Dansk Magisterforening

S og DF kræver opgør med uddannelsers brug af agenter: "Det er stik imod den politiske intention"

Socialdemokratiets Bjørn Brandenborg (tv.) og Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl er kritiske over for brug af agentbureauer. © Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Udenlandske agenter Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

”Det skriger til himlen”, at en professionshøjskole har betalt udenlandske agenter for at skaffe spanske studerende, der ikke kan tale engelsk, mener Socialdemokratiet. Dansk Folkeparti vil forbyde engelsksprogede uddannelser.

UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense betaler udenlandske agentbureauer i 14 lande for at skaffe studerende. Det kunne DM Akademikerbladet fortælle onsdag.

En censor har oplevet, at det har resulteret i et usædvanligt ringe fagligt niveau, hvor mange studerende ikke kunne tale hverken dansk eller engelsk, ikke havde bøgerne fra pensum, og hvor 40 procent dumpede eksamen.

Sagen får nu Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at varsle et opgør med uddannelsesinstitutioners brug af udenlandske agenter. Det siger partiets uddannelsesordførere til DM Akademikerbladet. 

"Det har aldrig været meningen med vores skattebetalte uddannelsessystem, at man lokker udenlandske studerende op for at få taxameterpenge. Når studerende ikke en gang kan sproget, som de skal til eksamen i, så er der et eller andet helt galt. Det skriger til himlen", siger Bjørn Brandenborg fra Socialdemokratiet.

"Der er helt sikkert tilfælde, hvor det kan betale sig for Danmark at få nogle dygtige studerende til landet, så det er ikke udelukkende en dårlig ting med agenter. Men det virker til, at der er nogle brodne kar imellem, som bare skal tjene nogle hurtige skejsere", siger han.

Dansk Folkeparti: ”Voldsomt problematisk”

Sagen ramler ind i politiske diskussioner om at begrænse udgifterne til udenlandske studerende i Danmark.

Antallet af europæiske borgere, der får dansk SU, er tredoblet på 10 år. I 2019 betalte Danmark SU til 22.000 borgere fra EU eller EØS.

Det er en udvikling, som flere politiske partier ønsker at gøre op med. Det gælder blandt andet Dansk Folkeparti, som også i det lys er kritisk over for brugen af udenlandske agentbureauer.

"Det er voldsomt problematisk, at uddannelsesinstitutionerne reklamerer aktivt for at trække studerende hertil. Det er slet ikke det, de skal bruge deres ressourcer på. Det er stik imod den politiske intention", siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

"Jeg må indrømme, at jeg er overrasket over, at det stadig foregår. Diskussionen var oppe for en to-tre år siden, hvor man specielt på erhvervsakademier aktivt arbejdede på at få udenlandske studerende til Danmark. Jeg troede faktisk, at vi havde stoppet det i sin tid, da vi skar ned på de engelsksprogede uddannelser", siger han.

Dansk Folkeparti vil derfor begrænse mængden af engelsksprogede uddannelser på professionshøjskoler og erhvervsakademier.

"Vi er nødt til at finde en måde at begrænse, hvor mange udenlandske studerende, der kommer hertil, og det kan vi gøre ved at styre mængden af engelsksprogede uddannelser. En åbenlys løsning for mig er, at erhvervsakademier og professionshøjskoler ikke skal have engelske uddannelser, punktum", siger han.

Skal uddannelsesinstitutioner forbydes at bruge agenter i udlandet?

"Ja, jeg mener ikke, det hører til. Jeg kan ikke se et andet formål, end at det er en forretning for uddannelsesinstitutionerne, og den måde skal de ikke drive forretning på", siger Jens Henrik Thulesen-Dahl.

"Jeg kan godt se logikken fra institutionens side. At det her er en forretning, og vi skal tjene nogle penge. Problemet er bare, at det er samfundet, der betaler for de studerende, der kommer hertil. Derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi politisk sikrer, at incitamentet kommer til at fungere rigtigt".

Socialdemokratiet: Uddannelsesinstitutionerne må hanke op i sig selv

Socialdemokratiet opfordrer uddannelsesinstitutionerne til at sikre et højt fagligt niveau blandt de studerende, der kommer til Danmark.

"Det kan godt være, at vi politisk skal kigge på det, men uddannelserne må også hanke op i sig selv og sætte nogle rammer for, hvad man forventer, at disse studerende kan", siger uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg.

Socialdemokratiet forventer, at de igangværende politiske diskussioner om at reducere udgifterne til udenlandske studerende også vil begrænse uddannelsesinstitutioners brug af agentbureauer.

"Det vi kommer frem til der, vil nok hjælpe på problemet. Og så er det interessant, hvad det er for nogle regler, der er for brug af agenter i udlandet. Det, som bliver beskrevet her, er jo det vilde vesten, hvor man kan tjene en masse penge på at sælge Danmark som et godt uddannelsesland", siger uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg.

}