Dansk Magisterforening

Ny måling: Danskerne vil have klimavenlige arbejdspladser

"I dag opfattes det ikke længere som rabiat klimaaktivisme at kræve, at handlinger og holdninger følges ad", siger Jakob Skovgaard, medstifter af DM-netværket Bæredygtig Fagforening og ansat i Børns Vilkår. © Foto: Privat

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

For tre ud af fire danskere er det vigtigt, at deres arbejdsplads bidrager til den grønne omstilling, viser ny Gallup-måling. Ifølge Dansk Erhverv oplever flere virksomheder, at medarbejderpres skubber dem i en grønnere retning.

Tre ud af fire danskere på arbejdsmarkedet mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at deres arbejdsplads bidrager til den grønne omstilling.

Ifølge en ny meningsmåling fra Kantar Gallup, som DM Akademikerbladet har bestilt, svarer 42 procent, at de er overvejende enige i, at det er vigtigt, at deres arbejdsplads er klimavenlig. 31 procent er helt enige i samme udsagn.

Medarbejdernes holdning til virksomhedens klimaprofil har kæmpe betydning, særligt i en tid med mangel på arbejdskraft. Det understreger Malene Thiele, der er CSR-chef i Dansk Erhverv.

”Kunderne er den vigtigste årsag, men medarbejderne er den næststørste kilde til et øget pres på virksomhederne, når det handler om CSR (Corporate Social Responsibility, red.) og bæredygtighed”, forklarer Malene Thiele.

Og presset er ikke ubetydeligt.

”Faktisk oplever 40 procent af medlemsvirksomhederne i Dansk Erhverv en øget forventning fra deres interessenter, herunder medarbejderne, for at handle klimavenligt”, uddyber Malene Thiele.

Bevidstheden om medansvar vokser

Ifølge meningsmålingen kunne 13 procent af danskerne finde på at skifte job, hvis deres arbejdsplads ikke er klimavenlig nok.

Ligeledes svarer 13 procent, at de bevidst kun placerer deres jobansøgninger i virksomheder, der bidrager til den grønne omstilling.

Gallup foretog en måling for Akademikerbladet i første uge af november 2021. Målingen baserer sig på svar fra 1136 repræsentative vælgere på 18 år eller derover.

Svarene tegner tilsammen et billede af, at flere og flere danskere er blevet bevidste om, hvordan arbejdspladsen både er en del af problemet og en del af løsningen på klimaudfordringen.

Det vurderer Jakob Skovgaard, der foruden at være Corporate Relations Manager i organisationen Børns Vilkår også er medstifter af DM’s medlemsnetværk Bæredygtig Fagforening.

”For 10 år siden så færre end i dag, at der er en sammenhæng mellem CO2-udledningen eller kødforbruget i kantinen på deres arbejdsplads og så den store grønne samfundsomstilling. I dag opfattes det ikke længere som rabiat klimaaktivisme at kræve, at handlinger og holdninger følges ad”, siger Jakob Skovgaard.

Men selv hos dem med høje idealer om, at værdierne på jobbet skal matche de personlige, kan realiterne komme på tværs.

”Arbejdspladspladsens klimavenlighed er kun en af flere faktorer, når man kigger efter job. Økonomien er en anden”, siger Jakob Skovgaard.

Set med arbejdsgivernes øjne er det et meget højt tal, når 13 procent siger, de kun vil søge job i klimavenlige virksomheder.

”Lige nu har virksomhederne ikke råd til at miste en eneste medarbejder. Alle tæller, og ingen kan undværes, så det er på ingen måder ubetydeligt, at 13 procent prioriterer det klimavenlige så højt”, kommenterer Malene Thiele fra Dansk Erhverv.

Virksomhederne har trivselsanalyser og samarbejdsudvalg, hvor medarbejdere kan fremføre deres ønsker. Der er andre måder at påvirke på end at sige op

Malene Thiele, CSR-chef i Dansk Erhverv

Stor magt til at træffe grønne beslutninger

At medarbejderne har fået endnu mere magt til at flytte deres organisationer i en grønnere retning, er Børns Vilkår et godt eksempel på.

Her stiftede medarbejderne for et par år siden et uformelt bæredygtighedsudvalg, fordi mange ønskede at påvirke arbejdspladsen til at agere endnu mere samfundsansvarligt.

"I dag er udvalget formelt og inde over mange vigtige beslutninger,” forklarer Jakob Skovgaard.

Kantinen hos Børns Vilkår er fx blevet 100 procent vegetarisk.

"Derudover arbejder udvalget for at nedsætte organisationens udledninger af drivhusgasser på alle tænkelige parametre, fra strømforbrug i forbindelse med BørneTelefonen til affaldssortering og klimavenlige pensionsordninger", siger Jakob Skovgaard.

Medarbejderne har en større magt til at presse grønne beslutninger igennem, end de måske er klar over, vurderer han.

”Men det er vigtigt at have hele flokken med. Det går galt, hvis travle ansatte pludselig bliver pålagt ekstra opgaver, uden at de er taget i ed på beslutningerne først”, påpeger han.

I Danmark er der gode muligheder for dialog med arbejdsgiverne om, hvad der gør arbejdspladserne attraktive, medgiver Dansk Erhvervs CSR-chef.

”Virksomhederne har trivselsanalyser, samarbejdsudvalg og tilsvarende muligheder for dialog, hvor medarbejdere kan fremføre deres ønsker. Der er andre måder at påvirke på end at sige op”, siger Malene Thiele.

}