Dansk Magisterforening

Hver tredje unge forsker vil ikke være en del af den offentlige debat

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er indkaldt i samråd om resultatet i ny undersøgelse, der viser, at 32 procent af de unge forsker er enige eller helt enige i, at bekymring for reaktionerne i den offentlige debat afholder dem fra at deltage i den offentlige debat, selvom det omhandler emner, de igennem deres forskning har særlig indsigt i. © Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Universiteter Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Knap hver tredje ph.d.-studerende afholder sig fra at deltage i den offentlige debat, fordi de er bekymrede over reaktionerne, viser ny undersøgelse. Minister er indkaldt i samråd .

Tonen i den offentlige debat får mange ph.d.er til at afholde sig fra at udtale sig om deres forskning. De er ganske enkelt bekymrede for reaktionerne.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1500 ph.d.-studerende lavet af fagforeningen DM og ph.d.-netværket PAND, som repræsenterer unge forskere på universiteterne. Undersøgelsen er omtalt i Information.

I undersøgelsen svarer 32 procent, at de er enige eller helt enige i, at bekymring for reaktionerne i den offentlige debat afholder dem fra at deltage, selvom det omhandler emner, de qua deres forskning har særlig indsigt i.  

“Det er overraskende, at så mange unge forskere udtrykker deres bekymring for at deltage i den offentlige debat. Først tænkte jeg, at det må have at gøre med hadske kommentarer på sociale medier. Men når vi de seneste måneder nu har set, hvordan det politiske klima faktisk medvirker til dette, så er resultatet egentlig nemmere at forstå”, siger forperson for PAND Luisa Hedler, som selv er ph.d.-studerende på CBS.

”Vi har set, hvor let det er os forskere at miste kontrol over din forsknings narrativ og resultater, når nogen bruger uddrag eller oversætter passager og kommer med personlige angreb i et politisk øjemed overfor et bredere publikum, fordi de ikke kan lide resultaterne af forskningen. Dette er mareridtsscenariet”, siger Luisa Hedler til DM Akademikerbladet.

Når vi de seneste måneder nu har set, hvordan det politiske klima faktisk medvirker til dette, så er resultatet egentlig nemmere at forstå

Luisa Hedler, forperson, PAND

Måneders debat om aktivisme i forskning

Undersøgelsen om unge forskere kommer i kølvandet på de seneste måneders debat om forskningsfrihed og aktivistisk forskning, som er startet af Liberal Alliances forskningsordfører Henrik Dahl og kulturordfører i DF Morten Messerschmidt.

Debatten mundende den 1. juni ud i en forespørgsel i Folketinget fra de to politikere til uddannelses- forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om aktivisme i forskning, der endte i en vedtagelse, der understreger, at universiteternes ledelser har ansvar for, at ”det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik”.

De Radikale, Enhedslisten, SF og løsgænger Uffe Elbæk stemte mod forslaget, mens resten af partierne stemte for en vedtagelse.  

Vedtagelsen har efterfølgende mødt stor kritik fra forskningsmiljøerne, og flere hundrede forskere sendte den 4. juni et åbent brev til ministeren om at garantere forskningsfriheden.

Antallet af medunderskriver løb på få dage op på over 3000 underskrifter fra hele verden og er i skrivende stund oppe på over 3600 medunderskrivere.

Minister skal i samråd om unge Ph.d.ers bekymring

Undersøgelsen fra DM og PAND er lavet i perioden før den igangværende debat om overdreven aktivistisk og politiserende forskning. Og resultatet får nu Enhedslisten til at indkalde forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd. Det skriver Journalisten.

”Når vi ser i den nye undersøgelse, at de allerede så tidligt i deres karriere ikke tør formidle deres forskning, piller det ved noget helt fundamentalt ved den uafhængige forskning, nemlig at viden spredes. Vi får en mindre oplyst offentlig debat, hvis uafhængige forskere ikke deltager. Vi får mindre ud af den forskning, som bliver bedrevet for vores alles skattekroner,” siger Enhedslistens forskningsordfører Pernille Skipper til Journalisten.

Vi har brug for, at politikerne og ikke mindst regeringen og ministeren udviser og også åbent erklærer deres fulde tillid til systemet, universiteterne og forskerne

Luisa Hedler, forperson, PAND

Ministeren skal udvise fuld støtte til forskerne

Luisa Hedler fra PAND ønsker, at uddannelses- og forskningsministeren på samrådet vil fremsætte et klart standpunkt og give sin fulde støtte til forskere og universiteterne.

”Vi har brug for, at politikerne udviser tillid til systemet - at universiteterne og forskerne faktisk udfører kvalitetskontrol med den producerede forskning”, siger Luisa Hedler.

Hun fortæller, at hun med sin brasilianske baggrund er vant til et forskningsklima, hvor der sættes spørgsmålstegn ved både forskningen og dens validitet.

At tage for let på det spørgsmål og den debat i Danmark åbner for en meget farlig vej, som man ifølge hende ikke bør fortsætte ad.

”Forskning bør debatteres og kvalitetssikres, og det bliver den også hele tiden på universiteterne. Både internt og eksternt. Men at diskvalificere forskning og forskere ved påstande og personlige angreb er ikke særligt produktivt. Vi har brug for, at politikerne og ikke mindst regeringen og ministeren udviser og også åbent erklærer deres fulde tillid til systemet, universiteterne og forskerne”.

Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har i skrivende stund ikke villet kommenterer indkaldelsen til samrådet.

}