Dansk Magisterforening

Studerende undrer sig over "helt uansvarlig" brugerbetaling: Nu kræver ministerium ny forklaring fra uddannelse

Studerende på VIA's animationsuddannelser, TAW, har i 12 år betalt 2200-2300 kr. om måneden i materialegebyr. Alt for mange penge, mener en gruppe tidligere studerende. © Foto: The Animation Workshop

The Animation Workshop Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Studerende på animationsuddannelser er blevet opkrævet et ulovligt gebyr på 2200-2300 kr. om måneden. Tidligere studerende vurderer, at beløbet er to-tre gange højere end de reelle udgifter. Myndighed kræver ny redegørelse.

Professionshøjskolen VIA har erkendt, at det var ulovligt at opkræve et materialegebyr på 2300 kroner om måneden. Et gebyr, der fremstod obligatorisk for studerende på animationsuddannelserne i The Animation Workshop, TAW, selv om det ikke er tilladt at opkræve brugerbetaling på offentlige uddannelser i Danmark.

Alligevel mener professionshøjskolen, at det stadig bør koste mellem 60.000 og 85.000 kroner at studere på en af de tre animationsuddannelser som betaling for materialer, udstyr og studieture - en anelse lavere end de mellem 82.000 og 92.000 kr., som institutionen i 12 år har opkrævet uden lovhjemmel. Det fremgår af en redegørelse, som Styrelsen for Forskning og Uddannelse har bedt om. 

Men VIA's forklaring af, hvorfor det også fremover er nødvendigt at opkræve pengene, er ”groft fordrejet”. 

Det skriver en tidligere studerende på vegne af en flok fagfæller i et brev til styrelsen, som DM Akademikerbladet har fået aktindsigt i. 

Der er truffet helt uansvarlige og meget dyre og luksuriøse valg på udstyr og leje af software

De tidligere studerende fra animationsskolen skriver, at de har mistet tilliden til VIA's budgetforvaltning, efter at de med tættekam har gennemgået den redegørelse, som professionshøjskolen sendte til Styrelsen for Forskning og Uddannelse i starten af januar.

”Det er vores opfattelse, at der i VIA's forvaltning (og før dem TAW's) er blevet sløset med pengene under en ordning, der har fremstået obligatorisk for deltagelse i uddannelsen, på bekostning af elevernes økonomi”, hedder det i brevet.

”Der er truffet helt uansvarlige og meget dyre og luksuriøse valg på udstyr og leje af software. Sådan ville en mindre bemidlet elev aldrig selv have prioriteret sine udgifter".

Underskriveren af brevet ønsker ikke at stå frem, men navnet er redaktionen bekendt.

Studerende: Halv pris er mere rimeligt

Sammen med en flok fagfæller, der i dag alle arbejder professionelt i animationsbranchen, har brevskriveren detaljeret gennemgået VIA's argumenter for, hvorfor et materialegebyr på 2200-2300 kr. om måneden var almindelig praksis i 12 år.

Og gruppen undrer sig over, at VIA mener, at det fremover skal koste mellem 60.000 og 85.000 for en studerende at gå på TAW.

På baggrund af deres egne erfaringer fra branchen og tekniske indsigt har gruppen af tidligere studerende opstillet et skøn for, hvad det reelt bør koste at læse på en af de tre animationsuddannelser.

Inklusive udstyr, materialer og studietur - og baseret på de billigst mulige løsninger - ser deres regnestykke sådan ud:

Uddannelse Studietid Tidligere opkrævet Den reelle pris ifølge de tidl. studerende VIA's merpris
Graphic storytelling 42 mdr. 92.400 kr. 30.904 kr. +61.496 kr.
Character Animation 36 mdr. 82.800 kr. 41.900 kr. +40.900 kr.
Computer Graphic Arts 36 mdr. 82.800 kr. 46.860 kr. +35.940 kr.

I en kommentar til skønnet skriver gruppen:

”Det er vigtigt at huske på, når man sammenligner budgetterne på tværs, at hvis en elev selv står for anskaffelsen (af pc-udstyr, red.), vil denne have en arbejdsstation med sig, når uddannelsen er slut. Lejes udstyret af VIA, har man intet”.

I lyset af de nye informationer har Uddannelses og Forskningsstyrelsen bedt VIA om at redegøre nærmere for de faktiske forhold på uddannelserne. Den supplerende udtalelse skal være styrelsen i hænde 22. februar.

Uddannelse: Fremover bliver gebyret frivilligt

I den første redegørelse fra VIA, som Uddannelsesministeriet modtog i januar, understregede professionshøjskoledirektør Kirsten Suhr Bundgaard, at den pakke, som tilbydes de studerende fra 1. januar 2021, bliver et frivilligt tilbud.

Det fremgår endvidere, at materialegebyret ikke bliver meget lavere, hvis den studerende fortsat vælger at leje udstyr gennem TAW.

VIA anslår i redegørelsen, at prisen fortsat løber op i knap 60.000 kr., foruden cirka 25.000 kroner til studieture, fagmaterialer, tryk m.v.

Hverken uddannelsesdekan René Foli, professionshøjskoledirektør Kirsten Suhr Bundgaard eller rektor Harald Mikkelsen har ønsket at udtale sig til DM Akademikerbladet om sagen på nuværende tidspunkt.

}