Dansk Magisterforening

Sagen kort: Berigelse af familiemedlemmer og ulovlig brugerbetaling efterlader kaos på animationsuddannelser

© Illustration: Llustra

The Animation Workshop Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Først kunne DM Akademikerbladet afsløre, at stifter og leder af The Animation Workshop kørte økonomien i sænk på to år efter at have rejst på 1. klasse og købt konsulentydelser af sin datter, sin kæreste og sin bror. Senere viste aktindsigter, at uddannelsen i 12 år ulovligt har opkrævet studerende et eksorbitant højt brugergebyr på 2.300 kroner om måneden til bl.a. software og svømmehal.

Juni 2019: TAW-leder suspenderes

Morten Thorning, stifter og leder af TAW – The Animation Workshop, der huser VIA´s tre animationsuddannelser, bliver suspenderet fra sin stilling. En forvaltningsrevision har afsløret, at TAW's leder på to år har kørt økonomien i sænk.

Magisterbladet (i dag DM Akademikerbladet) kan fortælle, at Thorning har købt ydelser af sin datter, sin kæreste og sin bror for 678.000 kroner, at han har rejst på 1. klasse, og at der på VIA's regning er sket ”ikke ubetydelig afholdelse af omkostninger for eksterne gæster". Det efterlader TAW med et hul i budgettet på 12,7 millioner kroner.

August 2019: Advarsel til TAW leder

Morten Thorning får en advarsel og bliver genindsat som center- og uddannelsesleder. VIA oplyser til DM Akademikerbladet, at der vil blive strammet op på den økonomiske forvaltning i TAW.

Oktober 2019: Eksperter enige: Familietjenester alene ville være nok til en fyring

En række jura- og forvaltningseksperter rejser i stærk kritik af, at Morten Thorning kan fortsætte efter at have kørt økonomien i sænk på TAW. Der er tale om klare overtrædelser af de forvaltningsretlige regler om inhabilitet, lyder det fra blandt andre professor Frederik Waage fra juridisk institut på SDU.

Oktober 2019: TAW har brugt millioner på fly og hoteller

En aktindsigt i TAW's regnskaber viser, at udgifterne til hotel, fly og taxa alene beløber sig til 2.432.248 kroner i 2017 og 1.010.707 kroner i 2018.

November 2019: TAW-leder fratræder

Morten Thorning fratræder sin stilling efter tre årtier som leder af TAW. Ifølge VIA sker det på grund af en omorganisering.

September 2020: Thorning hæver fortsat konsulentløn i TAW

DM Akademikerbladet afslører, at samarbejdet mellem Morten Thorning og TAW aldrig stoppede helt. Siden hans sidste lønudbetaling i maj 2020 og fire måneder frem hævede Morten Thorning 180.000 kroner i konsulenthonorarer på sin gamle arbejdsplads. Han har blandt andet bistået VIA i arbejdet med at få videreført en særbevilling på Finansloven.

Oktober 2020: Masseafskedigelser varslet på flere velfærdsuddannelser

VIA varsler masseafskedigelser på grund af et budgethul på 30 millioner kroner. Ledelsen oplyser, at det blandt andet er nødvendigt, fordi særbevillingen til TAW på seks millioner kroner forventes at bortfalde

November 2020: Studerende betaler 2300 om måneden på TAW

DM Akademikerbladet kan fortælle, at studerende på TAW siden 2008 er blevet opkrævet månedlige materialegebyrer på 2300 kroner. Ifølge TAWs egen hjemmeside er gebyret gået til at dække både biblioteksdrift, software og adgang til en svømmehal i fritiden. Eksperter kalder beløbet for eksorbitant højt og brugerbetaling ad bagvejen

November 2020: SF tager TAW-sagen op med minister

Uddannelses- og forskningsordfører Astrid Carøe fra SF har stillet spørgsmål til ministeren vedrørende TAW's gebyrpraksis. ”Det lugter af brugerbetaling på en ordinær uddannelse, og det er ikke tilladt”, siger hun til DM Akademikerbladet.

December 2020: Ministeriet kræver redegørelse

På foranledning af spørgsmål fra DM Akademikerbladet beder Uddannelses- og Forskningsstyrelsen om en redegørelse fra VIA. Styrelsen vil undersøge, om TAW opkræver ulovlig brugerbetaling.

December 2020: VIA fyrer medarbejdere

23 medarbejdere er afskediget per 1. januar og seks kommer til at arbejde under ændrede vilkår i VIA som følge af professionshøjskolens dårlige økonomi.

Januar 2021: VIA´s øverste ledelse er ansvarlig for gebyrpraksis

Flere eksperter siger til DM Akademikerbladet, at det er VIA's øverste ledelse, der har ansvaret hvis materialegebyret viser sig at være ulovligt. Sagen kan ende med at koste professionshøjskolen et tocifret millionbeløb.

Januar 2021: VIA erkender ulovlig praksis

VIA erkender i sin redegørelse til Uddannelses-og Forskningsstyrelsen, at der ikke har været lovhjemmel til at opkræve 2.300 kroner om måneden i materialegebyr. Fra 1. januar ændres praksis, gebyrerne bliver frivillige og der skal være større gennemsigtighed, så de studerende kan se, hvad de betaler for.

 

}