Dansk Magisterforening

Lektor: Det kræver penge og tid at lave et godt studiemiljø

Hos UC Syd i Haderslev kan du blandt andet læse til lærer eller lyddesigner. De fleste af de studerende går på mindre hold og lærer således både hinanden og underviserne godt at kende. Men mange pendler til byen i stedet for at flytte, siger lektor Anders Henning Simonsen. © Foto: UC Syd

Af Benedicte Borelli
Del artikel:

Anders Henning Simonsen fra UC Syd i Haderslev kan godt se idéen med regeringens udflytningsplan. Men det tager lang tid at lave et attraktivt studiemiljø, ved han af erfaring.

Man får en helt særlig nærhed og relation til kollegaerne, når man arbejder på en lille uddannelsesinstitution.

Sådan beskriver Anders Henning Simonsen sine oplevelser som lektor på UC Syd i Haderslev - et af Danmarks mindste uddannelsessteder.

Han kan godt se idéen med regeringens nye uddannelsesudspil, hvor en række uddannelser skal flyttes ud af Danmarks største byer for at forhindre den voksende centralisering.

”Det er en fin idé at få flere lokaluddannelser ud i landet. Mange af de uddannelser, vi har, ligger allerede lokalt mange forskellige steder. Det er ikke nyt for os, at institutioner rykkes ud”, siger Anders Henning Simonsen, der underviser på læreruddannelsen.

Studiemiljøet er afgørende

Men der er et aber dabei.

Hvis lokalmiljøerne igen skal blomstre og studerende flokkes til nye tilbud som læreruddannelsen i Svendborg eller dyrlægeuddannelsen i Foulum, så skal der penge på bordet, mener Anders Henning Simonsen.

”Politikerne skal hjælpe de små institutioner med grundbevillinger, for at tingene kan lykkes. Der er brug for et ordentligt fundament, for at stederne kan blive en succes. Institutionerne kan ikke løfte opgaven alene. Både staten, regionerne og kommunerne må støtte op og hjælpe med at skabe et attraktivt miljø”.

I det foreløbige udspil fra regeringen er planen finansieret ved at fjerne engelskprogede uddannelsespladser og skære i uddannelsesinstitutionernes bevillinger med det formål at sænke udgifter til markedsføring og konsulentarbejde.

Vi kæmper stadig med at lave et godt studiemiljø. Og vi har været her i 137 år.

Anders Henning Simonsen, lektor UC Syd

Som lektor i Haderslev ved Anders Henning Simonsen selv, hvor svært det kan være at trække både studerende og undervisere til.

”Vi kæmper stadig med at lave et godt studiemiljø. Og vi har været her i 137 år. Det kræver mere end bare undervisningslokaler og studerende”.

Hos UC Syd i Haderslev er det blandt andet en udfordring, at mange studerende vælger at bosætte sig andre steder end i Haderslev.

”Mange af vores 1200 studerende på campus Haderslev bor ikke i byen. De kommer kørende fra andre byer og områder, og de tager hjem igen, når undervisningen er slut. Det er der ikke nødvendigvis noget galt med, men jeg tror, at man skal være opmærksom på, at mange er mobile i dag”, siger han.

"Heldigvis har vi mange internationale studerende ved læreruddannelsen, som vælger at bosætte sig i byen. De giver et dejligt pift til byen og kulturlivet".  

De lokale kulturtilbud bør hjælpes økonomisk, hvis byerne skal blive mere attraktive for studerende og ansatte, mener Anders Henning Simonsen.

”Og medarbejdere ved campus Haderslev skal sikres en god løn og ordentlige forhold, så de har lyst til at flytte. Man bliver nødt til at sikre sig, at man får et stærkt akademisk miljø”.

”Vi er alt for forkælede”

Anders Henning Simonsen håber, at regeringens nye udspil vil få flere til at indse, at en uddannelse også kan noget, selvom den er uden for Aarhus eller København.

”Vi skal have vendt tanken om, at vi ikke er gode nok, hos de unge, i forhold til uddannelserne i storbyerne. Det er rigtigt, at vi er anderledes, men det kan også være en god ting. Vi kan noget andet”.

Det er derfor også ærgerligt, at nogen betragter det som en ulykke, hvis de i fremtiden skal studere eller arbejde i en af de mindre byer, mener han.

”Større er Danmark heller ikke. Man kan jo f.eks. komme til København fra Haderslev på bare tre timer. Værre er det jo ikke. Vi er alt for forkælede på den konto”, siger Anders Henning Simonsen.

Han tror på, at udspillet vil hjælpe kan hjælpe til at få ”Danmark i balance”, som regeringen ønsker.

”I den sidste ende så tror jeg på, at de unge søger derhen, hvor deres drømmeuddannelse er. Der vil nok være et efterslæb, men det skal nok komme. Jeg tror ikke, at du dropper at læse jura, bare fordi du kun kan det i Esbjerg”.

”Vi har for eksempel uddannelsen Grafisk Kommunikation i Haderslev som de eneste i landet. Her kommer unge fra hele landet for at studere netop det, og uddannelsen melder hvert år fuldt optag". 

Formand i DM Camilla Gregersen har til DM Akademikerbladet, at hun frygter, at udflytningsplanen vil få færre unge til at uddanne sig. Den frygt deler Anders Henning Simonsen ikke.

”Der er jo flere ting som spiller ind på de unges studievalg: studiemiljø, uddannelse, image og jobmuligheder. Man vælger jo ikke uddannelse efter, hvilken by man vil bo i. Man vælger, hvad man vil uddanne sig til. Det tror jeg på”.

UD SYD

UC SYD er den største uddannelsesinstitution i Sydjylland med 14 professionsbacheloruddannelser, enkelte erhvervsuddannelser og korte videregående uddannelser. De udbyder en lang række videreuddannelser og bedriver udvikling og forskning inden for pædagogik, sundhed, og samfundsfag.

UC SYD har omkring 6.500 studerende på grunduddannelserne, heraf 950 internationale, 5.000 på videreuddannelserne og 700 medarbejdere fordelt på fire campusser i Esbjerg, Kolding, Haderslev og Aabenraa.

Kilde: UC Syd

}