Dansk Magisterforening

Ny corona-hjælpepakke: Flere penge til selvstændige, men ikke til ledige

Med en ny corona-hjælpepakke kan selvstændige kompenseres med op til 33.000 om måneden under nedlukningen som følge af coronapandemien. Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) er regeringen dybt bevidste om, at nedlukningen har store konsekvenser for lønmodtagere og dansk erhvervsliv og særligt selvstændige og små virksomheder. © Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Regeringen øger nu kompensation til selvstændige, men der er ingen økonomisk hjælp til ledige, som har mistet deres job på grund af pandemien. Utroligt skuffende, mener landets største fagforbund.

I månedsvis har regeringen måtte lægge øre til kritik over, at kompensationen til selvstændige under coronapandemien er mindre, end den er til lønmodtagere.

Men nu er regeringen sammen med et flertal af Folketingets partier blevet enige om at forhøje loftet til de selvstændige, der som lønmodtagere er tvunget til ikke at kunne arbejde på grund af nedlukningen som følge af coronapandemien.

Det sker med en ny hjælpepakke til 9,5 milliarder kroner, der skal hjælpe selvstændige, virksomheder og lønmodtagere, fordi nedlukningen i anden omgang har været længere end ventet. Mange selvstændige begynder at få svært ved betale de faste omkostninger, lyder det.

”Det er vigtigt, at vi holder tungen lige i munden og ikke tager forhastede beslutninger, så vi ender i et scenarie med smitten ude af kontrol og endnu en nedlukning. Men regeringen er også dybt bevidste om, at nedlukningen har store konsekvenser for lønmodtagere og dansk erhvervsliv og særligt selvstændige og små virksomheder,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Den nye aftale betyder, at selvstændige fremover kan søge om 30.000 kroner om måneden, hvor loftet før var 23.000 kr. Hvis de har ansatte, kan de søge om 33.000 kroner om måneden.

Ikke tilfredse med regeringens tempo

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen påpeger, at partiet i månedsvis har kæmpet for, at de selvstændige fik en ordentlig behandling.

”Selvfølgelig skal selvstændige have en lige så god kompensation som lønmodtagerne. Vi har ikke været tilfredse med regeringens tempo”, siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) til Politiken.

Forhøjelsen af kompensationsloftet gælder ifølge aftaleteksten med tilbagevirkende kraft fra den 9. december 2020.

Samtidig med at loftet for kompensation bliver øget med 7-10.000 kr. om måneden til selvstændige, så sænkes kravet for, hvor stor en omsætning man skal have for at få adgang til kompensation fra selvstændigordningen. Kravet sænkes fra 10.000 kr. til 8.000 kr. om måneden.

Kravet for indkomst sænkes tilsvarende i kompensationsordningerne for freelancere og kombinatører samt i den midlertidige kunststøtteordning, oplyser Erhvervsministeriet.

Det er aldeles uforståeligt, at ledige lønmodtagere skal kunne klare sig for 19.000 kroner om måneden, mens selvstændige får op til 33.000 kroner om måneden

Per Christensen, forbundsformand i 3F

Ingen økonomisk kompensation til ledige

Mens de selvstændige nu får en ekstra økonomisk håndsrækning under den fortsatte tvangsnedlukning af store dele af Danmark, så er der ingen økonomisk håndsrækning til ledige på dagpenge, der stadig må klare sig for satsen på 19.322 kr. om måneden.

Og det vækker vrede i Danmarks største fagforbund 3F, som organiserer mere end 200.000 lønmodtagere, og som har oplevet et stigende antal medlemmer blive ledige under coronapandemien.

”3F har intet imod, at Folketinget gerne vil sikre de selvstændige tryghed og sikkerhedsnet. Men det er aldeles uforståeligt, at ledige lønmodtagere skal kunne klare sig for 19.000 kroner om måneden, mens selvstændige får op til 33.000 kroner om måneden, siger forbundsformand i 3F, Per Christensen til Fagbladet 3F.

Han mener, at der en ubalance i den nye milliardaftale.

”Det kan godt være, at de selvstændige er blevet tvangslukkede. Men de mange tusinde arbejdsløse på dagpenge er blevet tvangsledige. Lønmodtagere, der er medlem af en a-kasse, betaler i forvejen i fællesskab hovedparten af udgifterne til dagpenge”, siger han.

Ingen penge, men uddannelse til ledige

Selvom der i den nye hjælpepakke ikke er afsat penge til at forhøje dagpengene til ledige, så er aftalen ifølge regeringen stadig attraktiv for ledige.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) påpeger, at det det er en god aftale, fordi den frem til og med 2022 gør det attraktivt for ledige at opkvalificere sig inden for brancher, der mangler hænder. Det gælder fx inden for Sosu-området eller den grønne omstilling.

”Får man en uddannelse får man højere løn og større jobsikkerhed. Derfor giver det god mening for både ledige og virksomhederne, at man forlænger den periode, hvor man kan uddanne sig med 110 procents dagpengesats. Det kan også være med til at bekæmpe den langtidsledighed, vi desværre kan se”, siger beskæftigelsesministeren.

Tilbage i juni måned indgik regeringen en aftale om opkvalificering til ledige sammen med Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Med aftalen blev der sat 730 mio. kr. til at styrke en jobrettet opkvalificering af ledige, som er blevet berørt af coronakrisen, så ledige, der er fyldt 30 år, får ret til at begynde en erhvervsuddannelse med 110 procent af deres dagpengesats, hvis uddannelsen er på positivlisten inden for et såkaldt mangelområde.

Får man den højeste dagpengesats på 19.322 kroner, så vil der dermed følge yderligere ca. 1.900 kroner med, hvis man tager en uddannelse på mangellisten.

}