Dansk Magisterforening

Tilbage til campus: "Det betyder alverden for de studerende"

Universiterne åbner delvist for fysisk retur for de studerende med Folketingets nye genåbningsplan. © Søren Kjeldgaard

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Genåbningsplanen er et lille, men vigtigt skridt i retning af et normalt studieliv, siger DM. Studerende kan se lyset for enden af tunnellen, siger Danske Universiteter.

Folketinget er blevet enige om en genåbningsplan, der betyder, at studerende kan vende tilbage til videregående uddannelsesinstitutionerne mellem 6. og 20. april. 

Afgangsstuderende på uddannelser, der er meget praksisorienterede, kan vende tilbage med 50 procents fremmøde - altså hver anden uge. Andre bachelor- og kandidatstuderende får lov at komme på campus 20 procent af tiden, men politikerne forventer, at universiteterne prioriterer førsteårsstuderende.

”En plan for genåbning betyder alverden for de studerende. Vi har altid vidst, at når der kom en genåbning, så var det gradvist, men vi er glade for planen, og vi er glade for, at vi er blevet lyttet til. Nu kan de studerende se lyset for enden af tunnelen og kan se frem til, at mødes med deres kammerater”, siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter.

Også i DM er der glæde over genåbningsplanen.

"Det er godt - og på tide - at de studerende på de videregående uddannelser kommer i politikernes fokus. I DM har vi arbejdet benhårdt i kulisserne for at påvirke politikerne til at give en lille plads til de unge på studierne. Der er blevet lyttet til os, og det er vi selvfølgelig glade for", siger Camilla Gregersen.

Det er et lille – men vigtigt – skridt på vejen ud af coronanedlukningens onlinestudieliv

Camilla Gregersen

"Nu kan de studerende begynde at komme tilbage til en mere normal hverdag, hvor de kan mødes med medstuderende om den faglige interesse, de deler. Det er et lille – men vigtigt – skridt på vejen ud af coronanedlukningens onlinestudieliv. Det er vigtigt, fordi trivsel, motivation og faglighed hænger tæt sammen", siger hun.

Formanden ser nu frem mod næste skridt, der forhåbentlig bliver 50 procent fremmøde for alle, siger hun.

"Det kan de videregående uddannelsesinstitutioner godt håndtere. Det kan også være gennem andre ordninger. Hovedsagen er, at næste mål bliver et studieliv, der peger frem mod mere end 20 procent fremmøde - det vil vi arbejde for i DM".

Professionshøjskoler: Hjælper en gruppe, vi har været særligt bekymrende for

På professionshøjskolerne ser man også frem til at de studerende velkommen på campus.

"Jeg hæfter mig særligt ved, at det nu bliver muligt at få studerende på 1. studieår ind på uddannelsesstederne. For nogen af dem vil det være første gang, efter at de har påbegyndt deres uddannelse her 1. februar, og den gruppe har vi været særlige bekymret for", skriver Tommy Dalegaard Madsen, formand for DM Professionshøjskoler, til DM Akademikerbladet.

"Mange unge mennesker er flyttet til en ny by for at studere på deres drømmestudie uden på forhånd at have det store sociale netværk. Så det er rigtigt dejligt, at vi nu får lov at lave nogle både fagligt og socialt opbyggelige aktiviteter med dem - trods det altså er i et begrænset omfang".

}