Dansk Magisterforening

Efter flere år med uro: Google-ansatte starter fagforening

Googles motto var tidligere "Don't be evil", men fjernede i 2018 beskrivelsen fra sit adfærdskodeks. © Eric Risberg/AP/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Medarbejdere i Google har efter et års hemmelig planlægning organiseret sig i en fagforening.

Knap 230 medarbejdere i Googles moderselskab Alphabet har dannet en fagforening for fast- og løstansatte.

Det sker efter flere års uro, der blandt andet har budt på en omfattende arbejdsnedlæggelse i 2018 efter en sag om seksuel chikane og voksende kritik af koncernens forretningsmoral, herunder samarbejdet med Pentagon om drone-programmet Project Maven og samarbejdet med Kina om censur af søgeresultater.

Trods den beskedne størrelse er der ifølge amerikanske medier tale om en usædvanlig udvikling i Silicon Valley, hvor de store tech-selskaber længe har modarbejdet de ansattes forsøg på at organisere sig.

Ifølge New York Times har organiseringen af den nye fagforening, Alphabet Workers Union (AWU), stået på i al hemmelighed i mere end et år.

Fagforeningen tilbyder medlemskab for alle amerikanske og canadiske ansatte i Alphabet, hvilket medregnet løsansatte og midlertidigt ansatte drejer sig om ca. 130.000 ansatte.

AWU har ifølge The Verge endnu ikke offentliggjort egentlige krav, men vil i stedet igangsætte et demokratisk arbejde om disse.

Flere stiftende medlemmer har dog udtalt, at fagforeningen vil fokusere på andet og mere end blot ordentlige løn- og ansættelsesvilkår. Det drejer sig ikke mindst om at beskytte ansatte mod urimeligheder fra Googles ledelse.

For blot to uger siden vakte det betydelig opsigt, da Timnit Gebru, der forsker i algoritmer, forlod Google efter krav fra ledelsen om censurering af en forskningsartikel om bias i kunstig intelligens.

“Vi kommer til at bruge ethvert redskab, vi kan, til at beskytte folk, som vi mener, bliver diskrimineret eller udsat for repressalier”, siger Chewy Shaw, Google-ingeniør og næstformand for AWU til New York Times.

Ifølge San Francisco Chronicle har mere end 2.000 ansatte skrevet under på en udtalelse om Googles håndtering af uenighederne med Timnit Gebru, der beskylder virksomheden for at have behandlet hende uretfærdigt.  

Det er sammen med oprettelsen af AWU blot et par af de seneste eksempler på, at ansatte i tech-industrien i stigende grad åbenmundet adresserer kritiske forhold, der hersker internt i virksomhederne.  

”Google handler i stigende grad på måder, der ikke er forenelige med det, vi skrev under på at være en del af”, siger softwareingeniør og AWU-medlem Raksha Muthukumar til The San Francisco Chronicle.

”Jeg forlod universitetet og havde den her ide om at gøre noget godt med tech”, siger hun, men siden da ”har jeg set stort set enhver, der forsvarede noget, blive presset ud”.

AWU vil også forholde sig til Googles forretningsetik udadtil.

“Vores mål er, at fagforeningen sikrer, at tech-virksomheder bruger deres teknologi til at gøre verden til et bedre sted”, siger ingeniøren Alan Morales til The Verge.

Googles HR-direktør Kara Silverstein har i en udtalelse kommenteret den nye fagforening:

"Selvfølgelig er vores medarbejdere beskyttet af arbejdstagerrettigheder, som vi støtter. Men som vi altid har gjort, vil vi fortsat engagere os direkte med alle vores medarbejdere".

}