Dansk Magisterforening

Nye tal for akademikere: Dobbelt så mange seniorer er nu uden job

© Unsplash

Ledighed Af Troels Kølln
Del artikel:

Der er "historisk høj ledighed blandt erfarne akademiske medarbejdere", viser den seneste ledighedsanalyse fra Akademikerne.

Næsten dobbelt så mange akademikere over 60 år er ledige sammenlignet med for to år siden. Det viser de seneste ledighedstal fra Akademikerne.

I november var der således over 1.000 bruttoledige fuldtidspersoner i aldersgruppen 60+ sammenlignet med blot 534 fuldtidsledige seniorer i 2018. Det giver en bruttoledighed  på 4,5 procent. Det er ifølge Akademikerne "historisk højt".

Det er særligt den pludselige nedlukning fra foråret, der har kostet job for de ældre akademikere. Ledighedsprocenten steg markant fra februar til maj 2020 og har siden da holdt samme niveau.

Den røde linje viser antallet af bruttoledige akademikere over 60 år. Den blå linje er ledighedsprocenten for samme gruppe. Grafik: Akademikerne

Samlet set er ledigheden dog markant højest blandt de yngste akademikere. Særligt blandt unge under 30, der må formodes primært at være studerende eller helt nyuddannede, er mange uden job. Her lyder bruttoledigheden på hele 29 procent.

Også de 30-39-årige har en relativt høj ledighedsprocent på 11,3.

Seniorer rammes hårdt af fyringsrunder

Seniorer er på flere måder mere udsatte på arbejdsmarkedet end deres lidt yngre kolleger.

Sidste år kunne DM Akademikerbladet dokumentere, at erfarne medarbejdere har været særligt udsatte i offentlige fyringsrunder. For selv om det er ulovligt at gå efter ældre, når der skal afskediges, er der alligevel en klar overrepræsentation af 50-60-årige blandt 596 afskedigede i ti kommuner og på tre statslige arbejdspladser.

Og tidligere på året kom det frem, at Finansministeriet i en periode på fire år ansatte 277 medarbejdere, men at blot én af dem var over 50 år.

Noget, der møder skepsis blandt mange, er, at mange arbejdsgivere beder ansøgere om at indtaste deres alder i et rekrutteringssystem, når de søger et job. Det har blandt andre Aarhus Universitet gjort i mange år, men her måtte man i fjor erkende, at det formentlig er ulovligt. "Det er en fejlagtig opsætning i vores rekrutteringssystem, som vi tager hånd om snarest muligt", sagde HR-chefen til DM Akademikerbladet i december.

}