Dansk Magisterforening

Rekordmange er i job: ”Vi har investeret os ud af krisen”

Aldrig har så mange danskere været i arbejde. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at regeringens krisepakker og den ekspansive finanspolitik er en væsentlig del af forklaringen. © Foto: Keld Navntoft/Beskæftigelsesministeriet.

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Lønmodtagerbeskæftigelsen har aldrig været højere.

Antallet af lønmodtagerbeskæftigede vokser og vokser.

Alene i maj kom 35.000 i beskæftigelse og ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik kom 25.000 i beskæftigelse i juni.

Dermed er i alt 2,85 mio. danskere i job, hvilket er det højeste tal nogensinde.

I alt er der skabt 46.000 job siden februar 2020, den sidste måned inden corona-krisen ramte Danmark.

”Udviklingen de sidste fem måneder skal ses i sammenhæng med, at betydelige dele af samfundets aktiviteter gradvist blev genoptaget efter de foregående måneders nedlukning, og at et stort antal personer var beskæftiget med test, smitteopsporing og vaccine”, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal udviklingen ses i lystet af de omfattende hjælpepakker og den ekspansive finanspolitik, som regeringen har ført og på Facebook konstaterede han, at økonomer betegner udviklingen som ”flyvende”, ”helt vild” og ”vanvittig”.

”Jeg tror især de borgerlige politikere, organisationer og lederskribenter, som løbende er gået amok mod regeringens økonomiske krisepolitik, sidder overraskede tilbage. Nu er det endnu mere tydeligt, at deres angreb var forfejlede”, skriver han.

Der er brug for flere hænder

Beskæftigelsesministeren peger samtidig på, at 60 pct. af topcheferne i Danmarks 1.000 største virksomheder i en ny måling vurderer, at deres virksomhed er kommet styrket eller meget styrket ud af coronakrisen.

”Alle de positive tal, der tikker ind, er et vidnesbyrd om, at regeringens beslutning om at investere sig ud af krisen har virket. Hvor dansk økonomi var flere år om at ryste finanskrisen af sig, er vi på vej ud af coronakrisen i rekordfart med høj beskæftigelse, faldende arbejdsløshed og kraftig vækst i et omfang, som overrasker økonomerne”, skriver han.

Med 34.000 flere beskæftigede siden februar 2020 er ’sundhed og socialvæsen’ branchen med den ubetingede største beskæftigelsesfremgang. Det svarer til en fremgang på 6,7 pct.

Men også bygge og anlægsbranchen har med 9.000 flere beskæftigende og en fremgang på 6,4 pct haft kraftig vind i sejlene.  

Branchen information og kommunikation har med 5.200 eller 5,3 pct. flere beskæftigede også har en pæn fremgang.

Steen Nielsen, arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, kalder det ”meget positivt at se, at virksomhederne allerede er tilbage på samme spor, som før krisen”. Ifølge DI giver den rekordhøje beskæftigelse dog også anledning til bekymringer.

”Virksomhederne har svært ved at følge med ordrerne og skaffe de nødvendige medarbejdere. Det kan gå ud over væksten og tvinge virksomheder til at takke nej til nye ordrer. Det er vigtigt, at politikerne ser på, hvordan vi kan øge antallet af hænder og hoveder på arbejdsmarkedet. Her er det især relevant at se på virksomhedernes muligheder for at tiltrække udenlandske medarbejdere”, siger Steen Nielsen.

}