Dansk Magisterforening

Rane Willerslev: ”Kulturen må vente, selv om folk er ved at blive gale”

Museumsdirektør Rane Willerslev forstår godt, at regeringen ikke prioriterer kulturen i genåbningsplanen. Foto: © Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Kun udendørs kultur får lov at genåbne. ”Vi må leve med, at vi ikke kommer først. Til gengæld har folk lært at kultur er uundværligt”, siger Nationalmuseets direktør.

Havde du håbet på en tur i biffen eller på museum i marts, så kan du godt tro om igen. I dagens pressemøde slog regeringen fast, at kun de udendørs kulturinstitutioner kan få lov til at åbne op d. 1. marts.

Det betyder, at biografer, museer og teatre fortsat skal holde lukket.

At det ikke lige blev museernes tur i denne omgang, har Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet, forståelse for.

”Du kan ikke åbne det hele på en gang. Man kan sige, at vi jo er blevet gode til at holde styr på vores gæster og hygiejnen, men som eksperterne slår fast, så er det summen af aktivitet i samfundet, der afgør smittetrykket. Hvis vi skulle åbne, så havde der været noget andet, der måtte holde lukket”, siger han.

Rane Willerslev er glad for, at Nationalmuseet får mulighed for at åbne Frilandsmuseet til marts, men glæder sig også til, at Nationalmuseet kan slå dørene op til deres indendørs udstillinger.

”Som alle andre, så håber jeg, at det snart går over. Vi vil super gerne åbne. Jeg synes, at der er kommet en bevidsthed om, hvor vigtig kultur er. Hjulene kører, men trægt, fordi olien, i form af kultur som sport og museer, er væk. Folk er ved at blive gale af at sidde derhjemme.”, siger han.

Mange af vores gæster er turister, og vi kommer aldrig til at kunne kompensere for tabet af dem, men vi har brugt tiden på at lære vores danske publikum bedre at kende

Rane Willerslev

Kulturen er klar på genåbning

Regeringens ekspertgruppe udgav i januar en rapport, der fastslog, at kulturinstitutioner ligger på det laveste risikoniveau, når det kom til smitte. Alligevel har Teaterdirektør på Aveny-t, Jon Stephensen, forståelse for at kulturen ikke åbner, som det første.

”Vi åbnede i foråret, hvor vi placererede publikum med en stol imellem hver, og havde indlukning og udlukning i hold. Det var egentlig meget nemt, da alle jo vil det samme, nemlig ikke at smitte hinanden”, siger han.

Teaterdirektøren opfordrer dog til, at regeringen snart kommer med en langsigtet plan for genåbningen.

”I januar valgte vi at udskyde vores nyeste forestilling indtil 8. april. Jeg har hele tiden vidst, at vi ikke ville få lov til at åbne op til marts. Jeg håber dog på, at vi snart får en klar melding om, præcis hvornår vi kan åbne op”, siger han.

På Nationalmuseet er Rane Willerslev også klar til at byde gæsterne velkomne.

"Vi har forberedt os. Når vi en dag åbner igen, så bliver det med nogle fantastiske aktiviteter, der virkelig løfter sindet. Mange af vores gæster er turister, og vi kommer aldrig til at kunne kompensere for tabet af dem, men vi har brugt tiden på at lære vores danske publikum bedre at kende”, siger han.

Vi har ikke sovet i timen

Tilbage i juni sidste år bragte DM Akademikerbladet et interview med ARoS-direktør Erlend Høyersten, der kaldte på, at kulturinstitutionerne skulle råbe mere op, hvis de ikke skulle springes over i køen, når Danmark skulle åbnes op igen. Selvom det ikke blev teatrenes tur til at åbne i denne omgang, så synes Jon Stephensen ikke, at man har sovet i timen.

”Vi har fået en større stemme, og vi er blevet bedre kompenseret. Dansk Erhverv har taget os under deres vinge, og har talt vores sag. Vi har ikke sovet i timen, der er bare noget andet, der er vigtigere. Det er ikke det samme som at sige, at vi altid skal stå bagerst i køen, men jeg forstår godt måden man har prioriteret”, siger han.

Ligesom Jon Stephensen, så mener Rane Willerslev ikke, at kulturinstitutionerne bare har set til, imens de er blevet sprunget over.

”Kultur er vigtigt for vores trivsel, men den opgave som politikerne sidder med, er ikke let. Alle brancher vil fremme deres egen interesse. Jeg slår gerne et slag for kulturens vigtighed, men bare at stå og råbe op, at vi skal åbne, det tror jeg ikke, man kommer langt med”.

Det er dog ikke alle kulturinstitutioner der er lige tilfredse med regerings genåbningsplaner. Formand for statens kunstfond, Michael Bojesen, påpeger, at smitten på kulturinstitutioner som museer og teatre er meget lille eller ikkeeksisterende. 

"Kulturen har betydning for vores trivsel og folkesundheden og for den individuelle frihed, og så er det interessant, at man kigger på vigtigheden af, at folk får købt deres tøj eller køkken, men ikke på at åbne museerne" siger han til Politiken. 

 

}