Dansk Magisterforening

Ny pulje: 40 millioner til klimavenlig kantinemad

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Regeringen og støttepartierne har netop lanceret en ny køkkenomstillingspulje, der skal hjælpe offentlige kantiner til at lave mere økologisk og klimavenlig mad.

Nu skal der mere økologi og klimavenlig mad på menuen i de offentlige køkkener. Ministeriet for Fødevarer, fiskeri og Landbrug har lanceret en ny køkkenomstillingspulje, der skal gøre kantinemaden i den offentlige sektor mere klimavenlig og økologisk.

”SF har råbt og skreget om mere grøn økologisk kost i de offentlige køkkener. Og med omstillingspuljen her sker der endelig noget. Efteruddannelse af køkkenpersonale er så afgørende for, at vi i det offentlige i fremtiden kan få mere velsmagende grøn mad", siger Carl Valentin, fødevareordfører for SF, i pressemeddelelsen.

De 40 millioner afsættes over en fireårig periode og skal blandt andet bruges på at efteruddanne køkkenpersonale.

Tiltaget vækker begejstring hos formand for DM Offentlige, Anne Bisgaard Pors Eriksen. Hun håber dog, at medarbejderne tages med på råd.

”Det er et udmærket klimatiltag, men jeg håber, at udviklingen af klimatiltag i kantiner og generelt på de enkelte offentlige arbejdspladser sker i samarbejde med medarbejderne, og ikke kun via politikerne”, skriver hun til DM Akademikerbladet.

Jeg håber, at udviklingen af klimatiltag i kantiner og generelt på de enkelte offentlige arbejdspladser sker i samarbejde med medarbejderne, og ikke kun via politikerne

Anne Pors

DF: Fornuftigt, så længe det ikke påtvinges

Den nye Køkkenomstillingspulje bliver taget godt imod af Dansk Folkepartis miljøordfører, René Christensen.

”DF har tidligere været med i bl.a målsætningen om 50 procent økologi i kantiner og økologiske omlægningspuljer. Det, synes vi er fint, især hvis det ikke er noget, man maser ned over hovedet på folk, men at det er ad frivillighedens vej”, siger René Christensen.

"Mere klimavenlig kantinemad kan betyde, at kommunerne køber ind mere lokalt. Tit er det offentlige den største arbejdsplads i kommunen”, siger René Christensen.

”Hvis man med klima mener, at man køber ind mere lokalt, så ville det være en god måde at støtte sit lokalområde på", siger han.

Tidligere tiltag for at gøre den offentlige frokost mere klimavenlig har ellers ikke fået meget støtte fra DF. Tilbage i oktober sidste år fremlagde regeringen et tiltag, hvor der to  dage om ugen skulle serveres vegetarisk mad på de offentlige arbejdspladser. Tiltaget, der senere blev droppet, kaldte René Christensen for ”udansk”.

”Det tiltag var et forsøg på at styre, hvad vi skulle spise, og det synes vi, er helt galt. Den nye køkkenomstillingspulje er et tilbud til kommunerne, som så kan træffe en beslutning lokalt. Det synes vi, er helt i orden”, siger René Christensen.

}