Dansk Magisterforening

Ny forperson for DM Studerende: Mistrivslen er det vigtigste lige nu

Det er skræmmende, at 43 procent af de studerende har følt sig ensomme på studiet under coronakrisen, siger Sidsel Tønder Koudahl, nyvalgt forperson for DM Studerende © Foto: Signe Prier Albrink

Anna Dalsgaard
Del artikel:

DM Studerende har valgt Sidsel Tønder Koudahl til ny forperson. Hun afløser Thomas Bæk, som er blevet næstformand.

Sidsel Tønder Koudahl har siddet i bestyrelsen for DM Studerende det seneste år, hvor de studerende har været i en særlig situation med den altoverskyggende coronakrise. Det har været en øjenåbner for en masse gode input til at få de studerende bedst muligt gennem krisen og godt ud på den anden side.

Derfor stillede hun op til forpersonposten for DM Studerende og blev valgt uden modkandidater.

Det er helt afgørende, at vi fokuserer på dem, som ikke trives lige nu.

Sidsel Tønder Koudahl

”Det er helt afgørende, at vi i DM fokuserer på de studerende, som ikke trives og føler sig utilstrækkelige og ensomme lige nu”, siger den nye forperson, som læser pædagogik på Københavns Universitet og er i gang med at skrive speciale.

Mistrivslen forsvinder ikke med corona

Men samtidig mener den nye forperson, at corona ikke må virke som skyklapper i forhold til problemerne med de studerendes trivsel generelt. For selv om krisen sætter problemet på spidsen, var det der også i høj grad inden og vil også være der på den anden side af corona.

Sidsel Tønder Koudahl henviser blandt andet til en ny undersøgelse fra Undervisnings- og Forskningsministeriet, som viser, at 43 procent af de studerende på de videregående uddannelser føler sig ensomme under corona.

"Det er et skræmmende tal, men det er endnu mere skræmmende at læse i samme artikel, at tallet ikke er særligt overraskende for Ane Halsboe-Jørgensen (undervisnings- og forskningsministeren, red.). For hvis man ikke bliver overrasket over det, så har vi et problem”, siger Sidsel Tønder Koudahl som mener, det vidner om, at der eksisterer et strukturelt problem i vores samfund, som går ud over det, man kan tillægge coronakrisen.

Sidsel Tønder Koudahl er ikke i tvivl om, at kvalitet i uddannelserne og trivsel hænger sammen, så ensomheden blandt de studerende stiger, når uddannelseskvaliteten under nedlukningen falder.

”Den præmis accepterer jeg, men jeg accepterer ikke den præmis, at det kun er et problem, der kan anskues som en konsekvens af corona. Man må se det i et større billede og se på hele strukturen i uddannelsessystemet”, siger hun.

Vil skabe fællesskaber for studerende

Bestyrelsen i DM Studerende skal arbejde for at skabe en synlig fagforening, mener den nyvalgte forperson.

”Hvis diskursen er, at man ikke overraskes over, at så mange studerende ikke trives, er det vigtigt, at vi er synlige, så medlemmerne kan se, at vi er der. Vi skal være aktive”, siger Sidsel Tønder Koudahl.

”Derfor skal vi være med til at samle en aktiv og nærværende fagforening med fingeren på pulsen, når det handler om de problemer, studerende står over for. Og vi skal tilbyde konkrete redskaber”, siger hun.

Hvad det skal være for redskaber, skal de kigge nærmere på i bestyrelsen i den kommende tid, men der er allerede masser af ideer på tegnebrættet, blandt andet fællesskaber for studerende.

”Lige nu må det være online-fællesskaber, men på den anden side skal vi arbejde med at samle dem op, som føler sig ensomme og ikke har følt sig set i lang tid”, siger den nyvalgte forperson.

Læs mere om DM Studerende

}