Dansk Magisterforening

Pensionskasses nej til chefers løn har ingen reel effekt, siger ekspert

AkademikerPensions nej til topchefers lønaftaler sender høj signalværdi til ledelsen, men reelt ændrer det ikke noget lige nu og her. © Foto: Unsplash/Gabrielle Faith Henderson

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

AkademikerPension har stemt nej til flere topchefers lønningsaftaler. ”Det er mere symbolsk, end det er reelt”, siger ekspert.

Nu kan investorer i private virksomheder stemme nej til topchefernes lønningsaftaler, som følge af et nyt EU-direktiv. Hele pakken skal nu godkendes ved virksomhedens generalforsamling. Grundløn, vederlag, bonus. Det hele.

AkademikerPension har siden stemt nej til 18 ud af 28 aflønningsrapporter, der er blevet fremlagt på generalforsamlinger de er en del af, det skriver Jyllands-Posten. Alligevel er alle rapporter dog blevet vedtaget, da flertallet af aktionæerne i virksomhederne har været enige.

”Det er mere symbolsk, end det er reelt. Men det har en stærk signalværdi til ledelsen”, siger Caspar Rose, lektor, ph.d. og advokat ved Copenhagen Business School, om AkademikerPensions nej til toplederes aflønningsaftaler.

Kæden hopper af, hvis investorerne ikke kan gennemskue aflønningspakken

Caspar Rose, associate professor, Ph.D og advokat ved CBS

AkademikerPension nedstemt lønningspakkerne hos bla. A.P Møller-Maersk og Carlsberg.

De har stemt nej, da aftalerne har været for indviklede og manglet klare mål for lederens ansættelse, forklarer han.  

”Kæden hopper af, hvis investorerne ikke kan gennemskue aflønningspakken”, siger Caspar Rose. Aflønningen til topledelsen skal stå i forhold til virksomhedens værdiskabelse.

Dette indebærer, at performancekriterierne for chefens ansættelse dvs. KPI'erne er gennemtænkte, tilføjer han. Caspar Rose rådgiver selv virksomheder i at gøre aflønningsaftaler mere overskuelige.

Kan virke i fremtiden

Caspar Rose tror dog godt at investorernes nej kan have en effekt i fremtiden.  

”På sigt kan det godt ændre noget, hvis investorerne bliver ved med at vende tomlen ned af”, siger han.

Hvis investorerne bliver ved med at stemme nej, så er det et tegn på en svag bestyrelse, der ikke formår at skabe tilliden til investorerne.

”I sidste ende handler det om tillid. Store beløb og tekster man ikke kan forstå, skaber ikke tillid”, siger han.

Casper Rose lægger vægt på, at det ikke er lønnens eller bonussernes størrelse, der er vigtig for inverstingsfondene i denne problemstilling. Det handler om målene for chefens ansættelse, der skrives ind i lønningsaftalen – kan de indfries og skabe værdi? Og kan de forstås af investorerne?

”Det skal give mening for ejerne, hvad pengene går til. Keep it simple” siger Caspar Rose, og tilføjer at der er ingen evidens for at en kompliceret aflønningspakke fremmer værdiskabelsen for virksomheden.

Hvad er en KPI?

En KPI er forkortelsen for Key Performance Indicator. Et redskab mange virksomheder bruger, for at holde styr på hvordan virksomheden og chefen klarer sig i forhold til de mål, der blevet fastlagt. 

}