Dansk Magisterforening

Finansloven er vedtaget: Se, hvem der får penge til næste år

Den Blå Planet, lex.dk, kunstmuseet ARoS og foreningen LGBT+ er alle nævnt i finansloven for 2022. © Collage: Akademikerbladet

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Finansloven for 2022 vil løfte læreruddannelsen, som derfor kan se frem til at skulle ansætte flere nye undervisere. Også flere nødlidende museer, lektoratordningen i udlandet og opslagsværket Lex.dk. bliver tilgodeset.

Det er slut med håndværkerfradraget. Til gengæld bliver det grønne område og kernevelfærden ifølge finansminister Nicolaj Wammen tilgodeset i en finanslov, der bliver endnu strammere end sidste års stramme finanslov.

Bag aftalen står - udover regeringen – partierne SF, Enhedslisten, Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne.

I ’småtingsafdelingen’ på statens husholdningsbudget bliver flere DM-relaterede beskæftigelsesområder tilgodeset med bevillinger, der rækker frem til og med 2025. Bevillingerne skal fortsat ses i skæret af corona. For eksempel får flere museer en ekstraordinær bevilling som kompensation for de stærkt dalende besøgstal under pandemien.

Det glæder formand i DM, Camilla Gregersen.

"Finansloven får løftet nogle væsentlige opgaver, ikke mindst på sundhedsområdet og med en prioritering af læreruddannelsen. Derudover er der også nogle mindre ting, som jeg synes er værd at fremhæve, fx at regeringen og støttepartierne har lyttet og prioriteret flere midler til viden om kulturområdet og til, at vi kan bevare det digitale opslagsværk lex.dk. Kvinderådet er også blevet sikret frem til 2024, hvilket er godt i den løbende kamp for ligestillingen", siger Camilla Gregersen. 

DM Akademikerbladet har samlet buketten af små aftaler, som tilgodeser områder af særlig interesse for DM’erne:

Grøn omstilling: 

Klimabistandshjælp

Der er afsat 100 millioner kroner til Danmarks internationale arbejde med klimabistand. Pengene kommer  i tillæg til den bistandsrammen på 0,7 pct. af bruttonationalproduktet, som afsættes hvert år til dansk udviklingsbistand. Der har tidligere været en del kritik af, at regeringen havde i sinde at omlægge den ordinære bistand til grønne formål uden at tilføre nye midler.

Penge til plantebaseret mad i offentlige kantiner

Aftalepartierne er enige om, at der er brug for at nedbringe klimabelastningen fra offentlige køkkener og kantiner og noterer, at Aarhus og Københavns kommuner har en målsætning om 25 pct. reduktion frem mod 2025. Aftalepartierne er derfor enige om at styrke AMU-kurser for køkkenprofessionelle, herunder med fokus på plantebaseret mad, samt til udvikling af en diplom-efteruddannelse i plantebaseret kost til ernæringsprofessionelle. Der afsættes 3 mio. kr. i 2022.

Rådet for grøn omstilling 

Den uafhængige miljøorganisation Rådet for Grøn Omstilling får 3 mio. kr. i støtte i 2022. Organisationen arbejder for en bæredygtig omstilling af samfundet ved at påvirke beslutningstagere og gennemføre informationskampagner, der kan understøtte borgere og virksomheder i at træffe bæredygtige valg.

Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi

Også Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi får støttet til at fortsætte arbejdet med at formidle viden om vedvarende energi både nationalt og internationalt samt udviklingsopgaver i samarbejde med små og mellemstore virksomheder. Centeret tildeles 3 mio. kr. om året frem til 2024.

I finansloven er der blandt andet sat penge af til at styrke kulturtilbuddene efter corona. Her ses ARoS i Aarhus som frem til 2025 vil få 1 mio. kr. årligt i tilskud. © Foto: Kåre Viemose/ArOS

Kultur: 

Kulturområdet får sit eget analyseinstitut

Skal dansk kultur have et uafhængigt analyseinstitut? Ja siger aftalepartierne, som efter utallige diskussioner i kulturlivet, nu afsætter 4 mio. kr. i 2022 og otte mio. kr. årligt i 2023-25 til etablering af Kulturens Analyseinstitut. Instituttet skal understøtte mere viden om kulturbranchens forhold og kulturens betydning for borgernes trivsel, bl.a. med afsæt i evidens- og forskningsbaserede undersøgelser. De nærmere rammer for etablering og formål med Kulturens Analyseinstitut drøftes med aftalepartierne i første kvartal 2022.

Danmarks Tekniske Museum får penge til udvikling 

Danmarks Tekniske Museum planlægger at flytte fra Helsingør til Svanemølleværket i København i 2026. Nu afsætter politikerne et udviklingstilskud på 5 mio. kr. årligt til museet frem til 2025. 

Organisationen Applaus 

Den selvejende institution Applaus, der arbejder med det formål at fremme arbejdet med publikumsudvikling i det danske kulturliv, får i forvejen 3 mio. kr. i afsatte udlodningsmidler i 2022. Nu får de ekstra 5 mio. kr. årligt frem til 2025, oplyser aftalepartierne. Pengene skal gå til en fortsættelse af Applaus analysearbejde på scenekunstområdet samt en udvidelse af deres aktiviteter med henblik på at understøtte publikumsudvikling på tværs af flere kulturområder.

Aftale redder lukningstruede Den Blå Planet 

I sidste øjeblik bliver en af Danmarks største turistattraktioner Den Blå Planet på Amager reddet af finansloven. På grund af dalende besøgstal under corona-pandemien stod museet til at løbe tør for penge i 2022 og i efteråret begyndte de sågar at sælge nogle af deres dyr på grund af det gigantiske underskud. I finansloven er der nu afsat 11,5 mio. kr. i ekstraordinært driftstilskud til akvariet. Det er dog lykkedes Den Blå Planet at skaffe 60 millioner fra fonde og donationer, og med tilskuddet fra finansloven mangler der kun 3,5 millioner kroner i 2022-budgettet. Tilskuddet gælder dog kun det kommende år, og derfor mangler der fortsat mellem 10 og 20 millioner kroner årligt de følgende år.

Kattegatcenteret får 1 million 

Aftalepartierne er enige om at yde et særtilskud til Kattegatcentret, som er et stort dansk akvarium med talrige arter af forskellige havdyr. Centret hjælper med at gøre folk klogere på havet. Der afsættes 1 mio. kr. årligt fra 2022 til 2025 i særtilskud til Kattegatcentret. Kattegatcentret blev været hårdt ramt under nedlukningen, fordi det ikke var kategoriseret som et museum. Derfor åbnede centret senere end andre kulturinstitutioner, da der blev lukket op igen i foråret.

Der afsættes 1,0 mio. kr. årligt til 2022-2025. Midlerne supplerer allerede afsatte midler på
forslaget til finanslov for 2022 på 1,0 mio. kr. årligt i 2022-2023.

Coronanødhjælp til kulturen i Aarhus

Det har været nogle hårde år for en række af landets museer. Pandemien har påvirket besøgstallene og økonomien, og flere museer har tidligere meldt ud, at de ser usikkert på fremtiden. Aftalepartierne har derfor været enige om at give et ekstraordinært tilskud til en række danske museer - heriblandt to i Aarhus. Både Kunstmuseet ARoS og Den Gamle By får hver især 1 mio. kr. årligt frem til 2025.

Lex.dk får fordoblet sit tilskud 

Hos Gyldendal og G.E.C. Gads Fond gør de med udgangspunkt i Den Store Danske Encyklopædi og Trap Danmark det lettere at finde en vej til viden, der ikke er fake, men fakta. Pålidelig, aktuel og tilgængelig, skrevet af danske fagfolk og forskere, samlet og søgbart på én adresse, lex.dk. Nu afsættes der 7,8 mio. kr. i 2022 og 10 mio. kr. årligt i 2023-2025 til lex.dk. En forudsætning for udbetaling af tilskuddet er, at indholdet stilles gratis til rådighed, og midlerne ikke benyttes til kommerciel brug.

Læreruddannelsen skal styrkes, mener aftalepartierne. De vil nu afsætte 65 mio. kr. i 2022 og 125 mio. kr. årligt fra 2023 og frem. Her ses VIA i Aarhus. © Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Uddannelse: 

Læreruddannelsen skal løftes 

'Veluddannede lærere er essentielle i arbejdet med at sikre, at alle børn vokser op med lige muligheder og under gode vilkår, og herigennem får lyst til bidrage til samfundet som aktive og deltagende samfundsborgere', skriver aftalepartierne i finansloven. De vil nu afsætte 65 mio. kr. i 2022 og 125 mio. kr. årligt fra 2023 og frem til at styrke læreruddannelsen. Midlerne kan bl.a. være med til at understøtte en højere studieintensitet for de studerende, et forbedret læringsmiljø samt større fokus på praksisfaglighed, som kan klæde de studerende bedre på til deres videre arbejdsliv og arbejdet med eleverne. Aftalepartierne vil drøfte den konkrete udmøntning af midlerne, som vil ske under hensyn til gældende forlig på læreruddannelsen (S, SF, RV, V, K, DF).

Folkeuniversitetet 

Fra 2022 til 2024 afsætte afsættes der ekstraordinært et beløb på 7 mio. kr. til udvikling af aktiviteter under Folkeuniversitetet. Midlerne fordeles med afsæt i folkeuniversitetsbekendtgørelsen.

The Animation Workshop fortsætter tilskud

Aftalepartierne er enige om fortsat at prioritere et særskilt tilskud til Center for animation, visualisering og digital fortælling i Viborg, som er en del af VIA University College. Der afsættes 6,4 mio. kr. i 2022 og 9,5 mio. kr. årligt i perioden 2023-2025. Akademikerbladet har tidligere beskrevet, hvordan TAW har opkrævet ulovlig brugerbetaling af eleverne i 2 år. I oktober meddelte VIAs rektor Harald Mikkelsen, at tidligere studerende ville få beløbet tilbagebetalt. 

Lektoratordningen får lov at overleve

Lektoratordningen, som Akademikerbladet har skrevet om tidligere, får lov at fortsætte med 2,1 mio i 2022, 5,8 mio i 2023, 6,9 mio i 2024 og 7,5 millioner i 2025. Ordningen har til formål at udbrede kendskabet til dansk sprog, litteratur og samfundsforhold i udlandet. Danske Emil Slott underviser i dansk i Litauen på grund af Lektoratsordningen. Han fortalte til Akademikerbladet i september, at undervisningen vil mangle noget, hvis lektoratsordningen skulle forsvinde: "”Der er en autenticitet i undervisningen, der kommer til at mangle, hvis ikke der er en dansker til at undervise”.

Kvinderådet 

Kvinderådet får 800.000 kr årligt i 2022-2024. Pengene skal gå til indsatsen for at forbedre kvinders rettigheder og vilkår.

Trivsel og tryghed skal i fokus for LGBT+ personer

LGBT+ -inklusionsaktiviteter der kan fremme tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBT+ personer. 6,2 millioner årligt i 2022-2025.

Også Foreningen LGBT Danmark får et årligt tilskud i de kommende år. Der afsættes 2,5 mio. kr. årligt i perioden 2022-2024 i øget driftstilskud til LGBT+ Danmark Indsatsen med bl.a. at støtte, rådgive og skabe netværksmuligheder for LGBT+-personer

Ret til tegnsprog hele livet 

Aftalepartierne er enige om at give støtte til, at Danske Døves Landsforbund (DDL) kan drive en række sociale projekter til gavn for døve borgere i Danmark. Der afsættes 2,5 mio. kr. årligt i 2022-2024.

Kilde: Finansministeriet

}