Dansk Magisterforening

Kvinderådet: ”Vi trænger til en #MeToo-bølge på ligelønsområdet”

Åbenhed, åbenhed, åbenhed om løn. Det skal en revideret ligelønslov hjælpe med, mener kvinderådets direktør, Lise Johansen. © Foto: Kvinderådet.

Ligestilling Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

En revideret ligelønslov og øget fokus på chikane af kvinder. Det vil Kvinderådet i dag fortælle FN, at Danmark bør fokusere på for at leve op til sine internationale forpligtelser.

Syv minutter.

Det er den tid, som Kvinderådets direktør, Lise Johansen, må bruge på sin præsentation, når hun i eftermiddag får lejlighed til at fortælle FN's kvindekomité om de største ligestillingsproblemer i Danmark.

”Vi trænger til en #MeToo-bølge, hvad angår ligeløn. Vi har i årevis dokumenteret et uforklarligt løngab mellem kønnene, men vi kommer det kun til livs, hvis virksomhederne pålægges en større åbenhed om deres løn og lønforskelle. Det kræver en revision af loven”, siger Lise Johansen.

Det er ikke første gang, at Kvinderådet rejser problemet med den danske ligelønslov over for FN.

”Efter vores seneste foretræde i 2015 konkluderede kvindekomiteen også, at der var behov for et øget fokus på at nedbringe lønforskellen mellem mænd og kvinder og for en klarere definition af, hvad ligeløn er. Både ILO og EU er mere klare i spyttet end Danmark”, siger Lise Johansen.

Seksuelle krænkelser og kønnet chikane sætter en bremseklods på kvindernes deltagelse både i den politiske debat og i arbejdslivet.

Lise Johansen, direktør for Kvinderådet

Det andet forhold, som Kvinderådet vil sætte fokus på i eftermiddag, er den øgede chikane af kvinder, på arbejdsmarkedet og i den offentlige debat.

”Med efterårets #MeToo-bølger er det blevet tydeligt, hvordan seksuelle krænkelser og kønnet chikane sætter en bremseklods på kvindernes deltagelse både i den politiske debat og i arbejdslivet. Omfanget er også større end hidtil antaget, og det bliver politikerne nødt til at handle på”, forklarer Kvinderådets direktør.

Ikke ren staffage

På mødet i eftermiddag, der i øvrigt livestreames i dag kl. 15, deltager foruden Kvinderådet fire andre danske NGO'er.

Det er en forløber for en session i FN i næste uge, hvor den danske regering over nogle dage skal redegøre for sin indsats på ligestillingsområdet og eksamineres i FN's kvindekonvention, CEDAW.

Begivenheden er ikke det rene staffage, men tages alvorligt af politikerne, vurderer Lise Johansen.

”Det er selvfølgelig frustrerende, at vi igen skal tale ligelønslov, og at der ikke er sket noget på det punkt. Til gengæld har vi opnået bedre forhold på andre områder, for eksempel en barselsfond for selvstændige, en samtykkelov og kriminalisering af psykisk vold”, uddyber hun.

Hun tager det som et udtryk for, at den politiske velvilje er vokset, når det gælder ligestilling.

”Der bliver lyttet, ikke mindst til FN, så mødet i eftermiddag er rigtig, rigtig vigtigt”, slutter Lise Johansen.

Danmark er siden sidste foretræde i FN røget fra nr. 8 til nr. 14 på World Economic Forums Global Gender Index, mens resten af Norden holder sig i top 10.

Se med live

Følg NGO'ernes præsentation live den 18. februar 2021 kl. 15:00 på webtv.un.org/meetings-events.

}