Dansk Magisterforening

Disse museer må gerne åbne, men de gør det ikke

Sagnlandet Lejre kunne med sine godt 430.000 antal udendørs kvadratmeter åbne for gæster, men det har de valgt ikke at gøre. © Foto: Ole Malling/Sagnlandet Lejre

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Sagnlandet Lejre og Den Gamle By kunne i princippet genåbne, men de vælger at vente. ”Det vil kun være dårlige oplevelser for gæsterne”, siger Sagnlandet Lejre.

Selvom det har bragt stor glæde for zoologiske haver og forlystelsesparker, at de nu som "udendørs kulturaktivitet" må åbne igen, så er andre mere tilbageholdende.

Sagnlandet Lejre kunne med sine godt 430.000 antal udendørs kvadratmeter åbne for gæster, men det har de valgt ikke at gøre, forklarer museumsdirektør Lars Holten.

”Det vil ikke være en tilfredsstillende oplevelse at besøge os under de nuværende restriktioner. Vi kan ikke lave gruppe-rundvisninger, når man kun må samles fem, vi kan ikke byde folk indenfor i vores værksteder, og vi kan ikke åbne vores nye vikinge-kongehal, som alle forventer at kunne besøge”, siger Lars Holten.

Vi vil gerne have glade gæster, og det tror vi ikke, at vi kan få lige nu

Museumsdirektør Lars Holten

Normalt plejer Sagnlandet Lejre at holde åbent i påskeferien, men i år har man valgt først at åbne til hovedsæson den 30. april, såfremt restriktionerne er blevet lempet til den tid.

”Det er ikke af ond vilje, at vi vælger at holde lukket. Men vi vil gerne have glade gæster, og det tror vi ikke, at vi kan få lige nu”, siger Lars Holten.

Hastværk er lastværk

Også Den Gamle By i Aarhus har valgt at gemme genåbningen til senere på foråret.

”Vi har det synspunkt, at vi vil hellere have en sen åbning, som er permanent, og som kan blive fuldtonet, end vi vil åbne for en delvis oplevelse nu. Her passer udtrykket hastværk er lastværk måske meget godt”, siger museumsdirektør for Den Gamle By Thomas Bloch Ravn.  

”Hovedparten af vores museum foregår indendørs. På den måde skiller vi os ud fra Frilandsmuseet i Lyngby. Vi ville være ked af at åbne en kvart Den Gamle By, da vi mener, at det skal være en total og sanselig oplevelse at besøge os. Derfor vil vi hellere vente til at genåbningen er mere sikker, og vi kan give gæsterne den fulde oplevelse med at smage, prøve og lugte historien”, siger Thomas Bloch Ravn.

Selvom både Sagnlandet Lejre og Den Gamle By vurderer, at deres genåbning bør vente, så er de glade for, at genåbningen af kulturlivet så småt er gået i gang.

”Det glæder mig, at vi rykker tættere og tættere på en genåbning. Jeg glæder mig også helt vildt til at kunne komme i zoo”, siger Lars Holten.

}