Dansk Magisterforening

Nyuddannet: Venstre-udspil vil forværre min jobsøgning

Andreas Nørgård har været færdiguddannet i to måneder, nu leder han efter relevant job. Hvis nyt Venstre-forslag bliver vedtaget, vil det gøre den søgning svær, mener han. © Foto: Privat

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Nyt udspil fra Venstre skaber flere udfordringer end muligheder, mener Andreas Nørgård, der selv er nyuddannet og ledig.

Det vil gå hårdt udover Andreas Nørgård økonomi, hvis Venstres forslag om at skære i dimittenders dagpenge kommer igennem.

”Jeg vil nok blive presset ud i at tage et ikke-relevant job for at få det hele til at køre rundt,”, siger 28-årige Andreas Nørgård. Han blev færdiguddannet samfundsvidenskabelig kandidat i Global Studies i juni fra Roskilde Universitet og har været ledig og på dagpenge i to måneder nu.

Han ser det ikke som en fordel at blive presset ud i jobs, som ikke matcher hans eksamensbevis.

”Jeg ser et spild i det. Man har postet en masse penge i at uddanne folk som mig til så at presse os ud i ikke-relevante jobs. Vi kommer ud af loopet”, siger han og er bange for, at det vil påvirke hans chancer for at få et af de jobs, som han er uddannet til.  

”Det bliver sværere for mig at få fri fra arbejde, hvis jeg skal til en jobsamtale til et relevant job, hvis jeg arbejder i Netto”, siger Andreas Nørgård. ”Det kræver meget tid og overskud at søge job”.

Han nævner, at han blev færdig med sin uddannelse på normeret tid, så politikernes billede af den dovne nyuddannede dagpengemodtager, kender han ikke.

 

Skal de nyuddannede betale for grøn omstilling?

DM har spurgt deres følgere på Facebook, om hvad deres mening er til Venstres forslag om, at skære i nyuddannedes dagpenge og lade pengene gå til den grønne omstilling.

Indtil videre synes 142, at unge IKKE skal betale for klimaet. Hvor 15 synes de skal.

Det første job er måske ikke det, du drømmer om

Andelen af dimittender på dagpenge er tredoblet siden 2008. Venstre vil derfor skære i dimittendernes dagpenge og bruge pengene på grøn omstilling. Det fortalte formand i Venstre Jakob Ellemann-Jensen torsdag til Berlingske.

”Vi er nødt til at have et mere rimeligt niveau for dagpenge for nyuddannede, så vi tilskynder de unge mennesker til at komme ud på arbejdsmarkedet og gøre en indsats – også selvom det første job måske ikke lige præcis er det, man drømmer om”, siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

Ifølge Ellemann-Jensen, vil det skabe større incitament for dimittender til at komme i arbejde. Relevant eller ej.

Det bliver sværere for mig at få fri fra arbejde, hvis jeg skal til en jobsamtale til et relevant job, hvis jeg arbejder i Netto

Andreas Nørgård, nyuddannet ledig

Det forkerte sted at presse

De sparede penge skal ifølge Venstre give 1,7 milliarder kroner til den grønne omstilling årligt. Andreas Nørgård synes ikke, det er rimeligt, at de nyuddannede skal betale for klimakampen.

”Selv hvis jeg skal gå med på præmissen om at spare på dagpengesatsen skal hjælpe klimaet, så er det ikke de unge, der har de fleste penge. Vi er den fattigste del af samfundet”, pointerer han.

Han synes, man bør kigge et andet sted hen, hvis man skal gøre noget reelt for klimaet.

”I min optik blander Jakob Ellemann Jensen to ting sammen her. Dem, der er de store klimasyndere, er ikke dig og mig”, siger Andreas Nørgård og nævner, at Mærsk udleder lige så meget CO2 som Danmark.

}