Dansk Magisterforening

Jubel over bornholmsk genåbning: ”Nu ser vi frem til en plan for de øvrige professions-højskoler”

Testbilen holder klar, når op imod 2000 studerende og ansatte på Campus Bornholm kan møde op mandag morgen i Rønne. © Foto: Berit Hvassum

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Op imod 2000 studerende og ansatte kan potentielt møde op mandag på Campus Bornholm. Genåbningen øger håbet om, at der snart kommer en plan for resten af landet.

Det mobile testcenter har allerede meldt sin ankomst til Campus Bornholm, men derudover ved campusdirektør Inge Prip endnu kun meget lidt om, hvordan genåbningen af øens store uddannelsescenter kommer til at foregå.

”Vi glæder os bare til mandag. Alle er møre, og det bliver dejligt at få mennesker ind i bygningerne for første gang i lang, lang tid”, siger Inge Prip.

I dag skal campusdirektøren til virtuelt møde med undervisningsministeriet, hvor det skal diskuteres, hvilke forholdsregler genåbningen vil kræve.

”Vi kan potentielt blive op imod 2000 studerende og ansatte under samme tag, så det kræver en del logistik. Testkravet er nyt, men ellers har vi jo også i efteråret øvet os på alle de andre restriktioner med afstand, små hold, håndsprit og så videre”, siger Inge Prip.

”Vi kan potentielt blive op imod 2000 studerende og ansatte under samme tag, så det kræver en del logistik," siger direktør Inge Prip. © Foto: Berit Hvassum

Lærer-, pædagog,- socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelser er nogle af de uddannelser, der lejer sig ind på Campus Bornholm.

”Her har vi den særlige udfordring, at der kun er få faste lærerne, mens resten er her på deltid og flyver frem og tilbage. De vil skulle testes hver gang, de kommer, så de respektive institutioner har en ekstra udfordring”, forklarer Inge Prip.

Bornholm bliver en test for genåbning i resten af landet

Pædagoguddannelsen har cirka 100 studerende på Bornholm.

Randi Bjørndal Jensen, der er uddannelsesleder på pædagoguddannelsen Bornholm, er en af dem, der lige nu venter i spænding på at høre mere om, hvordan genåbningen i praksis kommer til at foregå.

”Bornholm bliver på mange måder en test-ø. Vi kommer til at åbne før alle andre uddannelsesinstitutioner, så vores erfaringer bliver vigtige også i genåbningen af resten af landet”, siger Randi Bjørndal Jensen.

Uddannelseslederen står selv i den usædvanlige situation, at hun nu både arbejder på en genåbnet campus og på Københavns Professionshøjskoles pædagoguddannelse i Nordsjælland, der indtil videre holder lukket.

”Jeg glæder mig over, at også professionsuddannelserne blev omfattet af genåbningsplanen for Bornholm. Med så mange uddannelser samlet et sted bliver det vigtigt, at vi får meldt nogle tydelige, fælles retningslinjer ud for hele huset”, siger Randi Bjørndal Jensen.

Andre uddannelser venter på en plan

Også Tommy Dalegaard Madsen, der er formand for DM´s professionshøjskoleundervisere, er glad på vegne af bornholmerne.

”Det, at professionsuddannelserne kom med i genåbningen på Bornholm, viser, at de videregående uddannelser ikke er efterladt på perronen i genåbningsplanerne. Nu håber vi, at også de videregående uddannelsesinstitutioner i resten af landet snart kan få nogle pejlemærker på, hvornår turen kommer til os,” siger Tommy Dalegaard Madsen.

Det er særdeles vanskeligt at lave god kvalitet i pædagog- og læreruddannelse på distancen, påpeger han.

”Selv om det bliver langsigtede planer, kunne det være fantastisk at vide, at om seks uger eller ni uger åbner vi langsomt for det og det, forudsat at smittetallene og foråret er med os. Det vil betyde meget for trivslen blandt de studerende, at der lå en plan”, siger Tommy Dalegaard Madsen.

}