Dansk Magisterforening

Kommuner: Corona-gaver til ansatte sætter sindene i kog

#sigdetmedhjertet hed kampagnen, hvor Region Hovedstaden sendte honninghjerter ud til regionens ansatte. En gave, der blev modtaget med vantro af mange medarbejdere. © Foto: Monique Carrati/Unsplash.

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Fra fire stykker chokolade til 15.000 kr. i bonus. Anerkendelsen af offentligt ansattes corona-indsats antager mange former og nogen undren.

For få år siden var Holbæk kommune i alvorlige økonomiske problemer og måtte nedlægge 300 stillinger. Sådan er det ikke længere, og nu kan alle kommunernes 4500 ansatte se en frem til en rundhåndet belønning på 900 kr. for deres indsats under corona-epidemien.

Det har et flertal i byrådet besluttet i sidste uge.

Til sammenligning har Hillerød kommune afsat 100 kr. til de ansatte og det ikke uden store politiske bryderier.

Også i Holbæk har der været diskussioner og uenigheder om gaven til de ansatte. Enhedslisten kalder det ”tarveligt”, at midlertidigt og løst ansatte medarbejdere ikke får noget, mens Venstre tror, at pengene havde givet større glæde blandt kommunens børn og ældre.   

Den politiske uenighed er dog ingenting i sammenligning med den utak, som regionsformand Sofie Hæstrup fik, da hun før jul sendte hjerteformede honningkager ud til Region Hovedstadens sundhedspersonale.

Så er der alligevel mere protein i de mellem 10.000 og 15.000 kr., som sygeplejersker i Region Midtjylland får som bonus for at arbejde med corona-patienter.

Fire stykker chokolade og en uges ferie

Slagelse Kommune slap heller ikke for dårlig omtale af gode hensigter, da mellemledere i efteråret fik en uges ekstra ferie, mens frontpersonalet blev spist af med ”fire stykker chokolade”.

Nu prøver kommunens byrådspolitikere så igen med et gavekort til 500 kr. til samtlige 7000 ansatte til brug i butikker inden for kommunegrænsen.

Og det er helt i orden, mener AC-tillidsrepræsentant Vibeke Dømler Berske.

”Helt ærligt så er min tilgang, at jeg er positiv over for en politisk ledelse, der ønsker at anerkende en særlig indsats. Det signal, de sender med anerkendelsen, synes jeg faktisk er godt og relevant”, siger Vibeke Dømler Beske, der ikke har nogen holdning til beløbets størrelse.

500 kr. vil nok være lige i underkanten for de De Lokalnationales byrådsmedlem i Nyborg Kommune, Carsten Kudsk. Han vil give 750 kr. til 2400 kommunalt ansatte, hvor den socialdemokratiske borgmester vil afsætte 200 kr. Og det er ”fedtet”.

”Et beløb på 200 kroner vil knap kunne mærkes. Derfor synes vi, at et gavekort på 750 kroner vil være en fin anerkendelse af det store arbejde, de har gjort gennem krisen”, siger han til Fyns Stiftstidende.

"Vi bliver spist af med 200 kroner"

At gaver kan være så små, at de knapt nok gør en forskel, er Margit Johansen enig i. Hun er tillidsrepræsentant i Aarhus Kommune og har ligesom de 20.000 øvrige ansatte fået et gavekort på 250 kr. som anerkendelse for corona-indsatsen. Det hænger på hendes opslagstavle og er til Juliette Cafe & Brasserie i Jægergårdsgade.

Men som hun peger på, kommer hun nok ikke langt for 250 kr., hvis hun skal invitere sin datter med.        

”Vi kan måske bestille en hovedret, men der er ikke penge til noget at drikke. Så det er lidt på linje med honninghjerterne i Region Hovedstaten, synes jeg. Jeg tror ikke, at folk føler sig særlig anerkendt eller påskønnet over den her gestus”, siger hun.

Det er ikke, fordi hun er utaknemmelig. Men hun kan ikke lade være med at huske tilbage til de årlige lønforhandlinger i efteråret.

”Ledelsen har sædvanligvis meget svært ved at forstå betydningen af anerkendelse, når der skal forhandles tillæg. Og i efteråret lød det så direkte, at man ikke kunne honorere corona-indsatserne med engangstillæg, som ellers gives for en ekstraordinær indtast, fordi ”så skulle alle have”. Men så bliver vi bagefter alligevel spist af med 250 kr.”, siger Margit Johansen. 

"Hvor skal pengene komme fra?"

Andre kommuner har fravalgt at uddele kontante gaver til de ansatte som tak for indsatsen under epidemien. I Faxe kommune blev et forslag fra Enhedslisten om at give 1000 kr. til hver enkelt medarbejder i kommunen ifølge tv2 Øst skudt fuldstændig ned af borgmester Michael Rosendahl (V), da byrådet behandlede ideen.

”Hvor skal pengene komme fra? Er det de ældre, skolerne, daginstitutionerne eller de udsatte, der skal holde for? Det er alt for let bare at skrive en check og sende regningen videre til skatteborgerne. Der er mange borgere i Faxe Kommune, der har gjort en ekstra indsats – også i det private erhvervsliv", tordnede borgmesteren.

"Mange kæmper med økonomien, og for nogle truer konkursen lige om hjørnet. Mange familier er berørt af krisen, hvor enten mor eller far er fyret. I den situation synes SF og Enhedslisten, at det giver mening at sige: 'Vi giver lige os selv en ekstra bevilling, og I får lov til at betale”', sagde Michael Rosendahl.

}