det mener rektor Alexander von Oettingen, der er uenig i kritikken.

”Det er som at sammenligne pærer og bananer. Vi er i gang med at tilpasse organisationen til den virkelighed, der nu er. Og det er en budgetudfordring på 14 mio. kr. Og det skal i balance. Så er der det med direktørerne, og her har bestyrelsen besluttet en ny strategi”, siger han.

”Man skal også vide, at UC Syd har haft et meget smalt rektorat på to mennesker. Nu styrker vi ledelsen i organisationen, for den har været for smal, og det gør vi for at styrke og bringe UC Syd ind i en ny virkelighed”, siger Alexander von Oettingen.

Rektor: Rammer de studerende

Ifølge Alexander von Oettingen skyldes sparekravet en kombination af færre studerende og ophør af en særlig pulje til pædagoguddannelsen, mens besparelserne under coronanedlukningen ikke længere er til stede.

Og de studerende kan i sidste ende ikke undgå at mærke konsekvensen af afskedigelserne, siger professionshøjskolens rektor.

”Håndtagene er at lægge klasser sammen og reducere undervisningstimetallet, og det er det, vi kigger på. Og vi er fuldt ud bevidste om, at det er noget skidt. På pædagoguddannelsen har vi haft et meget højt timetal i mange år, og det overvejer vi at bringe ned. Der er ikke nogen oplagte gode strategier, men det er, hvad vi overvejer”, siger Alexander von Oettingen.   

}