Dansk Magisterforening

Undersøgelse: Unge kræver mangfoldighed på arbejdspladsen

Arkivfoto. Billede fra Copenhagen Pride i 2019. En ny DM-undersøgelse viser, at unge mellem 24-30 år tænker over om deres arbejdsplads arbejder for diversitet og mangfoldighed. © Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Fremtidens medarbejdere vil i højere grad forvente, at arbejdsgivere har fokus på diversitet, viser undersøgelse.

Når de snart hopper ud på arbejdsmarkedet, er det hverken prestigefulde arbejdspladser eller høj løn som motiverer dem.

For DM’s studerende spiller spørgsmål som arbejdsmiljø, virksomhedernes sociale ansvar og arbejde for bæredygtighed og diversitet en helt afgørende rolle, når de skal vælge deres kommende arbejdsplads.

Det viser DM’s nye undersøgelse blandt studerende mellem 24 og 30 år. 

Undersøgelsen afslører en interessant forskel på yngre og ældre akademikere.

Hvor der på tværs af generationerne er lige store andele (72-74 pct.), der finder det vigtigt, at deres arbejdsplads har fokus på bæredygtighed, mener 73 pct. af de 24-30-årige, at deres fremtidige arbejdsplads skal ”arbejde aktivt for mere diversitet blandt medarbejderne”. Det samme mener ”kun” 60-62 pct. af de +50-årige medlemmer.

Ifølge forperson i DM Studerende Sidsel Tønder Koudahl er det ikke overraskende, at DM's studerende vægter diversitet og mangfoldighed højt.

”Bredt set er studerende i dag meget opmærksomme på ligestillingspolitik, og mange arbejder aktivt mod diskrimination og eksklusion på studier og arbejdspladser”, siger hun.

Jeg har selv børn, der er unge, og de er meget mere opmærksomme på spørgsmål om kønsidentitet. De taler meget åbent om det

Anne Marie Ravn, HR direktør IBM

I undersøgelsen svarer 95 pct. af de adspurgte studerende også, at arbejdsmiljøet er afgørende i valget af en fremtidig arbejdsplads. Kun 25 pct. tillægger det en afgørende betydning, at virksomheden betaler en høj løn. Andre undersøgelser viser, at businessstuderende og ingeniørstuderende ser stik modsat på sagen.

Forskellen er ikke overraskende, mener Sidsel Tønder Koudahl. For mange DM-studerende læser humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser, hvor startlønnen er anderledes.

Det er dog ikke ensbetydende med, at løn ikke har nogen betydning, understreger hun. 

”Jeg tror ikke, at det betyder, at de ikke går op i løn, men mere at det er interessen og nysgerrigheden, der driver deres valg af uddannelse og derfor også deres tanker om valg af fremtidig arbejdsgiver”, siger Sidsel Tønder Koudahl.

De unge stiller større krav

Noget kunne tyde på, at det ikke kun er DM's medlemmer der vægter diversitet på arbejdspladsen højt.

Virksomheden Great Place to Work laver løbende arbejdsmiljøundersøgelser på danske arbejdspladser, hvor medarbejderne blandt andet svarer på, om de bliver behandlet retfærdigt – uanset etnisk oprindelse, køn, seksuel orientering og nedsat arbejdsevne.

Ifølge Liselotte Jensen, adm. direktør i Great Place to Work, er der en tendens til at unge under 25 år scorer lidt lavere på spørgsmålene end andre aldersgrupper.

Særligt når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt de har oplevet retfærdighed uanset etnisk oprindelse.

”På den baggrund synes jeg godt, at man kan sige, at der tegner sig et billede af, at der skal mere til fra arbejdspladsernes side for, at de unge bliver tilfredse med arbejdspladsernes diversitetsindsatser – de stiller større krav til arbejdspladserne på det område”, siger hun om tallene, der er baseret på 25.000 svar.

Kønsneutrale toiletter og en LBGTI+ politik

At unge er optaget af ligestillings- og diversitetsspørgsmål er også kendt viden i virksomhederne - i hvert fald nogle af dem. En af dem er IBM, der på lørdag d. 21. august optræder med den regnbuefarvede version af deres logo i årets Pride Parade i København.

”Diversitet er noget, vi altid har haft fokus på. Vi er jo en amerikansk virksomhed og var nogle af de første i USA til at ansætte ’people of colour’. Vores rekrutteringsstrategi går ud på, at vi ansætter den bedste person til jobbet uanset seksualitet eller hudfarve”, siger IBM’s HR direktør, Anne Marie Ravn.

I IBM omfatter arbejdet for øget diversitet alt fra kønsneutrale toiletter til en politik for LBGTI+ personer og et 'Diversity & Inclusion' program, som alle ansatte gennemgår.

Et andet eksempel er lanceringen af ’Gender Transition in a Global Workplace framework’, der skal støtte ansatte, der ønsker at springe ud som transpersoner.

Ifølge Anne Marie Ravn bruger IBM også arbejdet for diversitet i rekrutteringsøjemed.

”Selvfølgelig gør vi det. Vi skriver det i vores jobannoncer og prøver at profilere os som en arbejdsplads, hvor man kan føle sig velkommen som lige præcis den, man er. Det kan lyde frelst, men der er faktisk en naturlig del af den måde, vi opfatter os selv”, siger Anne Marie Ravn.

GENERATION CORONA

DMs studieundersøgelse gennemføres hver sommer blandt alle DM’s studerende medlemmer.
Undersøgelsen består af en række spørgsmål, der gentages hvert år, og nogle spørgsmål inden
for årets vigtigste dagsordener.

Data fra studieundersøgelsen 2021 blev indsamlet i perioden 26. maj - 14. juni 2021. I alt deltog 2.110 personer, hvilket giver en svarprocent på 13 procent.

At unge i dag forventer, at deres arbejdsplads arbejder for diversitet og mangfoldighed, finder hun helt naturligt.

”Jeg har selv børn, der er unge, og de er meget mere opmærksomme på spørgsmål om kønsidentitet. Om man er hen eller hun. De taler meget åbent om det. Og så er der også det, at du ikke behøver rejse langt væk for at finde steder, hvor homoseksuelle ikke kan gifte sig. Det tror jeg også, de unge er meget opmærksomme på”, siger hun.

Men selvom IBM er en mønsterarbejdsplads, når det handler om at fremme mangfoldighed og bekæmpe diskrimination, lader det til at andre virksomheder har udfordringer.

Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne har hver fjerde leder oplevet at medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk er blevet udsat for diskrimination eller racisme i løbet af det seneste år.

Og ifølge Københavns Kommunes Medborgerskabsundersøgelse fra 2021 har 27 pct. af de 18-29-årige oplevet diskrimination inden for det seneste år. Heraf har 42 pct. oplyst, at det har foregået på deres arbejdsplads.

Ifølge Sidsel Tønder Koudahl tyder DM-undersøgelsen imidlertid på, at en forandring er på vej, nu hvor unge i dag sætter pris på mangfoldighed og ser en styrke i hinandens forskelligheder, mener hun.

”Med den indstilling som svarene i undersøgelsen vidner om, kan de studerende være nøglen til et inkluderende arbejdsmarked i fremtiden, fri for diskrimination”, siger hun.

}