Dansk Magisterforening

Dorthe har startet et netværk for specialister: Sammen har vi en stor viden

Dorthe Ryom (tv.) er én af de 38.000 fuldtidsansatte, som Life Science branchen beskæftiger i Danmark. Hun er én af initiativtagerne til DM’s netværksgruppe inLiSci, der bl.a. består af medlemmer fra både pharma-, medico- og biotekindustrien. © DM

Signe Bjerre
Del artikel:

En gruppe medlemmer i Life Science-branchen har dannet karrierenetværket inLiSci hos DM. ”Vi har savnet et sted, hvor vi kan dele erfaringer med ligesindede".

De arbejder typisk i virksomheder inden for bioteknologi, medicinsk udstyr eller lægemiddelfremstilling og kommer fra vidt forskellige steder i deres karriere.

Alligevel har de fundet sammen og har skabt et Life Science netværk, hvor de kan sparre med hinanden og udveksle erfaringer.

”Vi syntes, der manglede en platform, hvor alle os, der arbejder i Life Science branchen kan diskutere og spørge hinanden til råds. Det kan være alt lige fra, hvad man gør, hvis man sidder som chef og gerne vil tilbage og forske, til hvordan man tackler nogle af de Life Science relaterede udfordringer, man har på sit job,” siger Dorthe Ryom, der er én af initiativtagerne til det tværfaglige karrierenetværk inLiSci.

I Danmark beskæftiger Life Science branchen over 38.000 fuldtidsansatte, men trods en fælles naturvidenskabelig akademisk baggrund er kendskabet til medarbejderne i andre virksomheder typisk lille.

”Som nyuddannet, er det ofte lidt tilfældigt, hvor man havner. Indenfor vores felt er man typisk mere fokuseret på at komme til at arbejde i en specifik virksomhed end på selve den funktion, man skal varetage i virksomheden. Mange ender med at sidde i meget specialiserede stillinger uden helt at vide, hvad de andre i Life Science branchen laver,” fortæller Dorthe Ryom.

En fælles identitet

Selv er Dorthe Ryom uddannet i Kemi- og molekylærbiologi fra Århus Universitet, og hun mærker en tydelig forskel på den gang, hun studerede, og nu i forhold til at have nogle at spejle sig i.

”Når man læser på universitet, har man en fælles identitet som forsker. Men med mindre man fortsætter som forsker, forsvinder den fælles identitet, lige så snart man er ude på arbejdsmarkedet. Især indenfor for vores felt, fordi vi laver alt muligt forskelligt,” siger hun.

Sådan laver du et netværk – tre gode råd fra Dorte Ryom

1) Find nogle at dele ansvaret med, så du ikke står med det hele alene. Det er en god ide at have en styregruppe.

2) Undgå at falde i ”oplægsholder-fælden”. Hvis man bruger en masse kræfter på at skaffe spændende oplægsholdere, risikerer man, at de øvrige medlemmer bliver passive tilhører.

3) Bed medlemmer lave en kort præsentation af sig selv på netværkets fælles platform hvad enten det er en hjemmeside, Facebook eller LinkedIn, På den måde er det altid nemt at se, hvem som kan bringes i spil.

De første 17 år af sit arbejdsliv var Dorthe Ryom ansat en lille rådgivningsvirksomhed, hvor hun blandt andet arbejdede med kosttilskud. Men for to år siden fik hun lyst til at skifte karriere.

”Jeg ville gerne prøve arbejde med medicinsk udstyr. Men jeg anede ikke, hvordan jeg skulle få foden indenfor. Jeg manglede et netværk med nogen, jeg kunne sparre med. Nogen, der kunne fortælle mig, hvordan det var at arbejde i medico-industrien, og hvad det krævede af kompetencer,” fortæller Dorthe Ryom.

Derfor henvendte hun sig til Magistrens A-kasse og foreslog dem at danne et netværk for medlemmer, der var jobsøgende i Life Science lige som hende selv.

Det blev starten til netværket Life Science og Sundhed. Men da det lykkedes Dorthe Ryom at få det job, hun drømte om, overdrog hun netværket til MA og startede i stedet inLiSci-netværket hos Danmarks Magisterforening sammen med fem andre initiativtagere.

Navnet inLiSci står for ’Interdisciplinary Professionals in Life Science’, og for Dorthe Ryom er det tværfaglige netop én af styrkerne ved netværket.

Her er det er et krav, at man er i arbejde, når man søger om optagelse i netværket, ligesom det er et krav, at man er færdiguddannet.

”Netværket er et tværfagligt karrierenetværk, hvor vores primære ønske er at skabe en stærk fælles identitet og en mulighed for at dyrke relationer med andre, der arbejder indenfor Life Science. Sammen har vi en stor viden og mange kontakter i branchen. Det er en stor fordel,” siger Dorthe Ryom.

Dorthe Ryom © Foto: Ina A. Mance
Det er rart at kunne spejle sig i hinanden

Dorthe Ryom, kandidat i kemi- og molekylærbiologi

For andre ligesindede

De 25 medlemmer af netværket holder jævnligt møder.

”I foråret har vi af gode grunde ikke kunne mødes fysisk på grund af corona, men ellers plejer vi at starte møderne med en hurtigt runde, hvor vi hører, hvad der rører sig hos hinanden. Andre gange er der oplæg eller foredrag. Og det kan også være, at der er én, der har et emne, som vedkommende har lyst til, at vi diskuterer. Så tager vi en runde og hører hinandens holdninger,” fortæller Dorthe Ryom.

Hun understreger, at inLiSci stadig optager nye medlemmer, og at man kan søge om optagelse på DM’s hjemmeside.

I dag arbejder Dorthe Ryom i medico-branchen i vikrsomheden Coloplast. Om jobbet kan tilskrives netværket, er svært at sige, men for Dorthe Ryom har det haft stor personlig betydning, at hun har fået et fællesskab med andre ligesindede, som hun kan dele erfaringer med.

”I en stor fagforening som DM kan det være svært at få øje på sig selv. Derfor er netværket en stor gevinst. Det er rart at kunne spejle sig i hinanden,” siger Dorthe Ryom.

Netværk i DM

DM har mere end 10 specialistnetværk. Find ét der passer til dig:

Akademikere i Turisme

Audiologisk, Audiologopædisk & Logopædisk (AAL) Fagligt Netværk

Digital Storytelling (Aarhus)

Netværk for akademikere i højskoleverdenen

KUKUBU – kunst- og kulturformidling for børn og unge

KVIK (Kvindelige eksterne konsulenter)

Netværket HumBiz - sparringsnetværk i social science og business

BERET: Netværk for scenekunst og teater

Kvinder med en ph.d. i science

Communication experts with international focus (INTERCOM)

Du kan også starte dit eget netværk i dm: https://dm.dk/din-karriere/netvaerk/start-dit-eget-netvaerk

}