Dansk Magisterforening

Selv Dansk Industri kalder det ulovligt: Alligevel indfører Mærsk vaccinekrav for ansatte

© Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Udmeldingen fra Mærsks topchef om krav om vaccine af koncernens kontoransatte kommer efter advarsler om, at det vil være ulovligt.

Øverste chef i Mærsk, Søren Skou, var klar i spyttet, da han i Berlingske torsdag meldte ud, at landets største virksomhed nu vil kræve, at ansatte i Danmark og en række andre lande skal være vaccinerede, hvis de vil møde op på kontoret.

Kravet kommer, fordi smitten er stigende i Danmark og en lang række andre lande verden over.

”Vi vil inden for de næste tre måneder rulle et krav ud om vaccinationen. Det betyder, at hvis du skal være på kontoret, skal du være vaccineret”, sagde Søren Skou.

Det er ganske opsigtsvækkende, for der er tale om et vidtgående indgreb. Eller som advokat og teamchef i Lederne Rikke Agervig Helles tidligere har formuleret det:

”En vaccine må anses for at være et såkaldt invasivt indgreb, fordi huden jo punkteres – og det ligger uden for ledelsesretten”.

Store virksomheder som Novo Nordisk, Lego og Ørsted har da også afvist at komme med lignende krav til deres ansatte.

Intet juridisk grundlag

Og knap var Berlingskes artikel offentliggjort, før samme avis fulgte op med en klar afvisning af Søren Skous påtvungne vaccineudrulning fra fagforeningerne DJØF og DM.

”Der er ikke i dag den fornødne lovhjemmel til at stille krav om vaccination for kontoransatte, hvis de skal møde ind på arbejdspladsen, da det ikke er en forudsætning for at kunne udføre sit arbejde. Derfor er det ulovligt, hvad Mærsk gør”, lød det fra forhandlingschef i DM Mette Albreckt Falther, der dog samtidig udtrykte ”fuld forståelse” for, at arbejdsgivere vil tage ansvar og gøre deres for at holde smitten nede.

Sagt på en anden måde: Selv om Søren Skou gør alvor af sin udmelding, får det ikke ansættelsesretslige konsekvenser, hvis de ansatte nægter at lade sig vaccinere. Det vil være usagligt.

Det er faktisk ikke overraskende, at Søren Skous planer er problematiske. Jurister har det seneste år gang på gang afvist ideen om, at virksomheder kan kræve, at ansatte lader sig vaccinere.

Søren Schou kunne såmænd bare spørge Dansk Industri. ”I kan som virksomhed ikke generelt kræve, at jeres medarbejdere er eller bliver vaccineret mod COVID-19”, hedder det eksempelvis på DI’s hjemmeside.

Der kan dog være undtagelser - for eksempel medarbejdere inden for ældre- og omsorgsområdet eller medarbejdere, der fortager forretningsrejser ind og ud af Danmark.

Mærsk: "En stærk opfordring"

Da Mærsk-direktør Caroline Pontoppidan senere torsdag i TV2-nyhederne blev konfronteret med fagforeningernes arbejdsretslige indvendinger, kom hun med følgende forklaring på tiltaget:

”Vi kommer ikke til at gøre noget, der er ulovligt, og vi kommer ikke til at overtræde de aftaler, vi har, om det er med medarbejderne eller fagforeningerne. Det er ikke formålet. Formålet er, at vi har et værktøj, som vi synes er relevant”.

Men selvom det er ulovligt for virksomheder at stille krav om vaccination til medarbejderne, er der, som i meget andet jura, spidsfindigheder og gråzoner.

Søren Narv Pedersen, advokat og partner i Bird & Bird, vurderer, fx at virksomheder formentligt godt kan udelukke ansatte i at være på arbejdspladsen, hvis de ikke vil lade sig vaccinere.

”Jeg har svært ved at se, på hvilket grundlag den ansatte skal insistere på at møde ind på sin arbejdsplads”, har han sagt til Finans.

Lektor i arbejdsret ved SDU har dog i Berlingskes vaccinekravsartikel givet udtryk for et andet synspunkt.

”Jeg mener ikke, at man bare kan sende uvaccinerede ansatte hjem med kort varsel på grund af indførelsen af et vaccinekrav i personalepolitikken. Ved at sende dem hjem, ændrer man tjenestested, og det vil i min optik kræve et varsel svarende til opsigelsesvarslet”, siger han med henvisning til, at der ikke længere er nogen anbefaling fra myndighederne, der kan begrunde en hjemsendelse af medarbejderne.

DI: Registrering er også ulovlig

Men i praksis vil det være svært for virksomheden at få afklaret, om den ansatte er vaccineret eller ej, for på grund af reglerne om persondatabeskyttelse er det tvivlsom, om virksomheden overhovedet må registrere, om den ansatte er vaccineret mod COVID-19.

”Den er lidt på vippen. Der er nogle informationer, som man gerne må bede om med hensyn til specifikke risici. Jeg er lidt i tvivl, om denne her vil være omfattet”, siger Martin Kjær, advokat i Penta Advokater, til Finans.

Dansk Industri er dog ikke i tvivl:

”Udgangspunktet er, at en virksomhed efter databeskyttelsesreglerne ikke generelt kan registrere, om medarbejderne er vaccineret mod COVID-19. Der er ikke en generel adgang for virksomheden til at indhente disse oplysninger”, skriver foreningen på sin hjemmeside.

Hvis du bliver mødt med et krav om vaccine af din arbejdsgiver, kan du få rådgivning i DM.

}