Dansk Magisterforening

Ny overenskomst i regionerne: 5 beskedne lønstigninger over 3 år

© Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

32.000 akademiske ansatte i regionerne kan forvente en lille forbedring i reallønnen med weekendens overenskomstaftale. Derudover er der tiltag for bedre psykisk arbejdsmiljø og grøn omstilling.

I lighed med aftalerne på det statslige og kommunale område kan de godt 32.000 akademiske medarbejdere i regionerne se frem til en lønstigning på 5,02 procent over de næste tre år.

Sådan ser den overordnede ramme ud efter, at der i weekenden blev indgået forlig på det regionale område.

Med aftalen kan akademikerne ser frem til en reallønsstigning, da pristalsreguleringen i samme periode forventes at ligge på 3,95 procent.

Ifølge DM's formand Camilla Gregersen er det med weekendens aftale lykkedes at lande en fornuftig økonomisk ramme.

”Akademikerne i regionerne løfter vigtige arbejdsopgaver, og derfor skal de have en ordentlig lønudvikling. Det er det, vi har arbejdet på at få landet også ved denne overenskomst", siger Camilla Gregersen ifølge en pressemeddelelse fra DM.

Sådan falder lønforhøjelserne

0,75% generel lønforhøjelse pr. 1. april 2021

1,37% generel lønforhøjelse pr. 1. oktober 2021

1,35% generel lønforhøjelse pr. 1. oktober 2022

0,77% generel lønforhøjelse pr. 1. januar 2023

0,78% generel lønforhøjelse pr. 1. oktober 2023

Nu skal de sidste midler fordeles

I løbet af ugen forventer Akademikerne at lande en aftale om den nærmere fordeling af midler på særligt udvalgte områder. 

Her vil DM have særligt fokus på at få skabt en kompetencefond på det regionale område, oplyser Camilla Gregersen.

”Det er vigtigt, at de ansatte i regionerne løbende får vedligeholdt og udviklet deres viden”, siger DM's formand.

Hos Karina Heuer Bach, der er specialkonsulent og tillidsrepræsentant for DM'erne i Region Hovedstaden, er der først og fremmest lettelse over, at det i forliget er lykkedes at fastholde reallønnen.

Men overenskomsten øvrige tiltag, der inkluderer større fokus på psykisk arbejdsmiljø, blandt andet i form af videreudvikling en frivillig uddannelse for ledere, sætter hun også pris på.

”Dernæst er det rigtigt godt med fokus på det psykiske arbejdsmiljø, og jeg er spændt på uddannelserne”, siger Karina Heuer Bach, der også sidder i bestyrelsen for DM Offentlig.

Hun ser også frem til at få konkretiseret, hvordan de akademiske medarbejdere skal spille en større rolle i den grønne omstilling.

”På mange af de store punkter er vi jo i gang og har været det længe – for eksempel i forhold til indkøb, i forhold til bygningerne både ved nybyggerier og ved renoveringer, i forhold til transport og infrastruktur m.m.”, forklarer Karina Heuer Bach.

Udfordringen kommer når vi skal skridtet endnu videre, uddyber hun.

”I overenskomstteksten bliver der lagt op til, at der skal ske erfaringsudveksling på området på tværs af regionerne med de erfaringer, vi allerede har gjort os. Jeg tænker, at det vil gøre den samlede ”idépulje” til nye initiativer større".

}