Dansk Magisterforening

Mens Danmark lemper reglerne, skal arbejdsgivere i Portugal betale el og internet på hjemmekontoret

Arkivfoto. © Foto: Ole Lind/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Danmark lægger nu op til at lempe regler for hjemmearbejde, men i Portugal er arbejdsgivere ved lov forpligtet til at betale for el og internet på hjemmekontoret.

Millioner af mennesker har været tvunget til at arbejde hjemmefra under coronapandemien. Men få lande – om nogen – har vedtaget love, der formelt sætter grænser mellem fritid og arbejde og desuden begrænser de arbejdsrelaterede omkostninger på hjemmekontoret.

Men det har Portugal nu.  

I starten af november godkendte det portugisiske parlamentet lovgivning om fjernarbejde, som allerede er trådt i kraft. Loven forpligter arbejdsgivere til at betale deres ansattes udgifter til el og internet på hjemmekontoret. Den forbyder desuden arbejdsgivere at kontakte deres ansatte uden for deres aftalte arbejdstid.

Loven blev udarbejdet af Portugals socialistisk ledede regering som et forsøg på at bevare balancen mellem arbejde og privatliv, skriver The New York Times.

I Danmark lempes reglerne for hjemmearbejde

I Danmark har regeringen nedsat et såkaldt regeludvalg under Arbejdsmiljørådet, der skal kigge på reglerne for hjemmearbejde og komme med indspark til, om der er brug for regelændringer på arbejdsmiljøområdet i halen på covid-19, hvor mange fremover vil arbejde hjemme en eller flere dage om ugen. 

Det var tilbage i april måned, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fastslog, at der er brug for at kigge på reglerne for hjemmearbejde.

Et arbejde, som regeringen fik opbakning til i Folketinget. Arbejdet skulle have været igangsat allerede efter sommerferien, men det blev forsinket af på grund af sygeplejerskernes strejke.

Men nu er regeludvalget i gang med arbejdet, og der har indtil videre været afholdt to møder.

Det overvejes et tredje møde for at få de sidste knaster af vejen. Men det står allerede klart nu, at der ikke er lagt op til at lave de store ændringer af de eksisterende regler. Nærmere en justering. Det oplyser konsulent i Akademikerne Nils Houmann, som sidder med i regeludvalget, per mail.  

”Arbejdstilsynet har lagt op til at arbejdsmiljøreglerne skal gælde ved hjemmearbejde, hvis der arbejdes hjemme to dage om ugen eller derover. Aktuelt gælder reglerne så snart, der arbejdes hjemme mere end én dag om ugen, så der er altså tale om en lempelse på ca. ½ dag”, fortæller Nils Houmann.

Han oplyser, at Akademikerne læner sig op ad Arbejdstilsynets anbefalinger.

”Lempelsen kan være et fornuftigt kompromis, når man tager i betragtning, at arbejdstagerne kan opnå en hel del fleksibilitet ved hjemmearbejde”, skriver Nils Houmann.

Lempelsen kan være et fornuftigt kompromis, når man tager i betragtning, at arbejdstagerne kan opnå en hel del fleksibilitet ved hjemmearbejde

Nils Houmann, konsulent hos Akademikerne og medlem af Regeludvalget

Regler om APV for hjemmekontor overholdes ikke

Han oplyser, at reglerne for APV (Arbejdsplads Vurdering) og stort set alle andre arbejdsmiljøregler bliver, som de plejer.

”Aktuelt skal der også laves APV for hjemmearbejdspladsen, og det er således kritisabelt, at dette pt. ikke foregår”, skriver Nils Houmann med henvisning til en ny undersøgelse lavet af Userneed for Business Danmark, der viser, at mange danskere ikke har fået lavet en APV af deres hjemmearbejdsplads.

Ifølge undersøgelsen, som Akademikerbladet har set, har 78 procent af dem, der arbejder hjemme mere end en dag om ugen, således ikke fået lavet en APV af deres hjemmekontor. Det har bare 22 procent af de svarende.

I undersøgelsen fremgår det også, at 95 procent ikke har talt med deres chef om at lave en APV på sin hjemmearbejdsplads.

Der skal ellers laves en APV, når der forekommer væsentlige ændringer i arbejdet, arbejdsmetoden eller arbejdspladsen, eller senest hvert 3. år.

En hjemmearbejdsplads må ifølge Nils Houmann derfor forstås som en ændring af arbejdspladsen, og det giver derfor også anledning til, at der skal laves en APV.

Når regeludvalget efter planen har færdiggjort arbejdet med at kigge på de danske hjemmearbejderegler, kan bekendtgørelser på erhvervsområder som udgangspunkt kun træde i kraft per 1. januar eller 1. juni næste år.

Bliver regeludvalget ikke klar til den 1. januar, vil Arbejdstilsynet dog undersøge mulighederne for at søge dispensation til dette.

}