Dansk Magisterforening

Udflytning af uddannelser: ”De tænker slet ikke på fagligheden”

Niels Egelund, professor emeritus ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet (billede) er bekymret for regeringens nye uddaannelsesudspil, hvor flere uddannelser skal flyttes ud i landet. © Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Regeringens uddannelsesudspil vil forringe hele det danske uddannelsessystem, mener professor emeritus.

For at få Danmark bedre i balance vil regeringen fjerne eksisterende uddannelsespladser fra de store universitetsbyer og oprette nye uden for København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Ambitionen er smuk, siger Niels Egelund, der er professor emeritus ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet. Men det holder ikke.

”Jeg kan simpelthen ikke se de faglige argumenter for at flytte uddannelserne. Det kan politikerne tilsyneladende heller ikke. Det virker som om, at det her kun handler om nationalplaner og stemmer, blandt andet til det kommende kommunalvalg. De tænker slet ikke på fagligheden”, siger Niels Egelund.

Det nye udspil fokuserer særligt på velfærdsuddannelserne, som skal have mindst 10 nye studiebyer. I 2025 skal 60 procent af alle studiepladser ligge i provinsen.

”Det er da meget rart, at man kan uddanne sig til lærer og pædagog mange steder, men jeg synes egentlig, at man allerede er dækket meget godt ind med uddannelsestilbud i dag. Man prøvede jo at oprette en læreruddannelse i Helsingør for nogle år siden, men den lukkede for tilgang i 2020, fordi der ikke var nok ansøgere. Hvorfor skulle det være anderledes i Hillerød?”, siger Niels Egelund.

Et tyndt udsmurt tilbud

Da Niels Egelund selv læste til lærer ved Odense Seminarium i midten af 1960'erne, oplevede han, hvordan størrelsen på uddannelsesinstitutionen havde betydning for studiets faglighed.

”Jeg havde ikke mulighed for at få de to linjefag, jeg drømte om, fordi stedet ikke var stort nok. Man har jo set lignende eksempler mange gange før. Hvis institutionen er lille, og de dygtige undervisere ikke vil flytte med, så er det svært at etablere et ordentligt akademisk miljø. Det kan fagligt blive meget tyndt, det man kan få", siger Niels Egelund.

Uddannelsestilbuddene vil ikke virke attraktive på de studerende, og de vil derfor kæmpe for at få lov til at blive i de store byer, forudser han.

”Der er allerede så meget der trækker i de unge mennesker for at flytte til storbyen. Venner, fest, kærester og byliv. Sådan har det altid været”.

Udflytning kræver ildsjæle

Hvis regeringens plan skal lykkedes, og Danmarks mindre byer igen skal være fyldt med unge mennesker og studieliv, vil det kræve nogle ildsjæle, forklarer Niels Egelund.

”Vi har nogle gode eksempler på, hvordan man før er lykkedes med at skabe et stærkt undervisermiljø og et godt studiemiljø uden for de fire største byer. Blandt andet hos The Animation Workshop (TAW) i Viborg. Men det er ikke skabt på baggrund af politik. Det er skabt af ildsjæle. De, der skal drive stederne, og de, der skal undervise, skal virkelig tro på projektet. Det er ikke noget, man kan diktere på Christiansborg”, siger Niels Egelund.  

Jeg ville nødig være rektor på Aarhus Universitet eller Københavns Universitet lige nu

Niels Egelund, professor emeritus

Selv hvis de nye uddannelser og studiebyer bliver en succes, ser Niels Egelund udspillet som et tab for det danske uddannelsessystem.

Regeringens mål om at skære 10 procent af optaget på videregående uddannelser i de største byer vil koste institutionerne dyrt i taxameterpenge. Derudover skal udspillet blandt andet finansieres ved hjælp af nedskæringer på engelsksprogede uddannelser.

”Jeg ville nødig være rektor på Aarhus Universitet eller Københavns Universitet lige nu. Den her plan vil føre til forringelser på uddannelserne og fyringer af en masse medarbejdere”.

}