Dansk Magisterforening

Virksomheder skriger på KU-viden: I fremtiden kan de ringe til Tagensvej

Allerede i dag udspringer 300 virksomheder årligt af KU's forskningsmiljøer. "Men vi skal have indsamlet endnu mere af guldet", siger ny innovationschef Marius Sylvestersen. © Foto: KU

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

En ny brobyggermodel skal lette vejen fra tung forskning på KU til kommerciel udnyttelse. De stærke innovationsmiljøer i fx Boston og Silicon Valley er forbilleder, siger ny centerchef.

Virksomheder, der arbejder med at finde løsninger på megaproblemer som den grønne omstilling og nye digitale infrastrukturer, skal have lettere adgang til den vigtige frontlinjeforskning, der finder sted på KU.

Det er baggrunden for, at universitetet nu åbner et nyt innovationscenter med adresse på Tagensvej midt i København.

Centret, som kommer til at ligge i Københavns Universitets klimafyrtårn det såkaldte 'Green Lighthouse', skal i fremtiden være stedet, der moderer kontakten mellem kommercielle interesser og tunge forskningsmiljøer.

Til at stå for moderation og konceptudvikling har KU ansat Marius Sylvestersen som centerchef.

”Allerede i dag har KU en række små, lokale innovationshubs på de forskellige fakulteter. Men vi skal have indsamlet mere af guldet og styrket brobygningen til virksomheder, institutioner og NGO’ er. Der skal være ét nemt sted at vise hen, hvis man vil i kontakt med KU’s verdensklasse-forskere og studerende med nye ideer”, siger Marius Sylvestersen.

Marius Sylvestersen. Foto: KU © KU

Mere Medico

Ifølge KU's egne tal udspringer 300 nye virksomheder hvert år allerede i dag fra KU. Men udvikler man et bedre økosystem er potentialet endnu større, mener den ny centerchef.

”De stærkeste innovationsmiljøer i USA er opstået omkring nogle af landets bedste universiteter i fx Boston og Silicon Valley. I Danmark har sundhedsvidenskaben banet vejen for en af vores største eksportsucces’er, medico-industrien. Med centret får KU både den struktur og den kultur, der skal til for, at der kan skabes mere forretning på basis af tung viden”, forklarer Marius Sylvestersen.

Mindre håndsky

Den nye centerchef er sociolog og kommer fra en stilling i Københavns Kommune, hvor han også har arbejdet med digital omstilling, grøn udvikling samt etablering af offentlig-private partnerskaber.

Det er erfaringer, han kan bruge på KU.

”Jeg tror, at vi i de store vidensinstitutioner skal arbejde med ikke at være så håndsky, men hele tiden være i dialog med samfundet uden for universitetet”, siger Marius Sylvestersen. 

}