Dansk Magisterforening

Røde partier raser over ’social dumping’ i statslig styrelse

SF og Enhedslisten kræver en redegørelse fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) om arbejdsvilkårene for 250 vikarer i Erhvervsstyrelsen. © Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Siden april har hundredvis af vikarer arbejdet for Erhvervsstyrelsen i en kontorbygning på Islands Brygge uden løn under sygdom og uden tillidsrepræsentant. Trods advarsler om smittefare og dårligt arbejdsmiljø blev 30 vikarer kort før jul smittet med covid-19.

"Discountarbejdsplads", ”skandale" og "social dumping".

Arbejdsvilkårene for 250 vikarer, som Erhvervsstyrelsen har sat til at løse opgaver i en kontorbygning på Islands Brygge, er nu genstand for politisk kritik, mens eksperter slår tvivl om lovligheden. Det skriver Altinget.

Vikarerne, der formelt er ansat af Vikarbureauet Moment, har siden april hjulpet Erhvervsstyrelsen med at vejlede danske virksomheder om de hjælpepakker, Folketinget vedtog i marts.

Vikarerne arbejder uden at få løn under sygdom, hvilket ifølge eksperter er en omgåelse af vikarlovens beskyttelseshensyn, skriver Altinget. De har ingen tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen, og der er ingen arbejdsmiljørepræsentant i kontorbygningen.

Og mens mange offentligt ansatte i ikke-kritiske jobfunktioner er sendt hjem, skal vikarerne hver dag møde fysisk op på arbejde, som om al deres sagsbehandling foregår digitalt.

Få dage inden jul blev 30 vikarer smittet med covid-19, trods deres advarsler til ledelsen om deres bekymring for arbejdsmiljøet om det høje smittetryk.

SF kræver redegørelse

”Det er en decideret skandale", siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge, der kræver en redegørelse fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Enhedslistens Victoria Velásquez er enig, siger hun til Altinget.

”Det er grotesk, at man under en coronaepidemi ikke sikrer disse folk adgang til løn under sygdom. Og at der så rent faktisk sker et smitteudbrud, er jo brutalt,” siger hun.

Flere jurister siger, at der er tale om en omgåelse af vikarlovens beskyttelseshensyn.

”Man må ikke stille vikarer dårligere end fastansatte, og det er de netop, hvis de eksempelvis ikke har ret til sygeløn,” siger Christian Højer Schjøler til Altinget.

Erhvervsstyrelsen selv afviser kritikken.

”Kontrakten med Moment overholder selvfølgelig gældende lovgivning, herunder vikarloven og funktionærloven,” skriver vicedirektør Lars Øllgaard i et skriftligt svar til Altinget.

}