Dansk Magisterforening

Sådan tager du godt imod en ny kollega

En invitation til en halv times onlinemøde, hvor I kan fortælle om jer selv på tomandshånd, vidner om interesse for din nye kollega. © Arkivfoto.

Guide Anna Dalsgaard
Del artikel:

Det er svært at komme ind på en ny arbejdsplads - især under nedlukningen. Her er gode råd til dig, der er leder eller kollega og gerne vil byde godt velkommen på arbejdspladsen.

Under coronakrisen er det blevet særligt svært at komme godt i gang på en ny arbejdsplads, fordi så meget arbejde foregår derhjemme bag skærmen.

Det gør det endnu vigtigere end normalt at hjælpe nye kolleger og medarbejdere, både når du er kollega, og når du er chef. 

”Som kollega og leder er det vigtigt, at man husker at række ud og tjekke oftere ind med nyansatte. Både for at de skal føle sig velkomne, men også for at spørge ind til, hvad de har brug for i forhold til at komme godt ind i de nye arbejdsopgaver og måder at løse dem på”, siger Malene Friis Andersen, som forsker i arbejdsmiljø ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og som leder forskningsprojektet Coronatrivsel.dk.

Her får du som leder og kollega fem gode råd til at byde en ny medarbejder velkommen.

5 gode råd til dig, der er leder

  1. Vær tydelig
    Det er altid vigtigt at afstemme forventningerne, især når man ikke kender hinanden så godt endnu. Skab rum, og vær tydelig om dine forventning til deadlines, kvalitet m.m. og vær tydeligt anerkendende.

  2. Læg regelmæssige 1:1-møder i kalenderen
    Det er svært at lære hinanden at kende på distancen. Et godt redskab kan være regelmæssige møder én til én, hvor I kan vende nuværende og kommende opgaver, og hvor medarbejderen kan byde ind med sine kompetencer.

  3. Skab rum for samarbejde og relationsdannelse
    Når det er muligt, så foreslå samarbejder mellem den nye medarbejder og kollegerne, så de kan lære hinanden godt at kende fagligt.

  4. Udpeg en mentor
    Introplanen er endnu vigtigere på distancen, fordi man ikke lige støder ind i folk og kan spørge dem, hvad de laver. Så sørg for, at der er en god introduktionsplan, og udpeg gerne en kollega, der kan være mentor eller buddy.

  5. Giv mundtlig feedback
    Alting virker hårdere på skrift. Så det kan være en god idé at prioritere mundtlig feedback og gerne med video på, så I kan se hinandens kropssprog.

5 gode råd til dig, der er kollega

  1. Invitér til kaffe online
    En invitation til en halv time, hvor I kan fortælle om jer selv på tomandshånd, vidner om interesse, og at du ønsker, at kollegaen skal indtræde i fællesskabet.

  2. Hjælp med din viden om arbejdspladsen
    Som ny er det svært ikke at kende til alt det uformelle på arbejdspladsen. Hjælp din nye kollega med dit indblik i uformelle rutiner, deadlines, samarbejdsflader osv. Tit ved man som ny ikke, hvad man ikke ved, og her kan du være guld værd.

  3. Husk din nye kollega på dine opgaver
    Måske har I samarbejdsflader, hvor din nye kollega kan bidrage. Det vil være en god måde at komme fagligt i spil på arbejdspladsen.

  4. Husk din kollega i den daglige trummerum
    Det er nemt at glemme en ny kollega, når alle arbejder på distancen. Ring engang i mellem og spørg, hvordan det går. Det er godt kollegafællesskab.

  5. Når I kommer fysisk tilbage er den nye stadig ny
    Husk, at de medarbejdere, der er startet under nedlukningen, i mange henseende stadig er nye, når I på et tidspunkt kommer fysisk tilbage på arbejdspladsen. De har brug for at føle sig velkomne og få information om kantinen osv

Kilde: Cecilie Burkal Cohrt, konsulent i DM

}