Dansk Magisterforening

Forsker tiltalt for corona-svindel

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi går efter fængselsstraf og dømmes kvinden skyldig, kan straffen blive hård. © Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

En 51-årig forsker fuppede sig til 240.000 kr. fra corona-hjælpepakke, lyder anklage.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi har tiltalt en 51-årig kvinde for bedrageri med statens corona-hjælpepakker.

Kvinden, der har en ph.d.-grad i erhvervsøkonomi og er ansat som forsker ved et dansk universitet, har ifølge anklagen svindlet sig til udbetaling af lønkompensation for mindst 238.950 kr.

Af anklageskriftet fremgår det, at hun 26. marts instruerede en ansat i sit konsulentfirma til at søge støtte i Erhvervsstyrelsen for tre hjemsendte medarbejdere. Ifølge ansøgningen var de tre medarbejdere hjemsendt i perioden fra 9. marts til 8. juni 2020, men anklageren hævder, at det var fup, for i realiteten lod kvinden ufortrødent de ansatte arbejde videre.

Den 51-årige forskers virksomhed rådgiver store offentlige og private kunder om blandt andet forretningsudvikling og ”finansieringsmekanismer”. Det fremgår af kvindens hjemmeside, at de tre nu tidligere medarbejdere også har været medforfattere på kvindens videnskabelige artikler.

Min jobbeskrivelse var blandt andet at udføre forskning, der skulle medvirke til at fremme hendes universitetskarriere

Tidligere medarbejder for tiltalte

DM Akademikerbladet har været i kontakt med en af de tre tidligere ansatte, der bekræfter, at han fortsatte med at arbejde i kvindens firma, og ikke var hjemsendt.

Ifølge den tidligere ansatte, der selv er forsker, blev han i perioden, hvor firmaet fik udbetalt lønkompensation, beordret til at arbejde på en artikel, der nu optræder på kvindens publikationsliste. 

”Min jobbeskrivelse var blandt andet at udføre forskning, der skulle medvirke til at fremme hendes universitetskarriere. Mens anklagen om svindel fandt sted, skrev jeg på en videnskabelig artikel, der for størstedelens vedkommende reelt er betalt af statens lønkompensation”, siger han.

Truede med konkurs

Han fortryder sin rolle i sagen, men forklarer, at han tilhører forskningsverdens ”prækære” arbejdsstyrke.

Den kvindelige forsker gjorde det desuden klart, at hvis bare én af de ansatte nægtede at følge hendes plan, ville firmaet gå konkurs.

”Jeg er bestemt ikke stolt af det, og selvfølgelig skulle jeg have stoppet. Men jeg havde brug for pengene. Jeg bruger rigtig mange kræfter og ressourcer på forskningsarbejde, som jeg ikke får en krone for, og arbejdet i hendes firma var mit første og eneste med fuldtidsbetaling”, siger han.

Anklageren i sagen går efter fængselsstraf og dømmes kvinden skyldig, kan straffen blive hård.

Straffen for bedrageri efter straffelovens §289 er sædvanligvis bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder, men Folketinget vedtog sidste år en bestemmelse, så svindel med corona-hjælpepakker straffes nu hele fire gange så højt som normalt.

Eksempelvis blev en 25-årig bager i juni idømt ubetinget fængsel i to år for at bedrage Erhvervsstyrelsen for 400.000 kroner fra sit bageri i Stenlille.

Den 51-årige forskers advokat har begæret navneforbud i sagen.

Hverken han eller den anklagede er vendt tilbage på DM Akademikerbladets spørgsmål.

}