Dansk Magisterforening

Ingen genåbning til universiteterne: Her er de nye planer

Sådan ser Københavns Universitet Amager ud, imens de studerende er hjemsendt grundet corona. Nu har regeringen slået fast, at det fortsætter lidt endnu. © Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Regeringen har åbnet en række funktioner i samfundet, men universiteterne skal fortsat holde lukket. Læs her, om dit universitet har ændret planer.

En række af de danske universiteter havde set frem til en mulig genåbning af deres institutioner, når de nuværende restriktioner udløber 28. februar. Men som regeringen slog fast i går, skal studerende på de videregående uddannelser fortsat studere hjemmefra.

AAU: Udsætter genåbning til 12. april.

På Aalborg Universitet har ledelsen valgt at udskyde planerne for genåbning fra den 28. februar til den 12. april. Det betyder, at undervisningen fortsat foregår online.

”Det er klart, at vi jo gerne havde set, at vores studerende kunne komme tilbage, men når det ikke kan foregå under sundhedsmæssigt forsvarlige forhold, så er det sådan, det må være”, siger Søren Lind Christiansen, universitetsdirektør på AAU.

AU: ”Vi håber meget at blive prioriteret næste gang”

På Aarhus Universitet omlagde man al undervisning til online - indtil videre frem til udgangen af marts. Regeringens udmelding har ført til usikkerhed omkring den plan.

”Det er ærgerligt, at vi står i denne situation, for vi ser alle - studerende såvel som medarbejdere - med længsel frem til at komme tilbage til det fysiske universitet. Alle er godt og grundigt corona-trætte, men der deler vi jo vilkår med mange ansatte i andre sektorer. Vi håber meget, at man vil prioritere universiteterne i den næste fase af genåbningen”, skriver rektor Brian Bech Nielsen i en mail til DM Akademikerbladet.

SDU: følger situationen tæt

Tilbage i januar blev de studerende og ansatte forberedt på, at de ville være hjemsendt indtil efter sommerferien. De planer er ikke ændret.

”Der er påbegyndt en kontrolleret genåbning af Danmark, som i denne omgang omfatter uddannelsesinstitutioner på Bornholm, og vi ser frem til, når COVID-19-situationen tillader det, at situationen også normaliseres på SDU for medarbejdere og studerende”, skriver universitetsdirektør Thomas Buchvald Vind i en mail til DM Akademikerbladet.

KU: Vi havde ikke regnet med det

Københavns Universitet meldte i januar ud, at man tidligst ville åbne op for medarbejdere og studerende d. 1. april. Om den frist skal forlænges, er for tidligt at sige, fortæller vicedirektør for kommunikation, Jasper Steen Winkel.

”Vi havde ikke regnet med det. Vi brugte sidste år meget tid på at overbevise politikerne om, at der er nogle undtagelser, vi skal have, og har så også fået dem. Vi kører på et niveau, hvor vi kan fungere. Hvor vi har lov til at afholde nogle enkelte eksamener fysisk og kan varetage nogle laboratorieopstillinger, vi ikke kan forlade”.

Ligesom mange andre uddannelsesinstitutioner håber KU, at regeringen snart melder klart ud om, hvornår man kan forvente en genåbning.

”Vi havde selvfølgelig sat stor pris på en genåbning. Vi håber på nogle fornuftige muligheder for at planlægge, og vi er indstillet på at sætte testcentre til rådighed på campus, så vi kan teste de studerende. Vi vil gerne bidrage til en smidig genåbning”, siger Jasper Steen Winkel.

RUC: Bekymrede for trivslen

Roskilde Universitet meldte i januar ud, at al undervisning i forårssemesteret som udgangspunkt bliver online. Den plan er er der ikke rykket på. Universitetsdirektør Peter Lauritzen er dog ved at være bekymret for især de studerendes trivsel.

”Vi tager det selvfølgelig til efterretning, men den største udfordring lige nu er trivslen blandt vores ansatte og de studerende. Det er bekymrende, at vores studerende ikke kan mødes socialt og fagligt, og vi lægger pres på at åbne op for, at de studerende kan mødes i læsesale og i projektgrupper”, siger han.

Hvis regeringen tillader, at universiteterne kan slå dørene op, så vil man kigge på, hvad der kan flyttes tilbage, men indtil videre er undervisningen digital hele foråret.

”Hvis muligheden byder sig, og vi får at vide, at vi kan åbne igen til april, så vil vi selvfølgelig kigge på, hvad der giver mening at omlægge til fysisk undervisning. Men det er en meget stor planlægningsopgave, hver gang vi skal rykke frem og tilbage”, siger han.

DTU: Intet nyt meldt ud

På Danmarks Tekniske Universitet meldte man i januar ud, at onlineundervisningen ville vare indtil påskeferien. Indtil videre har ledelsen ikke meldt andet ud.

”På DTU har vi omlagt til onlineundervisning, dog med muligheden for at kunne dispensere for eksperimentel undervisning, der ikke kan gennemføres online. Vi meldte ud i slutningen af januar, at dette ville vare indtil 28. marts (påskeferien). Vi har endnu ikke meddelt vores studerende og undervisere, hvad der vil ske når de gældende retningslinjer udløber 5. april”, skriver DTU i en mail til DM Akademikerbladet.

”DTU har hele vejen igennem denne krise fulgt myndighedernes anvisninger og respekterer de politiske beslutninger, som bliver truffet. Indenfor for disse rammer har vi sikret, at det er trygt og sikkert at komme på DTU, når det er tilladt. Det er de styrende principper bag vores krisehåndtering, og følgelig tager vi den seneste udmelding om forlængelse af de skærpede retningslinjer til efterretning”.

CBS: forlænger restriktioner til d. 5. april

På Copenhagen Business School har man besluttet at forlænge de nuværende restriktioner til 5. april.

"Universitetssektoren var som ventet ikke et af de områder, der blev løsnet på, desværre. Det betyder for CBS, at vi forlænger restriktioner og onlineundervisning frem til 5. april. Selv om vi ser meget frem til, at alle kan komme tilbage på campus, må vi hjælpe hinanden med at holde ud lidt endnu”, skriver universitetsdirektør Kirsten Winther Jørgensen i en mail til DM Akademikerbladet.

Man er fra ledelsens side bevidste om de trivselsproblemer der hos de studerende, og man har derfor valgt at sætte større fokus på trivslen med en række tiltag.

”Af hensyn til både vore underviseres og studerendes behov for at planlægge, beslutter vi senest 17. marts, hvordan undervisning og eksaminer skal afvikles i resten af forårssemesteret. Det er ikke en nem tid, derfor lægger vi også sammen med vores studerende ekstra energi i trivslen, blandt andet med 80 trivselsambassadører på tværs af uddannelserne", skriver Kirsten Winther Jørgensen.

ITU: Hjemmeundervisning resten af foråret

I januar meldte IT-Universitetet ud, at onlineundervisningen ville fortsætte semesteret ud, og den plan holder man sig til indtil videre. 

"IT-Universitetet havde selvfølgelig håbet på, at udviklingen mht. til covid-19 i samfundet havde muliggjort, at vi kunne få studerende og medarbejdere tilbage på Campus helt eller delvist. Men under den givne situation, har vi forståelse for, at vi ikke kan åbne på nuværende tidspunkt", skriver universitetsdirektør Georg Dam Steffensen til DM Akademikerbladet. 

Man håber, at smitten kommer så meget under kontrol i løbet af foråret, at man delvist kan åbne op for nogle funktioner på campus.

"Vi håber på, at såfremt den generelle smitteudviklinger er under kontrol, sammen med udbredelse af  vaccineprogrammet, i løbet af foråret at kunne åbne op for adgang til Campus. Vi håber, at de studerende kan få lov til at bruge studiepladser og grupperum samt vi kan begynde, at få medarbejdere tilbage på campus. Vi forventer dog ikke, at det kan sker en fuld åbning af campus i løbet af foråret".

 

}