Dansk Magisterforening

Ungdomsbureauets direktør trådt tilbage: ”Det er sundt for mig, at der nu er en anden kejser”

”Der er noget demokratisk ved madlavning, som går på tværs af landegrænser og som passer rigtigt godt med det, jeg har lavet i Ungdomsbureauet.", siger Olav Hesseldahl. © Foto: Turning Tables

Karriere Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Olav Hesseldahl gik 40 gåture med 40 inspirerende mennesker, før han tog sit næste karriereskridt. Nu vil han forandre verden gennem madlavning som direktør i Claus Meyer-fond.

I de sidste syv år har stifteren af Ungdomsbureauet, Olav Hesseldahl, banket en nonprofit-organisation op til at blive en arbejdsplads for 25 ansatte og en stærk stemme for ungdommen med tentaklerne ude i alle afkroge af den demokratiske debat.

Nu skal hans erfaringer bringes i spil i Claus Meyers Melting Pot Foundation.

Midt i april blev den 35-årige iværksætter og filosof ansat som direktør for den almennyttige fond, der i både Danmark og udland arbejder for at udbrede kendskabet til gode fødevarer, understøtte klimadagsordenen og starte måltidsprojekter op, der samtidig fungerer som uddannelsesforløb for udsatte og marginaliserede befolkningsgrupper.

Bag Melting Pot Foundation står Claus Meyer, og Olav Hesseldahl er foreløbigt den eneste ansatte på fuld tid. Alligevel er ambitionerne tårnhøje.

”Sammen med Claus Meyer vil jeg arbejde for at ændre verden. Hvordan ved vi ikke endnu, for ingen af os er typerne, der laver årshjul eller milepælsplaner. Det bliver en organisk og dynamisk proces, der skal bygge videre på de stærke netværk og erfaringer, som allerede eksisterer”, forklarer Olav Hesseldahl.

Morgenmadspatruljer og valgflæsk

Fonden står bag Smagens Time, en landsdækkende begivenhed, hvor tusinder af børn kan komme på restaurant og få en madoplevelse for livet. Derudover har man drevet kokkeskoler i flere danske fængsler, og i Bolivia og New York fortsætter arbejdet med at lave madskoler for kriminelle og unge i slumkvartererne.

Fonden overvejer at udvide med morgenmadspatruljer og bedre mad til årets kommunalvalg, fortæller Olav Hesseldahl.

"Vi overvejer, hvordan vi ved hjælp af mad kan få flere til stemmeboksen ved efterårets kommunal- og regionalvalg. Et godt sted at starte kunne være at servere noget andet end bare valgflæsk og grisepølser”, siger Olav Hesseldahl.

Sammen med Claus Meyer vil jeg arbejde for at ændre verden. Hvordan ved vi ikke endnu, for ingen af os er typerne, der laver årshjul eller milepælsplaner.

Opgaverne vil også brede sig i udlandet, men det er for tidligt at løfte sløret for hvor og hvordan.

”Der er noget demokratisk ved madlavning, som går på tværs af landegrænser, og som passer rigtigt godt med det, jeg har lavet i Ungdomsbureauet", siger Olav Hesseldahl. 

At tilberede måltider og sidde sammen rundt om et bord er en mulighed for at glemme det dårlige og komme ind i en god samtale, mener den nye direktør.

"Den tanke er udgangspunktet for alle aktiviteter i Melting Pot Foundation”.

Olav Hesseldahl har som stifter af Ungdomsbureauet i mange år arrangeret Ungdommens Folkemøde, der har 35.000 besøgende. Nu skal han skabe en ny bevægelse i Melting Pot Foundation. Arkivfoto fra 2016: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix.

Ført i armene på Claus Meyer

Selvom Olav Hesseldahl var klar til både karriere- og brancheskifte, gik der lange overvejelser forud for beslutningen. Han besluttede sig for at lave en stafet, hvor han gik tur med et menneske, talte om muligheder og bad dem sende ham videre til det næste inspirerende møde.

”Det blev til 40 gåture med vidt forskellige mennesker. Det interessante var, at tre af dem uafhængigt at hinanden ville føre mig i armene på Claus Meyer”, fortæller Olav Hesseldahl.

I selskab med en "visionær skaberkraft som Meyer" skal man lære at navigere og ikke mindst gøre alt holde jordforbindelsen, siger han.

”Jeg er filosof, så jeg er uddannet til at stille 1000 spørgsmål. Men Claus Meyer er typen, der svarer Y og Z, når man spørger til A og B. Derfor er det vigtigt, at jeg selv holder snuden i sporet”.

Blå Bog: Olav Hesseldahl

  • 35 år og far til fire
  • Cand.mag. i filosofi og innovation fra Københavns Universitet
  • Stifter og i syv år leder af non-profit-organisationen Ungdomsbureauet, hvis mål er at engagere unge i samfund og demokrati. Bureauet står bl.a. bag Ungdommens Folkemøde.
  • I repræsentantskabet for Krogerup Højskole, i Bestyrelsen for Folkemødet på Bornholm, Akademiet for Social Innovation og Roskilde Festival.
  • På Berlingske Tidendes top 100 over de største unge talenter i dansk erhvervsliv

Bygge dagsorden, organisation og økonomi

Hesseldahl lukker døren til sin egen opfindelse, Ungdomsbureauet, med stor pragmatisme og usentimentalitet.

”Det har aldrig været meningen, at jeg skulle blive hængende i al evighed. Folks øjne vil altid hvile på stifteren af en organisation, uanset hvor mange år der går. Jeg tror, det er sundt for mig, at der nu er en ny kejser”, siger Olav Hesseldahl.

Melting Pot Foundation har eksisteret i 10 år, men har hidtil mest været en sammenfletning af mere eller mindre tilfældigt opståede projekter i ind- og udland.

"Min opgave bliver at bygge en dagsorden, en organisation og et økonomiske grundlag, lave en strategi og sætte en retning. Claus Meyer bliver centrifugalkraften bag med sin enorme viden og netværk”, forklarer Olav Hesseldahl.

}