Dansk Magisterforening

Langsigtet genåbningsplan på plads: Sådan åbner uddannelser og kulturliv

© Foto: DTU/CBS/AU/RUC/AAU/ITU/SDU/KU

Corona Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

I går landede folketingspartierne en langsigtet plan for genåbningen af Danmark. Det betyder en plan for universiteterne, professionshøjskolerne og museerne.

Efter næsten 12 timers politiske forhandlinger kunne statsminister Mette Frederiksen sent mandag aften meddele, at en langsigtet plan for genåbningen af Danmark nu er forhandlet på plads.

”Vi kommer til at gå forsigtigt til værks. Vi kan åbne mere nu i Danmark, og er det modsatte af, hvad man oplever i flere andre lande, hvor tredje bølge af corona er en realitet”, siger hun til TV2.

Den nye genåbningsplan kommer til at betyde, at mellem d. 6. og 20. april, kan studerende på videregående uddannelser vende tilbage til deres uddannelsesinstitutioner. Uddannelser med mange praksiselementer kan vende tilbage med 50% fysisk fremmøde, altså hver anden uge.

De øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde, hvor førsteårsstuderende får førsteprioritet. Derudover åbnes der op for, at studerende kan mødes fysisk i studiegrupper og læsegrupper, på biblioteker og læsesale på deres uddannelsesinstitutioner.

Aftalepartierne er enige om, at der fortsat skal være mulighed for forskere og ph.d studerende kan benytte sig af f.eks laboratorier og andre faciliteter.

Havde du som studerende glædet dig til at fejre genåbningen af dit universitet eller professionshøjskole med dine studievenner og en lille øl, så er der desværre dårlige nyheder.

Ifølge aftalen vil en genåbning af nattelivet først komme på tale efter, at alle borgere over 50 år er vaccineret med første stik. Dog kan man som udgangspunkt fra 21. april få udendørsservering på cafeer og restauranter, hvis man med et coronapas kan fremvise en negativ test eller vaccination.

Museer kan åbne fra 21. april

Har du savnet at gå på museum, så er der gode nyheder. Den 21. april kan museerne igen slå dørene op, sammen med kunsthaller og biblioteker. Det er dog med forudsætningen, at man kan fremvise et gyldigt coronapas.

”I ODM ser vi rammeaftalen som en god og differentieret guideline, som vi havde ønsket for de kommende måneders genåbning af Danmark, og vi konstaterer, at det er et næsten enigt Folketing, der står bag strategien”, siger direktør for Organisationen Danske Museer Nils M. Jensen til DM Akademikerbladet.

Det kan blive en alvorlig udfordring for genåbning hvis det nuværende afstandskrav bibeholdes

Nils M. Jensen

Selvom det er en glædelig nyhed, at man nu snart kan åbne op for museerne, så mangler der stadig afklaring omkring de konkrete betingelser for museerne.

”Nu har museerne en måned til at sikre optimale smitteforanstaltninger før end genåbningen. Vi kan dog ikke i genåbningsplanen se noget om afstandskrav m.m. Det kan blive en alvorlig udfordring for genåbning hvis det nuværende afstandskrav bibeholdes. Det vil det kommende arbejdet i sektorpartnerskabet i Kulturministeriet vise”, siger Nils M. Jensen.

Hvis det var koncerter, du havde glædet dig mest til, så må du vente lidt endnu. indendørs servering på restauranter og cafeer, konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter kan først slå dørene op d. 6. maj, med krav om coronapas.

}