Dansk Magisterforening

Studerende kræver penge tilbage efter 12 års ulovlig brugerbetaling

VIA har snydt TAW's studerende, og det skal gøres godt igen. Det mener Mads Weidner og Esben Milan. © foto: privat

The Animation Workshop Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

VIA's håndtering af sagen om ulovlig brugerbetaling ærgrer tidligere studerende Mads Weidner. Nu vil han og kæresten samle nuværende og tidligere studerende i et fælles krav om at få deres penge tilbage. Vi er parate til at gå til domstolene, siger de.

Materialegebyrer på 2200-2300 kroner om måneden var et grundvilkår for Mads Weidner og hans medstuderende på VIA's animationsskole TAW, da de studerede i Viborg fra 2011 til 2015.

”Det stod på hjemmesiden, i optagelsesbrevet og i uddannelsesguiden, at der var en del omkostninger forbundet med at læse til animationstegner. Ingen stillede spørgsmålstegn ved det, for vi var kommet ind på en af landets bedste uddannelser,” siger Mads Weidner.

Egentlig havde han ikke tænkt sig at gøre noget ved det, da han i januar læste, at VIA's praksis med at opkræve obligatorisk brugerbetaling fra samtlige studerende igennem 12 år har været ulovlig.

”Jeg blev færdig for så mange år siden, har et godt arbejdsliv som freelancegrafiker og har på alle måder været utroligt glad for min uddannelse. Men så læste jeg VIA's redegørelse til Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, og det gjorde mig virkelig ærgerlig”, fortæller han.

Det kan gøres billigere

Ifølge TAW's oprindelige oplysninger på sin hjemmeside skulle materialegebyret både finansiere pc-leje, biblioteksdrift samt adgang for de studerende til en svømmehal i fritiden. To professorer betegnede i DM Akademikerbladet beløbene som ”eksorbitant høje” og som ”brugerbetaling ad bagvejen”.

Særligt kritisabelt er det ifølge de to professorer, at det intet sted fremgik, at der var tale om et frivilligt tilbud, men at de studerende blev pålagt gebyret.

Det fik ministeriet til at bede VIA om en redegørelse, og det er i denne redegørelse, at VIA selv tilkendegiver, at der ikke har været lovhjemmel til at opkræve pengene.

Derfor forsøger Mads Weidner sammen med sin partner, Esben Milan, at samle tidligere og nuværende studerende fra TAW via en gruppe på Facebook. Indtil videre har 71 meldt sig ind i gruppen. Formålet er at undersøge mulighederne for, at tidligere studerende får de penge tilbage, som de har betalt for meget.

”Vi bor i et land med fri og lige adgang til uddannelse, så det er også af principielle årsager, at Mads og jeg er gået ind i sagen. Derudover arbejder jeg selv som digital udvikler og har indsigt i, hvad tingene koster. Og jeg kan ikke få tallene i VIA's redegørelse til at stemme”, siger Esben Milan.

Af VIA's redegørelse fremgår det, at man fremover vil tilbyde en pris alene for særligt hardware- og software-udstyr. Ifølge beregningen kommer den pakke til at koste en studerende knap 60.000 i løbet af studietiden. Det er knap 1600 om måneden. Studieture, fagmaterialer og andet vil komme oveni. Her regner VIA med, at udgiften beløber sig til 25.000 igennem et studieforløb.

Mads Weidner og Esben Milan er faktisk “ligeglade” med, hvad VIA har tænkt sig at kræve for deres fremtidige udlejningsservice, så længe, den er frivillig, og skolen generelt ikke stiller urimelige krav til, hvad elever selv skal medbringe af materialer.

”Men vi mener, at det kan gøres meget billigere end 60.000”, siger de.

Når freelancegrafikeren læser i redegørelsen, at de studerende ifølge VIA har udtrykt tilfredshed med en ordning, hvor de blandt andet lejede pc-udstyr til 2200-2300 kroner om måneden, så stemmer det heller ikke med hans egne oplevelser.

David mod Goliath

Selv har han sendt et brev med et tilbagebetalingskrav til sit gamle uddannelsessted. Nu venter han på at høre, om VIA vil betale. Flere andre i gruppen har gjort det samme.
 
”Jeg håber, at folk er opmærksomme på forældelsesfrister. I tilfælde af at VIA ikke betaler, vil vi søge juridisk rådgivning med henblik på at rejse et krav om tilbagebetaling ved domstolene,” siger Esben Milan.

Det er David mod Goliath, erkender Mads Weidner.

”Men det er uretfærdigt, at studerende på SU, både nuværende og tidligere, er blevet snydt, og VIA's ledelse bør tage ansvar, gøre det rigtige og tilbagebetale. Det er meget ærgerligt at se en stor offentlig uddannelsesinstitution administrere i strid med loven”, slutter han.

VIA ønsker ikke at kommentere på artikler om sagen, før der foreligger et svar fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen på den redegørelse, som styrelsen modtog fra VIA den 11. januar i år.

vil du vide mere: her er facebookgruppen

}