Dansk Magisterforening

Viggo har skrevet en fremtidsroman om livet som prekær humanist

”Undervejs i skrivningen har jeg overvejet, om min bog er en samtids- eller en fremtidsroman”, siger forfatteren Viggo Bjerring. Han frygter nemlig, at velfærdssamfundet gradvist afvikles og at der derfor ikke er nogen til at gribe prekariatet i fremtiden. © Foto: Frej Rosenstjerne

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Viggo Bjerrings oplevelser som prekær humanist er blevet til en dystopisk fremtidsroman. ”Jeg har taget det værste fra de oplevelser, jeg har haft”, fortæller han.

Velfærdssamfundet har spillet fallit og prekariatet har slugt arbejdsmarkedet.

Det er udgangspunktet for Viggo Bjerrings nye roman 'Verdenshjertet', der udspiller sig i en dystopisk fremtid.

Her følger man freelanceren Mads, der ligesom forfatteren Viggo Bjerring selv, er cand.mag og en del af prekariatet og som har haft dårlige oplevelser med dagpengesystemet. Mads lever af at finde småjobs som korrekturlæser eller oversætter på jobportalen EasyJobs.

Det er blandt andet Viggo Bjerrings egne oplevelser som prekær humanist, der har inspireret ham til at skrive bogen.

”Jeg har taget det værste fra de oplevelser, jeg har haft, og så fremskrevet dem i en mere dystopisk version”, fortæller Viggo Bjerring.

Han forestillede sig, at han skulle være forsker eller gymnasielærer, da han selv blev færdiguddannet i 2009. Men sådan blev det ikke.

”Det var et dårligt tidspunkt at blive færdiguddannet midt i finanskrisen, fordi det blev et clash mellem min forestilling om mit arbejdsliv og virkeligheden”.

Læs her et uddrag fra Verdenshjertet

Via min profil på Easyjobs sendte jeg dokumenterne retur. En uges tid senere gik der femhundrede eller et par tusinde kroner ind på min konto.

Min rating på Easyjobs steg fra neutral til troværdig+. Det var, hvad en kandidatgrad i litteratur rakte til, men så langt ville den kun række få år endnu.

Snart var korrekturlæsere også overflødige i Danmark. Forsinkelsen var kun et udslag af sprogområdets og dermed markedets størrelse.

Ligesom taxachaufføren og bøfvenderen på burgerbaren ville den menneskelige korrekturlæser blive værdiløs og ubrugelig. Som en mønt i det kontantløse samfund.

Uddrag fra Verdenshjertet, Udg. 26.11.2021

Efter halvandet år på dagpenge, valgte Viggo Bjerring til sidst at melde sig ud af sin a-kasse.

”Det var en forfærdelig tid, så jeg trak mig ud på grund af mit mentale helbred. Jeg følte mig mistænkeliggjort af systemet, og det var meget demotiverende”, fortæller han, der i bogen kalder de arbejdsløse ”De Unyttige”. Et mærkat han selv følte sig påklistret af systemet. 

”Jeg tror, at der er mange, der kan relatere til min bog. Jeg har fået mange henvendelser fra folk, der skriver, at de godt kan genkende Mads’ oplevelser. Der er mange i prekariatet der frygter for deres overlevelse på arbejdsmarkedet”.

Samtidsroman eller fremtidsroman?  

Bogen er en skønlitterær udgivelse og ikke faglitteratur, pointerer Viggo Bjerring.

”Jeg oplever, at der i samtiden er en stor angst for fremtiden. Derfor synes jeg, at den spekulative fiktion er den vigtigste genre lige nu, da det er en måde at undersøge fremtiden på, hvor man går ind i angsten i stedet for at ende i panik. I stedet undersøger man den, reflekterer over den og gør den mere håndgribelig”.

Han er dog godt klar over, at nogle af bogens fremskrivninger ser spekulative ud, selvom de ikke er helt urealistiske.

”En af præmisserne i min roman er, at velfærdssamfundet gradvist afvikles, så der ikke er nogen til at gribe prekariatet. Det ser jeg som et realistisk og skræmmende scenarie”, siger han.

Viggo Bjerring nævner pandemien men også det nuværende arbejdsmarked som eksempler på, hvordan virkeligheden allerede nu overgår fiktionen.

”Jeg tror, at sagerne om dårligt arbejdsmiljø hos fx nemlig.com er kommet bag på mange danskere". 

Han frygter det samme kommer til at ske, hvis virksomheder som Amazon får lov til at komme ind på det danske arbejdsmarked.

”Undervejs i skrivningen har jeg overvejet, om min bog er en samtids- eller en fremtidsroman”, siger han og afslutter:

”Men sådan er det vel med spekulative fremtidsromaner. Forfatteren tager elementer fra nutiden og fremskriver dem i enten dystopisk eller utopisk retning”.

Viggo Bjerrings bog Verdenshjertet udkom ved forlaget Ekbátana i slutningen af november. © Foto: Kasper Vang

Blå bog

Viggo Bjerring (f. 1981)

Cand.mag i idehistorie og dansk.

Debuterede i 2016 som forfatter med novellesamlingen Balancekatten

Han har haft jobs som oversætter, redaktør og taleskriver. Udover det arbejder han af og til som handicaphjælper.

}